To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Problem z odpaleniem na ciepłym silniku

mocuk - 04-10-2011, 22:07

Zobaczymy jutro mówił że się odezwie i powie co znalazł, dam wam znać jak będę wiedział
prosty81 - 04-10-2011, 22:57

ok, czekamy na informacje
mocuk - 10-05-2012, 23:23

niestety problem po ostatniej wizycie u mechanika wrócił. Później zrobiło się zimno więc sobie odpuściłem zabawy z mechanikami bo odpalał normalnie. Z mesiąc temu dałem auto z tym problemem do kolejnego mechanika, który ograniczył się do usunięcia błędu z komputera co pomogło tylko na około 2 tygodnie. W tym tygodniu autko jest u kolejnego mechanika. Sprawdził wtryskiwacze i mówił że są OK. Dzisiaj dzwoni i mówi że trzeba wymienić pompę wysokiego ciśnienia. Z tego co czytałem to efekty zużycia pompy wtryskowej są nieco inne...szarpanie silnika, nierówna praca i utrata mocy. (owszem to ostatnie miało miejsce nie tak dawno, zaświeciła się kontrolka od silnika ale okazał się że to poprostu zawór EGR się przytkał - po czyszczeniu wszystko wróciło do normy). W związku z tym mam pytania:
1. czy to faktycznie może być pompa?
2. mechanik mi zaproponował żeby kupić używkę? co o tym myślicie, ile kosztuje nowa i czy ewentualnie można to regenerować?

diilthc - 30-06-2012, 23:13

Witam i wracam do temtu.
Mam podobny problem z carismą.Wracałem ostatnio z pracy i tuż koło domu silnik stracił moc zaczeło nim delikatnie szarpać.Obroty 900-1100 falujace cały czas.Dojechałem do domu, ale auto ani razu nie zgasło.Pierwsza myśl -Paliwo bo chwile wczesniej tankowałem.Zgasiłem samochód, odpalam-to samo.Czekam godzine az wystygnie. Zapala normalnie.Drugi dzien do pracy i znowu to samo.

Dzisiaj zabrałem sie do akcji. Pierwsze co spuszczenie paliwo do zera przez "smoka" w baku i czyszczenie.I tutaj zdziwienie-Po przyswiecenie latarka w baku widac świecące się opiłki.
Idziemy dalej. Wymiana filtra paliwa.
Po wyjęciu wkładki szok, na dnie odstojnika duża łyżka stołowa opiłków. Diagnoza jedna- Pompa wysokiego ciśnienia zrobiła już swoje. W dodaktu filtr paliwa był do połowy czarny i ta czarna część kleiła się jak klej butapren.

Po wyczyszczeniu całego układu paliwa wymianie filtrów i przy okazji oleju odpał i próba.
Samochód sie zagrzał i narazie nic się nie dzieje.W każdym razie pompa juz jest zamówiona i bedzie do wymiany.