To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] Wyświetlacz w Carismie

dewu123 - 09-10-2011, 13:47

Już tu ktoś poruszał ten temat ale nie dostał odpowiedzi. Potrzebuje pomocy. Mam Cari 1,9 DI-D 130. I komputer wyświetla mi następujące dane...

http://img687.imageshack.us/img687/3852/wyws.jpg

tyle co jest na liczniku 240 zostało przejechane na ciągle tych samych kreskach... resetuje komputer i dalej kreski... raz miałem tak ze jak za 2 dni odpalając 3 raz samochód, policzył mi 1 trasę i potem zatrzymał sie na wyniki 7,2 przez 3 dni... Wie ktoś co się może dziać? teraz już 5 dni jeżdżę bez resetowania i ciągle takie wyniki...

volve - 15-10-2011, 00:11

Troszke zaktualizuje temat...

Poczytalem na niemieckim forum Carismy (http://www.dreamcarisma.de) o temperaturze. Otóż z tego co wyczytałem, to w pierwszych modelach po FL byly wyświetlacze z blednym oprogramowaniem, ktore po wyjeciu radia czesto gubily temperaturę. Nie wiem, czy dobrze znalazlem informacje, ale podobno w ASO można bylo przeprogramować ten panel, aby dobrze pokazywał.
Natomiast jakos w okolicach 2000 r lub 2001 r wprowadzono ulepszony model wyświetlacza, który po wyjeciu radia dalej wyświetlał temperaturę.
Jutro pobawię się i wyjme wyświetlacz, żeby zobaczyć jaki numer mam na nim.

To tak na razie tyle informacji. Teraz bedę szukał wiadomości, jak jest z tym wyswietlaniem informacji o klimie. Czy jak podłącze wyświetlacz to umożliwiający, to czy to bedzie dzialac.

Yoshiko - 22-01-2012, 23:24

podbijam na prośbę :p
PatricoWroc - 23-01-2012, 00:20

Ja mam to samo, wersja z klimatronikiem i nie pokazuje mi tego na wyświetlaczu.

Poza tym, haj ustawiam na komputerze, żeby pokazywało ile zostało do przejechania to nie zawsze po tankowaniu wzrasta wartość. Chodzi o to, że np. pokazuje mi że do przejechania zostało 100 km. Tankuje i wartość w ogóle się nie zmienia, i często mam tak, że np. mam pół baku, a na wyświetlaczu alarmuje, że już do przejechania 0. :roll:
Co to może być?

Bizi78 - 23-01-2012, 00:50

PatricoWroc, sprawdź na rosyjskiej stronce po vinie czy masz odpowiedni wyświetlacz, może masz inny model niż powinieneś. Jak kiedyś grzebałem info o wyświetlaczach w MSS i Cari to było bodajże 6 różnych modeli: jedne były z navi, drugie z klimatronikiem inne zwykłe:
MR563511
MR502898
MR381289
MR381288
MR489203
MR975046

Co do wskazania może tankujesz za małą ilość paliwa (jakoś do 10l) wtedy komp nie przelicza dystansu.

volve - 23-01-2012, 08:06

Dzięki Yoshi ;)

A teraz post, który miałem wczoraj wklepać:

No i w końcu mam wyświetlane informacje o ustawieniach klimatyzacji :D

Otóż z tego co udało mi się znaleźć, są dwa modele wyświetlaczy, na których można wyświetlić informacje o klimie: MR512889 oraz MR975047. Na górze dodatkowo mają wybite P A/C. Tutaj jest aukcja z takim wyświetlaczem:

http://moto.allegro.pl/wy...2053194625.html

Ja jednak polecam też podzwonić po sprzedawcach, którzy w aukcji nie podali modelu wyświetlacza, aby podali jaki jest model. Ja właśnie tak trafilem i zapłaciłem 80 zl plus przesyłka :D

Jedynie jeszcze napisze, że warto mieć choćby na chwilę oryginalne radio. U mnie po podłączeniu wyświetlacza nie wyświetlało temperatury oraz ustawień klimy. Dopiero jak na chwilę podłączylem radio oryginalne, to wtedy najprawdopodobniej odnalazł wszystkie ustawienia. Oczywiście później można już odpiąć oryginalne radio i podpiąć jakiekolwiek inne.

Bizi78 - 23-01-2012, 10:45

volve, a jakieś postępy zrobiłeś odnośnie przeniesienia przycisku DISP na wyświetlacz.
volve - 23-01-2012, 10:59

Bizi78 napisał/a:
volve, a jakieś postępy zrobiłeś odnośnie przeniesienia przycisku DISP na wyświetlacz.

Zmianą wyświetlacza zająłem się w niedzielę i nie miałem już jak załatwić rezystorów. Ale zauważyłem, że jedna żarówka w wyświetlaczu jest przepalona, więc może w przyszły weekend tym się zajmę(muszę wziąć znowuż nagrzewnicę z firmy :D ) i od razu zaopatrzę się w odpowiednie rezystory i mikrowłącznik.

A i jedno pytanko: jakiej mocy rezystory używałeś ? Bo rezystancje to rozumiem że któraś z tych: 5.5k, 6.1k, 6.6k, 7.4k i 8k.

Bizi78 - 23-01-2012, 11:26

volve
Poprosiłem w elektronicznym sklepie o rezystory od 5k do 8k i dostałem bez pytania mnie o moc.
Wydaje mi się, że moc tutaj nie ma znaczenia ponieważ rezystancja jest użyta tylko do sterowania masą.
Zapłaciłem za 5szt około 20gr.

PatricoWroc - 23-01-2012, 11:27

U mnie właściwie nie ma różnicy czy zatankuje 10, czy 20 litrów. Po prostu czasami ta wartość się nie zmienia.
Sprawdzę VIN i dam znać. Jak będę miał stary wyświetlacz to trzeba będzie przerzucić się na ten nowszy. :)

volve - 23-01-2012, 11:51

PatricoWroc napisał/a:
U mnie właściwie nie ma różnicy czy zatankuje 10, czy 20 litrów. Po prostu czasami ta wartość się nie zmienia.
Sprawdzę VIN i dam znać. Jak będę miał stary wyświetlacz to trzeba będzie przerzucić się na ten nowszy.

Te numery które podał Bizi to w większości są wyświetlacze z MSS. Nie testowałem, czy będą działały z Carismą.

Co do VINu to np. u mnie był podany wyświetlacz który miałem wcześniej, czyli wersja bez informacji o klimie. U kolegi, który miał od zakupu wersje z tymi informacjami, też sprawdzając po VIN wychodziło, że powinien mieć wersję bez tych informacji.
Także skoro masz u siebie klimatyzacje automatyczną, to szukaj i kupuj śmiało wyświetlacz dla wersji z klimą automatyczną.

PatricoWroc - 23-01-2012, 11:58

Dzięki wielkie. Zaczynam szukać, mam nadzieję, że wyrwę coś w rozsądnej cenie. :)
volve - 23-01-2012, 16:56

PatricoWroc napisał/a:
Zaczynam szukać, mam nadzieję, że wyrwę coś w rozsądnej cenie.

To tak tylko dodam, że cena nowego wyświetlacza u dealera kosztuje 2 142,03 zł :mrgreen:
Ale dzwoń do wszystkich na allegro, którzy nie podali modelu wyświetlacza, może też uda Ci się trafić ;)

PatricoWroc - 23-01-2012, 21:43

Myślałem też może, że zgodzą się na takie coś że dam im swój i dopłacę. :p
Kameleon1986 - 25-01-2012, 10:28

Witam,
Mam pytanie dotyczące również takiego wyświetlacza, tylko trochę inne niż autor tematu. Moje pytanie dotyczy podświetlenia tego wyświetlacza. W moim ono niestety wysiadło :( Chciałem zapytać, czy podświetlany jest on przez zwykłe żarówki (zdaje się że W1,2W), czy też jeżeli wysiadło mi podświetlenie to cały wyświetlacz mam do wymiany. Drugie pytanie to czy muszę rozebrać całą konsolę środkową żeby wymienić podświetlenie, czy też da się zdjąć sam daszek nad wyświetlaczem, bez ruszania reszty. Serdeczne dzięki za pomoc.