[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Szarpie podczas dodawania gazu
Hugo - 04-10-2011, 22:01
ALEX-77 napisał/a: | Ten objaw miałem jeszcze przed wymianą tarcz i klocków | Nie o to pytałem.
polaff - 04-10-2011, 22:04
tomek84 napisał/a: |
meydey000 napisał/a:
wymiana świec, przewodów
niekoniecznie
jeśli auto chodzi płynnie to po co wymieniac |
po to:
miałem taki przypadek kolega kupił nieporozumienie zwane punto II i se stwierdził, że skoro nie przerywa i ładnie odpala to po co wymieniać świece... jak przyszła pora wymiany świec wynikająca z objawów to trzeba było zdjąć głowicę bo 2 z 4 nie dały się wykręcić...
ALEX-77 - 04-10-2011, 23:05
kurcze ja tam mechanikiem nie jestem ale świece to raczej nie będą bo: autko pali od klucza czy zimne czy rozgrzane ładnie schodzi z obrotów ,obroty nie falują ,nie przerywa itp... no ale dla pewności sprawdzę te świece i przewody ,najwyżej pózniej będęgłowił się dalej co to moze być.
sveno - 04-10-2011, 23:51
podepnę się pod temat, szarpania nie mam, ale ostatnio zauważyłem problem z hamowaniem, u mnie wygląda to tak: zazwyczaj jak się wlekę w jakimś korku na 2 biegu lub czasami na 1 (wtedy to jeszcze bardziej czuć) trzymam auto na równych obrotach, jedzie płynnie i nagle bez zmiany położenia pedału gazu auto zaczyna hamować tak jakbym ten gaz puścił. Podejrzewam, że kolega ALEX-77, ma to samo, tzn hamowanie nie jest silniejsze niż normalnie, tyko że nie jesteś na to przygotowany i wydaje Ci się, że ktoś wdepnął pedał hamulca-lecisz w kierownice. Świece i kable wymieniałem 6tyś km temu więc to raczej nie ich wina, podejrzewam aparat zapłonowy lub coś z przypustnicą-tą czyściłem przy okazji wymiany świec, ale nie rozbierałem jej na czynniki pierwsze.
marianoooo - 19-11-2011, 19:12
U mnie podobny problem jak u autora postu. Szarpanie występuje podczas gwałtownego przyspieszania (powyżej 2tys obr) oraz przy puszczeniu gazu, wydaje mi się też, że nie osiąga pełnej mocy. Samochód zasilany LPG, a objawy występują zarówno na benzynie i gazie. Problem występował w zasadzie od samego kupna samochodu (czasem bardziej odczuwalne czasem mniej). Autem przejechałem już jakieś 2 tys km i przez ten czas wymieniłem w zasadzie większość układu zapłonowego: świece champion, kable NGK, kopułka z palcem rozdzielacza i nawet uszczelki pod pokrywami zaworów bo trochę oleju w gniazdach było- większość części oczywiście od Japaneze. ECU żadnych błędów nie wyświetla choć w pamięci są 11(sonda lambda) i 12(przepływomierz). Ma ktoś może jakiś pomysł co w tym przypadku może dolegać?
komarsnk - 19-11-2011, 21:16
marianoooo napisał/a: | U mnie podobny problem jak u autora postu. Szarpanie występuje podczas gwałtownego przyspieszania (powyżej 2tys obr) oraz przy puszczeniu gazu, wydaje mi się też, że nie osiąga pełnej mocy. Samochód zasilany LPG, a objawy występują zarówno na benzynie i gazie. Problem występował w zasadzie od samego kupna samochodu (czasem bardziej odczuwalne czasem mniej). Autem przejechałem już jakieś 2 tys km i przez ten czas wymieniłem w zasadzie większość układu zapłonowego: świece champion, kable NGK, kopułka z palcem rozdzielacza i nawet uszczelki pod pokrywami zaworów bo trochę oleju w gniazdach było- większość części oczywiście od Japaneze. ECU żadnych błędów nie wyświetla choć w pamięci są 11(sonda lambda) i 12(przepływomierz). Ma ktoś może jakiś pomysł co w tym przypadku może dolegać? |
Sprawdź jeszcze TPS czy płynnie zmienia rezystancję czy są jakieś "dziury". Czasem "ząb czasu" nadgryza blaszki i nie przewodzą już prądu w niektórych miejscach.
[ Dodano: 19-11-2011, 21:17 ]
sveno napisał/a: | podepnę się pod temat, szarpania nie mam, ale ostatnio zauważyłem problem z hamowaniem, u mnie wygląda to tak: zazwyczaj jak się wlekę w jakimś korku na 2 biegu lub czasami na 1 (wtedy to jeszcze bardziej czuć) trzymam auto na równych obrotach, jedzie płynnie i nagle bez zmiany położenia pedału gazu auto zaczyna hamować tak jakbym ten gaz puścił. Podejrzewam, że kolega ALEX-77, ma to samo, tzn hamowanie nie jest silniejsze niż normalnie, tyko że nie jesteś na to przygotowany i wydaje Ci się, że ktoś wdepnął pedał hamulca-lecisz w kierownice. Świece i kable wymieniałem 6tyś km temu więc to raczej nie ich wina, podejrzewam aparat zapłonowy lub coś z przypustnicą-tą czyściłem przy okazji wymiany świec, ale nie rozbierałem jej na czynniki pierwsze. |
Też tak mam i wydaje mi się, że "tak ma być". Nauczyłem się z tym żyć
marianoooo - 20-11-2011, 13:45
TPS na szczęście działa prawidłowo, ale jak już grzebałem to zdemontowałem przepustnicę i gruntownie ją przeczyściłem oraz kolektor ssący (tyle co udało się sięgnąć palcem ). Szarpanie prawie całkowicie ustąpiło i jeszcze obroty na biegu jałowym się zmniejszy do prawie prawidłowych- zobaczymy jak będzie przy niższych temperaturach.
asec69 - 08-12-2011, 13:22
HEJ
Obroty w moim galancie falowwały mi jak morze, więc wymieniłem akus i przeprowadziłem nauke obrotów w/g wskazówek Big Tomali (DZIĘKI KOLEGO!) i obroty auta trzymają się super. Poprawiła się dynamika auta. itd.
Niestety nadal szarpie mi autem (choc mniej niż przed nauka obrotów), szczególnie na 3 biegu, najczęściej przy zimnym silniku, gdy nie dodaję gazu lub schodzę z wyższych na niższe. Próbuję trzymać obroty na stałym poziomie i wtedy zaczyna sie szarpanina. Przyspieszam i szarpanie ustaje. Rzecz nie zawsze ma miejsce. Przyczytałem tutaj, że przyczyną mogą byc kable do świec, więc chyba je wymienię. Tymardziej, że zimne auto, parkuje na parkingu, kable wilgotnieją, więc może to jest przyczyną.
ps. świece mialem wymienione
polaff - 09-12-2011, 07:33
asec69 napisał/a: | wymieniłem akus | co to jest?
KaWu - 09-12-2011, 09:58
polaff napisał/a: | asec69 napisał/a: | wymieniłem akus | co to jest? |
Pewnie akumulator (zdrobniale)
asec69 - 12-12-2011, 08:11
Zgadza się, to akumulator.
Anonymous - 12-12-2011, 23:42
Hugo napisał/a: | Przy przepustnicy coś nie było grzebane? |
OK A gdyby było grzebane to co to może być ?
Hugo - 13-12-2011, 08:16
cerber napisał/a: | OK A gdyby było grzebane to co to może być ? | Rozregulowana przepustnica, czujnik TPS.
|
|
|