To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Carisma 1,9DID zasisk hamulcowy

thefirm - 31-08-2015, 20:24

Linka świeża, nowa - raczej wątpię żeby się rozciągnęła. Jeżeli chodzi o mechanizm hamulca postojowego - jest to skomplikowane w naprawie? Za wymianę linki zapłaciłem 8dyszek, powinienem dopłacać za naprawę mechanizmu? Istnieje możliwość że źle założyli linkę? Dzięki.
Piwor - 31-08-2015, 21:34

Pewnie standardowo przepuszcza mechanizm tłoczka.
Hugo - 31-08-2015, 21:57

Hamulec z tyłu masz bębnowy czy tarczowy?
fanatyku - 01-09-2015, 13:09

Układ hamulca ręcznego po prostu jest słaby, a raczej jego regulacja.
U mnie było podobnie - hamulec ręczny wyregulowany tak aby łapał na "3 ząbek", z tygodnia na tydzień ręczny brał coraz wyżej. Zrobiłem hamulce z przodu (całkowita regeneracja, wymiana tarcz i klocków) i z tyłu (nowe bębny, szczęki, sprężynki, cylinderki), przy okazji wymieniłem linki a nawet przewody hamulcowe i niestety jest to samo :) Hamulec brał na 3 ząbek, teraz po miesiącu już bierze na 4. Sama "dźwignia" hamulca dziwnie zaczyna pracować po kilku tygodniach użytkowania.
Moim zdaniem nie jest to wina samych hamulców czy też linek a po prostu regulacji ręcznego. Może z czasem użytkowania (zaciągania i puszczania hamulca) wyrabia się plastik, który ma blokować nakrętkę... Już się przyzwyczaiłem do tego, że co jakiś czas trzeba po prostu zdejmować obudowę schowka i regulować ręczny na nowo.

rasiak1980 - 04-09-2015, 11:21

A sprawdź zdejmujac kanał tzw. Płytkę balansującą do której z jednej strony dochodzą linki od lewej i prawej strony a z drugiej linka od ręcznego jeżeli jest przekoszona to standardowo pewnie zapieczona dzwigienka przy zacisku, bądź ewentualnie opcja nr 2 brak sprężyny odbijajacej od tej dzwigienki, opcja jest tego typu że zaciagajac ręczny co któryś raz dzwigienka się luzuje i dociska klocki później klocki się wycierają bo ich nie odpuszcza sytuacja kilka razy się powtórzy i taki właśnie efekt