Outlander II GEN Techniczne - Akumulator i swiece
mitsu00 - 07-12-2014, 10:50
Sam wymienialem i wymiana jest banalnie prosta. Odkreca sie klemy i dodatkowa srubke mocujaca blokade aku. Czas wymiany, maks 15 min. A ze ustawienia radia szlag trafi to chyba normalne jesli zasilanie sie wylacza, no nie? Ustawiasz na nowo i git. Dobreja jakosci akumulator powinien miec wskaznik poziomu naladowania. Taki mialem w Tudorze ktory zamontowalem. Aha, pamietajcie ze do benzyny nie potrzebne sa akumulatory o wysokiej mocy rozruchowej jak do dizla. Tak wiec te 95Ah wydaje mi sie jest na wyrost. Mozna zejsc nizej i bedzie taniej i tez dobrze. Instrukcji obslugi nie posiadasz? Tam jest podane jaki dokladnie jest zalecany.
elmundialo - 07-12-2014, 19:05
mitsu00 napisał/a: | Sam wymienialem i wymiana jest banalnie prosta. Odkreca sie klemy i dodatkowa srubke mocujaca blokade aku. Czas wymiany, maks 15 min. A ze ustawienia radia szlag trafi to chyba normalne jesli zasilanie sie wylacza, no nie? Ustawiasz na nowo i git. Dobreja jakosci akumulator powinien miec wskaznik poziomu naladowania. Taki mialem w Tudorze ktory zamontowalem. Aha, pamietajcie ze do benzyny nie potrzebne sa akumulatory o wysokiej mocy rozruchowej jak do dizla. Tak wiec te 95Ah wydaje mi sie jest na wyrost. Mozna zejsc nizej i bedzie taniej i tez dobrze. Instrukcji obslugi nie posiadasz? Tam jest podane jaki dokladnie jest zalecany. |
Zdaje sobię sprawę że wymiana jest banalnie prosta.Raczej interesują mnie skutki.Jeżeli to tylko radio się skasuje to ok.pozdrawiam
vaha - 08-12-2014, 08:45
Wymieniałem świece w weekend. Padły mi wszystkie 4. Wymieniłem na Boscha, model 0250 403 002, oryginalne były Beru.
Jakie parametry posiada akumulator Boscha S5, który pasowałby do Outka 2.0 DiD?
elmundialo - 11-12-2014, 19:41
Zdecydowałem się na wymianę u elektryka.70 zł drożej (w cenie pomiar poboru prądu na postoju))ale w przypadku gdyby aku padło w czasie gwarancji Pan elektryk sam walczy z producentem.Zażyczyłem sobie 95Ah boscha zgodnie zresztą z zaleceniami boscha i niestety nie zmieścił się a powinien.Chciałem zostać przy bosch więc wstawiony został 75 Ah . Pozdrawiam
mitsu00 - 11-12-2014, 22:31
elmundialo napisał/a: | Zdecydowałem się na wymianę u elektryka.70 zł drożej (w cenie pomiar poboru prądu na postoju))ale w przypadku gdyby aku padło w czasie gwarancji Pan elektryk sam walczy z producentem.Zażyczyłem sobie 95Ah boscha zgodnie zresztą z zaleceniami boscha i niestety nie zmieścił się a powinien.Chciałem zostać przy bosch więc wstawiony został 75 Ah . Pozdrawiam | No i wyszlo na moje W benzynie nieprzewidziane i niepotrzebne sa mocarne akumulatory.... Tak wiec i miejsca na takowe brak.
elmundialo - 12-12-2014, 08:42
mitsu00 napisał/a: | elmundialo napisał/a: | Zdecydowałem się na wymianę u elektryka.70 zł drożej (w cenie pomiar poboru prądu na postoju))ale w przypadku gdyby aku padło w czasie gwarancji Pan elektryk sam walczy z producentem.Zażyczyłem sobie 95Ah boscha zgodnie zresztą z zaleceniami boscha i niestety nie zmieścił się a powinien.Chciałem zostać przy bosch więc wstawiony został 75 Ah . Pozdrawiam | No i wyszlo na moje W benzynie nieprzewidziane i niepotrzebne sa mocarne akumulatory.... Tak wiec i miejsca na takowe brak. |
Widzisz producent zaleca 95Ah. Myślę że tu chodzi o elektronikę która pobiera jakiś tam prąd.Tak czy inaczej sprawdził u wielu producentów i nie znalazł takiej mocy o takich wymiarach.Bosch powinien nanieść poprawkę w katalogach.pozdrawiam
mitsu00 - 12-12-2014, 11:41
elmundialo napisał/a: |
Widzisz producent zaleca 95Ah. Myślę że tu chodzi o elektronikę która pobiera jakiś tam prąd.Tak czy inaczej sprawdził u wielu producentów i nie znalazł takiej mocy o takich wymiarach.Bosch powinien nanieść poprawkę w katalogach.pozdrawiam | A ja nadal smiem twierdzic ze producent zaleca inne parametry akumulatora do wersji benzynowej. Instr. obslugi prawde powie.
paweldm - 12-12-2014, 13:31
95Ah to do diesla. Może ktoś pomylił wersję 2.0 w benzynie z dieslem 2.0 did. Elmundialo uzupełnij w swoim profilu jaki masz silnik, na przyszłość będzie prościej z poradami.
elmundialo - 12-12-2014, 18:29
paweldm napisał/a: | 95Ah to do diesla. Może ktoś pomylił wersję 2.0 w benzynie z dieslem 2.0 did. Elmundialo uzupełnij w swoim profilu jaki masz silnik, na przyszłość będzie prościej z poradami. |
Jeżeli ktoś się pomylił to Bosch bo zaleca do 2.4 MIVEC benzyna- 95 Ah. Sam sprawdziłem że tak jest właśnie.pozdrawiam
[ Dodano: 12-12-2014, 18:46 ]
mitsu00 napisał/a: | elmundialo napisał/a: |
Widzisz producent zaleca 95Ah. Myślę że tu chodzi o elektronikę która pobiera jakiś tam prąd.Tak czy inaczej sprawdził u wielu producentów i nie znalazł takiej mocy o takich wymiarach.Bosch powinien nanieść poprawkę w katalogach.pozdrawiam | A ja nadal smiem twierdzic ze producent zaleca inne parametry akumulatora do wersji benzynowej. Instr. obslugi prawde powie. |
To nie ma znaczenia w tej chwili.Ja mówiłem a raczej myślałem o producencie akumulatora.W mojej instrukcji od auta nie ma nic o parametrach akurat.
http://www.akumulatorybosch.pl/wyszukiwarka.php
paweldm - 12-12-2014, 22:00
Chyba bosch się pierdol...ą, bo na wyżej wspomnianej witrynie podaje dla citroena c-crosera z silnikiem 2.4 akumulatory w zakresie 70-77Ah.
elmundialo - 13-12-2014, 10:29
paweldm napisał/a: | Chyba bosch się pierdol...ą, bo na wyżej wspomnianej witrynie podaje dla citroena c-crosera z silnikiem 2.4 akumulatory w zakresie 70-77Ah. |
Tak, coś nie tak z tą stroną,ale na innych gdzie byłem też wyskakiwały akumulatory które u mnie się nie zmieszczą.Także ogólne przekłamanie jest co do Outka 2.4 Mivec. Będę niedługo w serwisie to dopytam .U mnie był oryginalny azjatycki bez oznaczeń a jedynie z wypalonym rocznikiem.Spisał się dobrze-6 lat.pozdrawiam
mitsu00 - 13-12-2014, 13:09
W instrukcji obslugi auta, bodajze w sekcji Dane Techniczne, na samym koncu podane sa parametry akumulatora w poszczegolnych wersjach silnikowych, EOT.
paweldm - 14-12-2014, 20:39
Fabrycznie były stosowane akumulatory yuasa, przynajmniej u mnie taki był, wytrzymał 6 lat i wymieniłem na taki sam.
Pietruk - 27-12-2014, 22:00
U mnie siedzi jeszcze, a raczej już oddaje ducha
95D31L
Shin-Kobe Electric Machinery Co.,Ltd. - Google mówi że to Hitachi
Znalazłem że ma 630A rozruchowej,
I chyba 80 Ah - ale tu pewności nie mam bo nie nie mogę jednoznacznej odpowiedzi znaleźć.
krzychu - 28-12-2014, 10:12
Pietruk napisał/a: |
Shin-Kobe Electric Machinery Co.,Ltd. - Google mówi że to Hitachi
|
U mnie tej samej firmy (9-tą zimę będzie kręcił)... Made in Japan. Więc dziwi mnie to:
[ Dodano: 28-12-2014, 10:13 ]
paweldm napisał/a: | Fabrycznie były stosowane akumulatory yuasa |
|
|
|