[97-04]Galant EAxA/W - "Wymruganie" błędów w Galu po 2 lifcie
danino88 - 19-10-2011, 11:40
ja kupiłem ELM na allegro za niecałe 50zł i bez problemu wszystko czyta
KaWu - 19-10-2011, 14:26
sato napisał/a: | hmm..troszkę to takie dziwne...po przejechaniu 5tys. km...i na wolnych obrotach na jedynce? |
Nic w tym dziwnego, moze poprostu rozjechalo ci komp benzynowy od zle ustawionego gazu i korekty wyszly duzo ponad norme.
sato napisał/a: | Czyli bez ASO nic nie wymyślę? Ile |
Wymyslisz. Wyzeruj ECU auta i jezeli to w/w to bedzie ok znowu przez jakis czas
Jakie masz wtryskiwacze lpg
sato - 23-10-2011, 10:50
Obecnie wszystko wróciło do normy. Pojechałem do swoich gazowników...podłączyli komputer, lekki uśmiech i diagnoza - ciut za bogata mieszanka gazu. Po przejechaniu 5 tys km układ doregulował się i wyszło. Skasowali błąd, wyregulowali gaz i jazdaaaaaaaa. Najfajniejsze jest to że koszt jaki poniosłem, to te 2 km które do nich musiałem podjechać ... i ta niepewność przed...
Co do wtryskiwaczy...OMVL - 3 ohm niebieski.
Owczar - 23-10-2011, 11:35
Ustawili Ci gaz podczas jazdy?
KaWu - 24-10-2011, 19:42
Owczar napisał/a: | Ustawili Ci gaz podczas jazdy? |
Pewnie nie, bo...
sato napisał/a: | Skasowali błąd, wyregulowali gaz i jazdaaaaaaaa |
A wiec regulacja na wolnych
sato napisał/a: | Po przejechaniu 5 tys km układ doregulował się i wyszło. |
Czyli masz wlaczona ISA 2? Zobacz czy nie miesza w korektach ECU benzyny - bo np. Owczar, to juz w Galu przechodzil.
Jak tak, to znowu pewnie wrocisz za jakis czas do gaziarzy.
sato - 28-11-2011, 22:13
Witam ponownie.
Niestety problem is back... ponownie kontrolka się obudziła i znów w identycznych okolicznościach - tzn. podjeżdżanie na światłach na niskich obrotach jedyneczką.
Mam pytanko w związku z poprzednią podpowiedzią...co to za "wlaczona ISA 2" ?
Owczar - 28-11-2011, 23:33
To jest taka funkcja autokalibracji. Ale dopóki ktoś nie ustawi porządnie podczas jazdy to problemu się nie pozbędziesz...
sato - 15-01-2012, 10:50
Witam ponownie.
Ciągle niestety walczę z tą zapalającą się kontrolką CE. Zakupiłem w związku z tym ELM'a327 i wyszły mi takie rzeczy:
Powyższy błąd pojawił się przy następujących parametrach pracy silnika:
Przypomniała mi się jeszcze jedna ważna kwestia. Rok temu jak tuż po zakupie maszyny zmieniałem rozrząd, mechanik powiedział mi, iż już teraz mogę rozglądać się za jedną z cewek zapłonowych. Czy może być tak, iż fakt zamontowania instalacji gazowej...przyspieszył jeszcze proces jej mniej sprawnego działania i błąd z którym walczę może być tego efektem? Jak w sumie sprawdzić poprawne działanie takiej cewki? I ewentualnie która z tych dwóch cewek obsługuje "blok cylindra nr 1" ... patrząc od przodu auta.
radek79 - 15-01-2012, 11:16
poczytaj tutaj http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=67047
deejay - 15-01-2012, 22:28
W tym silniku kolejnosc cylindrów liczy sie od rozrządu , dla pewnosci potwierdzenia usterki dobrze bedzie jak przełozysz cewki miejscami i zaobserwujesz na którym cylindrze wyskoczy błąd .
|
|
|