To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Włacznik krańcowy drzwi, oświetlenia, kontrolka

Owczar - 13-03-2009, 20:27

A ja nie posiadam i zapala mi się tak samo jak u Czekoladki :)
Psikus - 15-03-2009, 13:06

Może ktoś jeszcze podczas otwierania drzwi sprawdzić jak jest? W moim poprzednim samochodzie (honda) podpinałem każde drzwi osobno bo były kontrolki oddzielne dla każdych drzwi, i gdybym nie założył diód na przewody to był by bałagan ( np lampka by się zapalała po otwarciu maski itp) a tutaj jeden przewód z alarmu podpięty jest do jednego przewodu od krańcówek więc nie ma jak się bałagan narobić. Normalnie to bym poszedł odciąc kabelek od krańcówek i zobaczył, ale później nie będzie mi się chciało z okna lutownicy z przedłużaczem wyrzucać :D

Tak w ogóle to krańcówka kierowcy ( bo tylko ta wykręcałem) ma 2 przewody. Po co?jeden do kontrolki jeden do lampki?

gogol - 20-12-2009, 20:24

witam,

szukam czujników/przełączników zamykania drzwi. dwa z czterech nie działają :( wyciągałem przekładałem i nic. wizualnie wyglądają jak nowe. chyba że ktoś zna jakiś sposób na ich reanimację?

robertdg - 20-12-2009, 20:36

gogol, da się je rozdzielić na dwie części cieńkim precyzyjnym śrubokrętem, jak je umiejętnie rozdzielisz (widać takie dwa małe zatrzaski) w środku znajduje się blaszka i spręzynka, blaszke należy delikatnie oczyścić, wewnętrzną stykową też, następnie potraktować preparatem do styków i poskładać do kupy w odwrotnej kolejności.
gogol - 20-12-2009, 20:43

robertdg napisał/a:
gogol, da się je rozdzielić na dwie części cieńkim precyzyjnym śrubokrętem, jak je umiejętnie rozdzielisz (widać takie dwa małe zatrzaski) w środku znajduje się blaszka i spręzynka, blaszke należy delikatnie oczyścić, wewnętrzną stykową też, następnie potraktować preparatem do styków i poskładać do kupy w odwrotnej kolejności.
dzięki za szybką odpowiedź, w środę mam wolne to spróbuję pogrzebać. o efektach oczywiście napiszę.

btw

wysiadły dwa z przodu, teraz są na tyle - bo w ten sposób zdiagnozowałem usterkę. czyżby się szybciej wyeksploatowały? wiadomo, że zazwyczaj częściej używane są przednie drzwi.

Hugo - 20-12-2009, 21:15

gogol napisał/a:
czyżby się szybciej wyeksploatowały? wiadomo, że zazwyczaj częściej używane są przednie drzwi.
Tam nie ma się co zepsuć (ewentualnie sprężynka pęknie). Należy je tylko wyczyścić.
gogol - 27-12-2009, 13:29

Hugo napisał/a:
Tam nie ma się co zepsuć (ewentualnie sprężynka pęknie). Należy je tylko wyczyścić.
po wyczyszczeniu działają jak nówki :)
jkrzysztof80 - 09-11-2010, 18:53
Temat postu: Wyłącznik (czujnik) drzwi
Znalazłem ten temat w zakładce warsztat ale tam jest ogólnie o tym, więc pozwoliłem sobie założyć temat tutaj.
Więc mam problem właśnie z tym czujnikiem od strony pasażera tzn w wersji RHD. Ciągle zapala mi się i wyłącza znaczek otwartych drzwi gdy jes dociągnę to na chwilę zgaśni a potem znowu miga może ktoś z was się z tym spotkał? Zaznaczam że czujnik jest przeczyszczony, próbowałem zamienić czujniki od strony kierowcy na stronę pasażera i jest to samo, wyciągnąłem również wszystkie plastiki żeby zobaczyć czy nie ma jakiegoś przetartego kabelka ale nic takiego nie znalazłem, w drzwi mi także nikt nie walnął więc pomysły mi się już skończyły. Przez to także akumulator mi padł jak zostawiłem samochód na parkingu na lotnisku na kilka dni, widocznie wiatr zawiał i żaróweczka się zaświeciła no i oczywiście po akumulatorze :(

Ma ktoś jakieś pomysły?

dzordz8 - 09-11-2010, 21:24

Jak czyściłem u siebie ten czujnik , to dość istotna jest masa , ja oskrobałem samą śrube, blaszkę czujnika , i lekko wierzch gwintu ( najlepiej przegwintować )
U mnie pomogło

plecho1 - 09-11-2010, 21:46

Ale tu nie chodzi o brak styku czyli brak masy, jest gdzieś zwarcie. Albo krańcówka albo przetarta izolacja przewodu.
jkrzysztof80 - 09-11-2010, 21:55

plecho1, też myślałem nad zwarciem tylko gdzie wzdłuż progu jest ok tak wogole to zaczęło mi się to dziać jakiś miesiąc temu
plecho1 - 12-11-2010, 08:02

Ile przewodów dochodzi do czujnika, jeden czy dwa i czy do każdych drzwi masz osobną kontrolkę czy jedną do wszystkich?
Owczar - 12-11-2010, 10:41

Do czujnika dochodzi 1 przewód. Ale z tego co pisze jkrzysztof80, to gdy dociąga drzwi, jest ok.
Zatem spróbuj w miejscu gdzie drzwi dotykają czujnika coś przykleić miękkiego. Np kawałek taśmy piankowej, być może drzwi lekko wygięte... Może ktoś przyciął w tym miejscu zakończenie pasa.

jkrzysztof80 - 13-11-2010, 00:04

Owczar, jutro znowu się pobawię, jak narazie to odłączyłem całkowicie te drzwi bo już mnie zaczynało denerwować, bo czasami nie mogłem zamknąć samochodu z pilota
Swoją drogą to trochę dziwne że czujnik zaczął wariować

pablodc - 14-11-2010, 11:32

U mnie był podobny motyw tylko że skorodowała blaszka wewnątrz włącznika, musiałem go rozebrać i po przeczyszczeniu jak ręką odjął. Na początku tez myślałem że to masa na karoserii.
Pozdrawiam!