To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Brak zdjęcia z fotoradaru (płacić)

Student - 28-10-2011, 07:41

Niby jesteś ale nie do końca.
Przykład z bronią jest nie trafiony gdyż tutaj obowiazują restrykcyjne i dokładne przepisy włącznie ze specyfikacja szafy do przechowywania broni.
Kiedyś miałem sytuację: będąc na wakacjach siostra ze swoim chłopakiem wzięli mój motor i jeździli po mieście, oczywiście uciekali Policji bo ani on ani ona nie mieli prawka ale uciekli.
Po powrocie z wakacji czekało już wezwanie na komendę.

Jak się stawiłem to przedstawiono mi teoretyczne zarzuty ucieczki itd. po formalnej wymianie poglądów i przedstawieniu moich zeznań także mnie straszono tym że mam zabezpieczyć :lol: . Wyśmiałem delikatnie Pana Policjanta i sprawa przynajmniej w kwestii mojej osoby przeszła w niepamięć.

Więc bez zdjęcia i podstawy prawnej niech spadają.
Zgodnie z artykułem 78 ust. 4 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o Ruchu Drogowym właściciel - ale również posiadacz pojazdu - jest zobowiązany udzielić informacji o osobie której go użyczył ale to nie znaczy że musi pamiętać, więc bez zdjecie nie wie kto prowadził pojazd :lol:

http://www.gitd.gov.pl//c...y-i-akty-prawne

Niech ktoś znajdzie w tych ustawach zapis o procedurze wezwania do zapłaty za wykroczenia i jakie dokumenty muszą przedstawić.

cns80 - 28-10-2011, 14:37

romero napisał/a:
dzie sobie do nich ktoś,patrzy, na zdjęciu nie wiadomo kto i co mówi?
To nie ja i nie wiem kto, więc płaci mandat bez punktów.
A tak idzie, zdjęcia nie widzi, mówi jw,
w sądzie okazuje się,że to jednak on i co ?
fałszywe zeznania :)
A to w sądach mają lepszy wzrok ??? Wyostrza się pewnie :)

gulgulq napisał/a:

idziesz do policjanta i mówisz: panie ja tam nie wiem kto strzelał z mojego kałasznikowa, pożyczałem... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
I odpowiesz za umożliwienie użycia broni osobie nieuprawnionej, a nie za zabójstwo ;)

Student ma racje. Co prawda wysyłać nie muszą, ale na komendzie albo okażą dowody, albo niech się gonia. Jak zeznajesz jako oskarżony to nie masz obowiązku udzielać odpowiedzi na pytania, a jak jako świadek to musisz mówić prawdę, ale wolno Ci nie pamiętać, a jeszcze nie wynaleźli urządzenia stwierdzającego czy nie udajesz "pomroczności"

ann87 - 28-10-2011, 17:15

W kwesti przepisów:
Cytat:
Można zadać pytanie: czy przysyłanie mandatu bez zdjęcia jest zgodne z prawem? Okazuje się, że tak. Wszystko przez nieścisłe przepisy. Obowiązujące w tej mierze rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 lutego 2002 r. w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego (Dz.U. Nr 20 poz. 201 ze zmianami) przewiduje w § 7 ust. 6, iż „W przypadku stwierdzenia wykroczenia za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, rejestrującego obraz, funkcjonariusz, nakładając na sprawcę wykroczenia mandat karny zaoczny, może wysłać mu przesyłką poleconą odcinki "A", "B" i "C" formularza, wraz z zarejestrowanym obrazem, po usunięciu z niego wizerunków innych osób niż sprawca zarejestrowanego wykroczenia".

Inspekcja Transportu Drogowego skorzystała z tego, że przepis nie nakazuje wysyłania zdjęć, a jedynie daje taką możliwość.

ITD wyszło z założenia że co nie jest prawnie zakazane jest dozwolone a że nie ma w tym ani odrobiny logiki to już inna sprawa. A z tym pożyczaniem auta to też nie jest do końca tak różowo że każdy powinien wiedzieć komu i kiedy pożycza, jeśli już komuś pożyczysz auto to tak naprawde możesz tylko przypuszczać kto nim jeździ.

Cytat:
Rzecznik Praw Obywatelskich złożył do Trybunału Konstytucyjnego wniosek o zmianę przepisów. Zgodnie z nim wraz z każdym zawiadomieniem o uwiecznieniu wykroczenia właściciel samochodów będzie musiał otrzymać zdjęcie z fotoradaru.

Aha i jeszcze jeśli chodzi o oglądanie zdjęć czy jakiekolwiek dyskusje to trzeba by się było wybrać do Warszawy bo tam działa Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym. Teraz takich rzeczy na komendzie nie załatwisz ...

Juiceman - 28-10-2011, 19:03

Jak mi to kiedyś policjant wytłumaczył, jeśli właściciel pojazdu nie jest pewny kto prowadził w danym czasie jego auto. To z reguły proponuje mu się mandat w wysokości tej samej co na świstku tyle, że bez pkt. Czemu? Ponieważ jeśli mieli by to kierować do sądu to muszą wywalić tyle papierologii, że im się odechciewa - idą na łatwiznę (na szczęście) :wink:
krzychu - 28-10-2011, 19:07

Juiceman napisał/a:
Czemu?

A ja słyszałem, że dostaje się za "utrudnianie śledztwa" 300zł. Dlatego bez ptk.

romero - 28-10-2011, 19:32

cns80 napisał/a:
A to w sądach mają lepszy wzrok ??? Wyostrza się pewnie

Patryk przeczytaj jeszcze raz.Jak za mało to raz jeszcze i tak do skutku.Pozdro.

gulgulq - 28-10-2011, 21:34

cns80 napisał/a:
a jeszcze nie wynaleźli urządzenia stwierdzającego czy nie udajesz "pomroczności"

wykrywacz kłamstw i odpowiednio sformułowane pytanie

ale to chyba zbyt gruba armata do takich błahostek...

Luk - 28-10-2011, 23:24

Za niewskazanie prowadzącego pojazd jest grzywna DO 500 zł. Ale... Przykład straży miejskiej. Źle zaparkowany samochód, zdjęcie, wezwanie. Pierwsze wezwanie do kosza (roiło się od błędów formalnych). Drugie wezwanie - straszenie sądem - ok, wizyta w straży. I co się okazuje? Że minęło już 90 dni od wykroczenia i oni nie mogą już nałożyć mandatu, muszą skierować sprawę do sądu. Ale... mogą ukarać za coś innego, np za niewskazanie sprawcy. 100 zł. Bo im się straaaasznie nie chce kierować do sądu, a poza tym taki mandat idzie na ich konto.
Wniosek? Przeciągać sprawę, a potem się nie przyznać :)
Sprawdzone na różnych komendach straży miejskiej.

PS. Proszę powstrzymać się od komentarzy nt. wykroczenia i tego, że mandaty należy płacić, sytuacja była specyficzna.

m6riano - 29-10-2011, 02:28

krzychu napisał/a:
Juiceman napisał/a:
Czemu?

A ja słyszałem, że dostaje się za "utrudnianie śledztwa" 300zł. Dlatego bez ptk.

Ja dam taki przykład:\
Matka jechała nad morze w te wakacje samochodem szwagra..przyszedł mandat..szwagier dostał wezwanie na komende..powiedział że nie wie kto wtedy prowadził ("bo nie było go w polsce") i dostał "tylko" 5stów mandatu bez pkt.

jaca71 - 29-10-2011, 08:48

krzychu napisał/a:
Juiceman napisał/a:
Czemu?

Jak się okazuje kwota nie jest jednak stała, jedyne co stałe to brak punktów karnych.

Dwa dni temu przyszły mi pozdrowienia znad morza :( Znaczy żonie bo na nią jest samochód.
67km/50km = 100zł i 2pkt. Jest zdjęcie, na którym nie widać twarzy, nie widać tablicy, czytelna jest tylko nalepka na szybie. oczywiście test wyboru:

a) to ja prowadziłem/a i zgadzam się na 100zł i 2pkt lub chce skierować sprawę do sądu grodzkiego
b) to on/ona prowadził/a - trzeba podać dane nic o mandacie i punktach nie ma
c) nie wiem kto jechał zgadzam się na grzywnę 100zł lub chce skierować sprawę do sądu grodzkiego.

Pytanie do zorientowanych czy w puncie b) wskazany tez dostaje 100zł (wiadomo punkty stałe) ale widełki za przekroczenie 100-200zł? Na punktach mi nie zależy bo mam 0pkt ale nie chce dostać dwóch stów ;)

PS. Pomijam sposób robienia zdjęć - długa prosta i biała tablica. Noga z gazu i zaraz za tablica flash w paszczę na liczniku trochę ponad 40 mph, na GPS 68km/h a samochód cały czas na wybiegu. Grzeczniejszego kierowcy to chyba nie ma :P A tu taka nagroda :(

george2 - 29-10-2011, 09:43

W punkcie b wskazany też dostaje 100 zł.
robertdg - 29-10-2011, 09:48

jaca71, kto wie jak to będzie nad morzem, ale znam przykłady z innych, południowych i wschodnich rejonów PL, gdzie po wskazaniu kierującego mandat nie zmieniał swej wartości (bo niby z jakiej racji, jak przyznają właścicielowi tyle, to co kierujący może dostać więcej, to chyba za brak uprawnień :P )
j-rules - 29-10-2011, 11:12

Nad morzem to jest niezła choroba nawiasem mowiąc. Radary w jakiejs miejscowosci juz nie pamietam czy to Biały Bór czy Bobolice są pochowane, a jeden jest nawet za ogrodzeniem posesji...
Ja poki co znam duzo historii stamtad i jeszcze sie nie dalem, ale co jesli zrobi mi ktos pstryka? Mam jechac cala polskke zoabczyc foto?

Olivia - 29-10-2011, 23:09

Według osoby pracującej w ITD ta formacja nie posiada tak dokładnych fotoradarów aby mogli odczytać nr rejestracyjny z nalepki na szybie czołowej.

Ale nie wiem jak to jest z maszynkami do "utrzymywania znajomych" z SM/SG.

cns80 - 30-10-2011, 20:32

krzychu napisał/a:
Bo to nie jest kara z taryfikatora tylko grzywna z przepisów administracyjnych.

gulgulq napisał/a:
wykrywacz kłamstw i odpowiednio sformułowane pytanie
Skuteczność podważona nawet w Polsce.

Luk napisał/a:
Za niewskazanie prowadzącego pojazd jest grzywna DO 500 zł. Ale... Przykład straży miejskiej. Źle zaparkowany samochód, zdjęcie, wezwanie. Pierwsze wezwanie do kosza (roiło się od błędów formalnych). Drugie wezwanie - straszenie sądem - ok, wizyta w straży. I co się okazuje? Że minęło już 90 dni od wykroczenia i oni nie mogą już nałożyć mandatu, muszą skierować sprawę do sądu. Ale... mogą ukarać za coś innego, np za niewskazanie sprawcy. 100 zł. Bo im się straaaasznie nie chce kierować do sądu, a poza tym taki mandat idzie na ich konto.
Wniosek? Przeciągać sprawę, a potem się nie przyznać :)
Lubię to :)

jaca71 napisał/a:
Jak się okazuje kwota nie jest jednak stała, jedyne co stałe to brak punktów karnych.
Kwota jest do 500 zł co w przypadku 10 punktowego przekroczenia prędkości i tak się "opłaca". Do tego jeśli wyczujesz że mają nóż na gardle, a jednocześnie nie przesadzisz z bezczelnością to wynegocjujesz niżej.

Olivia napisał/a:
Według osoby pracującej w ITD ta formacja nie posiada tak dokładnych fotoradarów aby mogli odczytać nr rejestracyjny z nalepki na szybie czołowej.
Akurat na tą nalepkę jest inny sposób wymyślony przez Policjantów, którzy czasem swoimi prywatnymi autami przekraczają prędkość :) Musi tylko być sucho :)