Carisma - Techniczne - Zamienniki świec NGK IZFR6B do 1,8 GDI?
STRUSIU - 12-02-2008, 20:33
A myślisz że NGK robi jakieś inne śiwece do GDI ?
Zobacz na foto przecież to są świeczki NGK.
Jak dostanę przesyłkę to będę wiedział
wazu - 14-02-2008, 22:21
STRUSIU napisał/a: | A myślisz że NGK robi jakieś inne śiwece do GDI ?
Zobacz na foto przecież to są świeczki NGK. |
Okazuje się, że robi, dzisiaj byłem w sklepie motoryzacyjnym i pytałem sprzedawcę o świeczki NGK do gdi, a konkretnie model IZFR6B i powiedział mi, że może mi takie sprowadzić z hurtowni. Po rozmowie telefonicznej z hurtownikiem powiedział mi, że mają świeczki platynowe NGK do carismy gdi, ale inny symbol (niestety symbolu nie podał), ale podobno to, to samo. Zgłupiałem trochę i powiedziałem, że się zastanowię (cena atrakcyjna 40zł za sztukę).
saphire - 14-02-2008, 22:52
Tylko po co kombinować skoro u Japaneze masz dokładnie te co trzeba prawie w tej samej cenie.
turek61 - 15-02-2008, 09:21
saphire napisał/a: | u Japaneze masz dokładnie te co trzeba prawie w tej samej cenie. |
Wczoraj dzwoniłem po 48 zł.
STRUSIU - 15-02-2008, 15:29
Chłopaki właśnie je dostałem. Więc.... to są NGK IZFR6B za 140 zeta z przesyłką.
wazu - 15-02-2008, 16:59
Też kliknąłem . Cena atrakcyjna, wychodzi 35 zł za sztukę z przesyłką. Swoją drogą zauważyłem, że ceny tych samych podzespołów do Volvo co i do cari GDI są na allegro dużo tańsze. Ostatnio porównywałem ceny przepływomierzy Mod.481, przepustnic (przed liftem) i ceny praktycznie o połowę mniejsze na korzyść Volvo. Ciekawe dlaczego .
turek61 - 15-02-2008, 18:33
W takim razie ja nie zdążyłem ale poprosiłem o ponowne wstawienie gdyby miał więcej.
STRUSIU - 15-02-2008, 19:16
wazu napisał/a: | ...Swoją drogą zauważyłem, że ceny tych samych podzespołów do Volvo co i do cari GDI są na allegro dużo tańsze. Ostatnio porównywałem ceny przepływomierzy Mod.481, przepustnic (przed liftem) i ceny praktycznie o połowę mniejsze na korzyść Volvo. Ciekawe dlaczego . |
Pewnie zależy to od polityki cenowej firmy.
Ale przynajmniej wiemy jedno!
NGK IZRF6B - Mitsubishi to to samo Parts No.271239-6 w Volvo
Anonymous - 17-02-2008, 16:58
witam, od jakiegoś czasu planowałem wymienić świece ponieważ obecnie są inne niż zalecane jakie było moje zdziwienie podczas zakupu, odwiedziłem kilka sklepów z autoczęściami i za te same oryginalne NGK IZFR6B w każdym sklepie usłyszałem inną cenę, rozbieżność dochodziły nawet do 35zł na sztuce( im większy sklep tym cena była wyższa).Ostatecznie kupiłem po 45zł za sztukę
dziś zamierzam je wymienić, zobaczymy jak będą sie sprawowały
Anonymous - 17-02-2008, 17:20
Strusiu , dziękuję za powitanie .AVE.
wazu - 17-02-2008, 18:07
GDIuser napisał/a: | jakie było moje zdziwienie podczas zakupu, odwiedziłem kilka sklepów z autoczęściami i za te same oryginalne NGK IZFR6B w każdym sklepie usłyszałem inną cenę, rozbieżność dochodziły nawet do 35zł na sztuce( im większy sklep tym cena była wyższa).Ostatecznie kupiłem po 45zł za sztukę |
Heh co tu mówić o sklepach. Nie dalej jak w piątek dzwoniłem do aso Mitsu (nie napiszę gdzie, coby nie robić im przykrości) z pytaniem o cenę świeczek do cari GDI i usłyszałem odpowiedź, że są po 105 zł. (oczywiście za wymianę cena osobno). Ludzie dajcie spokój, jak można ich brać na poważnie? Takimi zagrywkami sami sobie szkodzą. Odstraszają potencjalnych klientów, których mieliby o wiele więcej, gdyby traktowali nas, userów Miśków, "po ludzku" . Rozumiem narzut, ale bez przesady!!! OMIJAĆ SZEROKIM ŁUKIEM !!!
[ Dodano: 19-02-2008, 18:58 ]
Właśnie wymieniłem świeczki na nowe. Rzeczywiście te do Volvo GDI No.271239-6, są takie jak zaleca Mitsu czyli NGK IZFR6B . Chciałem wymienić te które miałem, bo nie byłem pewny, czy poprzedni właściciel zrobił to na czas. Po wykręceniu starych okazało się, że też były oryginalne NGK IZFR6B i prawdę mówiąc wyglądają całkiem, całkiem (widać czarny nalot sadzy, ale na samych czubkach elektrod irydowych są białe). Prawdę mówiąc w pracy silnika nie widzę jakiejś super różnicy, ale w czasie jazdy cari może trochę lepiej się zbiera . Teraz mam satysfakcję, że na najbliższe 90000 km mam z tym elementem silnika spokój
Anonymous - 25-02-2008, 23:26
Mam pytanie, Mam Carisme 1997 GLS, czy takie swiece sa ok?:
http://allegro.pl/item317...a_1_8i_16v.html
Czy moze lepiej tego nie kupowac i poszukac czegos drozszego(nie wiem czy warto).
Pozdrawiam
Master - 27-02-2008, 15:39
Tak sie zastanawiam czy te swiece NGK IZFR6B to maja takie oznaczenie bo sa platynowe czy to nowsza nazwa, bo w mojej instrukcji (wersja germańska) widnieje troszke inny kod byc moze starsze oznaczenie lub jakas inna zaleznosć? ktos wie?
turek61 - 27-02-2008, 20:16
PZFR6B podejrzewam blad druku.Zamiast "I" wyszło "P" ale moze sie mylę...
|
|
|