To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - [EA5A/W 2.5] Zdarzenie drogowe, czytaj wypadek

ssemek85 - 08-01-2012, 09:36

Witam.. teraz i ja mam mały problem.. na parkingu w mojego Gala w cofała mi pani mazdą :( . no fakt że ładna :lol: ale gal u cierpiał.. spisali smy oświadczenie.. uszkodzenia to wgnieciony i podrapany lewy przedni błotnik.. małe wgniecenie na drzwiach kierowcy i zadrapania. listwa na drzwiach też po drapana i pękniecie ok 4cm zderzaka i zadrapania

[ Dodano: 08-01-2012, 09:48 ]
pękniecie na samym rogu tu przy kole tam ject śruba mocująca do błotnika zderzak. i to sie własnie od łamało. Ubezpieczyciel MTU wyliczyli mi to wszystko na 1258zł cos nie za bogato.. mam takie pytania np.. czy ktoś zna nominalna gróbośc lakieru gala 99/200 w sedanie. lub wie gdzie sprawdzić?

[ Dodano: 08-01-2012, 09:51 ]
drzwi faktycznie były kiedyś malowane stwierdzam po grubości lakieru.. reszta nie. moim zdaniem na reszcie jest lakier oryginał. mimo to policzyli mi naprawe a nie wymianę

robertdg - 08-01-2012, 10:25

ssemek85 napisał/a:
czy ktoś zna nominalna gróbośc lakieru gala 99/200 w sedanie. lub wie gdzie sprawdzić?
90-130mikronów
Cytat:
mimo to policzyli mi naprawe a nie wymianę
zalezy od skali uszkodzenia
ssemek85 - 08-01-2012, 10:39

no to akurat by sie zgadzało bo wychodziło 110-120. powiem tak błotnika bez szpachlowania sie wy równać nie da.. a skoro wcześniej nie był to czemu teraz ma być... dla mnie to strata wartości po szpachlowaniu.. zderzak tez trzeba kleic nie wiele ale trzeba.. o ile wiem ubezpieczyciel ma doprowadzic samochód do stanu odpowiadającemu temu z przed zdarzenia.. rzeczoznawca uparł sie tez ze to lakier metalik a tym czasem nie ma takiego metalika.. co mu mówiłem podałem mu oznaczenie. bo wiem ze lakier jest Granatowa Perła.. a perłowy jest troche drozszy..
robertdg - 08-01-2012, 10:46

Odwołuj się, perła jest conajmniej 20% droższa od metalika i to jeszcze zalezy od mixu.
Teoretycznie przy pękniętym mocowaniu zderzaka powinno być to klasyfikowane jako wymiana elementu
Odnośnie części blacharskich, procent i stopień uszkodzenia danej powierzchni decyduje o tym czy mają być wymieniane czy naprawiane.

ssemek85 - 08-01-2012, 11:09

Własnie mam zamiar ale musze jeszcze własnie troche informacji zebrac. i czekam na szczegółowe wyliczenie szkody bo nie dostałem stawek i kosztów z jakich liczyli tylko końcowe..