Carisma - Ogólne - Zatankowane 61,5 L czy to możliwe?
SHARK1979 - 20-11-2011, 21:36
M@teusz607 napisał/a: | lepiej nie dopuszczaj do tego bo kiedyś gdzieś staniesz. |
Spoko pompa wc nie jest taka droga no nie Mati a jak mi schodzi do minimum powoli to zaraz zalewam bo nawet kolor tej kontrolki mi się nie podoba
slawek st - 20-11-2011, 21:50
Odnośnie pojemności zbiornika to już dość dawno pisałem że układ paliwowy mieści 65l paliwa co sprawdziłem osobiście. pozdrawiam.
ustas - 07-12-2011, 15:57
Raz wlałem około 63l.Jak kolega wyżej zwrócił uwagę,gdzieś na forum ten temat jest dość dokładnie opisany.
dulas - 10-12-2011, 10:57
pod korek weszlo mi 67 l
SHARK1979 - 10-12-2011, 13:31
dulas napisał/a: | pod korek weszlo mi 67 l |
Coraz ładniej czekam na kogoś kto wlał do Cari 70L może rekorda zrobimy jakiego w tankowaniu
i9i - 10-12-2011, 23:40
Chyba czas wyjeździć zbiornik i stanąć pod stacją paliw aż zgaśnie dopchać pod kran i lać do oporu
SHARK1979 - 13-12-2011, 16:59
Tak na marginesie, ostatnio wlewałem waszke , wlałem 52L 98 i zapłaciłem 300zeta i to nie najdroższej a nie tak dawno za niecałe 300 miałem cały bak
Jasskier - 01-01-2012, 12:20
U mnie również często wchodzi ponad 60l paliwa do baku. Kiedyś sprawdzałem ile tak dokładnie wchodzi w rurkę doprowadzającą do baku. Okazało się ze wchodzi 3.5l benzyny, ale wtedy jest tak dużo ze aż się wylewa odpowietrzeniem, po drugie trzeba chwile czeka aż powietrze całkowicie zostanie wyciśnięte z baku.
arekb - 26-01-2012, 02:43
Witam,
Wypowiem się na temat przekrętów na stacjach. Sam pracuje na Statoil ( ale nie franczyza , tylko firmowa Statoil). Powiem tak: pojedyncza stacja nie ma wpływu na jakośc paliwa- jest ono przywożone z którejś z naftobaz w Polsce i tyle. To co przywioza jest wlewane do zbiorników i nic się z tym juz nie dzieje ( zadnych kombinacji nie ma). Nikt nie bawi się z dolewaniem niczego.
A teraz dystrybutory: są legalizowane raz na rok chyba ( dokładnie nie pamiętam) lub po kazdej naprawie. Kalibruje je pracownik zewnętrznej firmy serwisującej dystrybutory, a poprawność odmierzania sprawdzana w każdym przypadku przez urzędnika z Urzędu Miar i Wag ( chyba- wazne , ze zawsze on jest). Oni dopiero wystawiają świadectwo legalizacji dystrybutora ( wazne chyba przez rok lub do awarii).
Na stacjach firmowych tej sieci nikt nie kombinuje na stacjach nic z paliwem ( jakie przyjedzie z naftobazy takie jest sprzedawane), ani dystrybutorami- ryzyko utraty pracy/ afery/ utraty klientów jest zbyt duże.
Na innych stacjach sieciowych pewnie jest tak samo. Na franczyzach to już nie wiem- tam właściciel ma pewnie większe pole manewru niz kierownik stacji firmowej/własnej. A na stacjach prywatnych niesieciowych- nie wiem- ale tam są pewnie największe możliwości kreatywnej sprzedaży.
thefirm - 12-03-2012, 02:19
Wczoraj Cari delikatnie mnie zawiodła.
Rezerwa zapaliła się od jakichś 20km - komputer pokazywał że zrobię ok 105km na paliwie.
Aż tu nagle czuje jak traci moc...W 30sekund ze 100km/h auto zwolniło do 0.
Nie chciał odpalić...Udało mi się na CB i po 10minutach byłem na stacji z karnistrem.
Wlałem 5litrów - komp pokazał że zrobie ok 100km na tym co wlałem (hmm)
Po przejechaniu ok 20km zapaliła się rezerwa, po przejechaniu ok 40km od wlania 5litrów komp wskazuje że zrobię ok 60km...Szacuję że w zbiorniku mam jakieś 2litry - jutro jadę na stację i myślę że rekord padnie
Zaufałem komputerkowi, ostatni raz.
daron64 - 12-03-2012, 17:11
Mnie jeszcze/cale szczescie/ rezerwa nigdy nie zawiodla, a zapala mi sie dosc czesto w kazdym badz razie napewno robie na niej ~80km, wiecej nie mialem okazji/odwagi. A ten przypadek byl jak akurat wracalem z trasy, pusty portfel i modlitwa, zeby sie tylko do domu dotoczyc.
A co do pojemnosci baku, to najwiecej wlalem pod sam korek 55l, przy czym w baku jeszcze bylo tyle, ze komornik jeszcze nie migal/ale bylo juz blisko bo wskazowka mijala zero/.
ustas - 12-03-2012, 19:31
Obecnie mam drugą Carismę Did i w tej znacznie wcześniej zapala się kontrolka.Wg moich obliczeń od zapalenia się rezerwy mogę przejechać nawet do 200km.Raz przekroczyłem 100km,a przy zatankowaniu pod korek weszło 56l.W poprzedniej od zapalenia się rezerwy mogłem przejechać około 100km.
thefirm - 13-03-2012, 02:08
Panowie, chyba na rekord uderzyłem
Wlałem ... 65.01 litra...
Jak ktoś niewierzy wrzucę foto bo zrobiłem dystrybutorowi
Teraz aby zapali się kontrolka to tankuje, gdy dojechalem na stacje komp pokazywal ze zrobie jakies 30km, czyli w baku siedziało mniej niż 2litry, razem pod korek ok 67l.
i9i - 13-03-2012, 06:53
Czyli poliftówka ma większy zbiornik, SHARK1979 napisał/a: | Tak na marginesie, ostatnio wlewałem waszke , wlałem 52L 98 i zapłaciłem 300zeta i to nie najdroższej a nie tak dawno za niecałe 300 miałem cały bak | a teraz 350 zeta za fula
ZEROSUPER - 13-03-2012, 09:02
Juz gdzies kiedys pisalem ze do przedliftowej Cari GDI do baku weszlo 67litrow Pb95.
Na pusciutki i suchutki bak, paliwo bylo spuszczane a zbiornik demontowany. Do tego lane bylo nie z dystrybutora a z beczki. Po korek weszlo 67l bez 2 moze 3 setek.
|
|
|