Outlander I GEN Techniczne - Outlander - zima - ogrzewanie:)
elektryk - 25-11-2011, 14:23
krzychu napisał/a: | Dzisiaj rano mnie natchnęło jak jechałem. Jak masz na szybę to:
- wentylator od razu się włączy (wychładzając)
- ogrzewanie gorzej działa (wolniej się nagrzewa samochód)
- przegrzewa samochód (znaczy jak masz ustawione np. na 20 stopni to w trybie "na szybę" będzie cieplej niż w trybie full auto).
Tak, że jak zaparowaną to mam "na szybę" tylko do czasu odparowania, potem od razu przestawiam na auto (zresztą w tym trybie jak załapie temperaturę to grzeje szybę potem nogi i samochód - dobre to jest). | No i pewnie właśnie o to mi chodzi, że zimą wentylator chłodzi kabinę i jednocześnie hałasuje (tzn chodzi głośniej niż zwykle). Osobiście brakuje mi trybu auto z ograniczeniem maksymalnej prędkości obrotowej wentylatora.
Przy dużych różnica temperatur pomiędzy w środku a na zewnątrz (obojętnie czy plus czy minut) wentylator chodzi na maksymalnych obrotach. Niby jest to logiczne, bo w trybie auto klima chce zagrzać albo schłodzić możliwie szybko, ale dzieje się to kosztem komfortu, bo trzeba radio zgłośnić, głośniej rozmawiać, etc.
mitch2000 - 28-11-2011, 08:48
Witam,
Ze względu na brak czasu niewiele udało mi się zdziałać w weekend. Jedyne co zrobiłem to wywaliłem filtr kabinowy bo był strasznie zanieczyszczony. Dziś mam zamiar kupić nowy. Poprawa jest taka, że teraz na niskich oborotach powietrze jest cieplejsze niż było, ale i tak na wyższych obortach temperatura powietrza z nawiewu wzrasta. Udało mi się zmierzyć, że na niskich obrotach przy ustawieniu temperatury na maxa powietrze ma około 43 stopni, na wyższych wzrasta powyżej 60 stopni. Nie wiem dokładnie ile bo do takiej skali miałem termometr.
Bob27 - 19-12-2013, 09:36
Maddox napisał/a: | moj z kolei rozgrzewa sie szybko, jezdzac po miescie jest caly czas cieplo, nawet jak nastawie na temp.22, jednak jesli jade w trasie to temperatura wyraznie spada, musze wtedy przestawic na wieksza, czasem powyzej 26stopni. |
Witam,
u mnie jest to samo, jak odpalam zimny samochód i temp jest ustawiona na 22 st. wnętrze nagrzewa się dość szybko ale po kolejnych kilku-kilkunastu minutach pomimo tego, że wszystko jest ciągle na auto temperatura wyraźnie spada, żeby utrzymać ciepło w kabinie muszę podkręcać ustawienie na 26-27 stopni.
Poprzednio miałem Pajero z identyczną regulacją i było podobnie, chociaż tu jest chyba gorzej. To jakaś ogólna wada elektroniki sterujacej temperaturą??
W samochodach innych marek, które użytkowałem jak się raz ustawiło temp. na np. 20 stopni to nie trzeba było dotykac regulacji przez cały rok.
marcin123 - 23-12-2013, 19:10
witam! ogrzewanie rewelacja!!! zagrzewa bardzo szybko!
nytsug - 28-01-2014, 10:37
U mnie po kupnie Outka też w zimie jest zimno. Szczególnie jak się na trasę wyskoczy to wtedy tragedia. Z wylotów od nagrzewnicy wychodzi letnie powietrze gdzie moim zdaniem powinno dawać ciepłe/gorące. Szukam przyczyny.
Termostat? Wskazówka ładnie zatrzymuje się przed środkiem i wygląda na sprawny.
Nagrzewnica? Gdzie są przekaźniki nagrzewnicy - ale przecież jeśli by nie było sygnału to nawet letnie by nie leciało chyba.
Pompa wody? Spadła już całkowicie jej wydajność - jak to sprawdzić?
elektryk - 28-01-2014, 14:07
nytsug napisał/a: | U mnie po kupnie Outka też w zimie jest zimno. Szczególnie jak się na trasę wyskoczy to wtedy tragedia. Z wylotów od nagrzewnicy wychodzi letnie powietrze gdzie moim zdaniem powinno dawać ciepłe/gorące. Szukam przyczyny.
Termostat? Wskazówka ładnie zatrzymuje się przed środkiem i wygląda na sprawny.
Nagrzewnica? Gdzie są przekaźniki nagrzewnicy - ale przecież jeśli by nie było sygnału to nawet letnie by nie leciało chyba.
Pompa wody? Spadła już całkowicie jej wydajność - jak to sprawdzić? | A jak przejedziesz więcej to też mało dmucha? U mnie to trwa wyczuwalny moment od kiedy silnik osiągnie właściwą temperaturę, do momentu kiedy dmucha ciepłym/gorącym powietrzem. Jeśli wentylator dmucha to nie jest to wina jego sterowania. Ja bym sprawdził temperaturę samego wymiennika nagrzewnicy, tylko ostrożnie bo może być gorąca.
nytsug - 29-01-2014, 22:30
Właśnie odrzucam termostat bo wskazówka ładnie pokazuje, pompa wody to by się grzał, nagrzewnica zostaje a właściwie to jeden z czujników. Pewnie jakiś czujnik temperatury ale w manualu nie mogę na niego natrafić. Czy podłączenie pod kompa pokaże cokolwiek? Jak zmierzyć wymiennik - zdjąć deskę rozdzielczą czy zmierzyć temperaturę wylotu? U mnie temp. za kratką wentylacyjną jest bez szału, jest ciepła ale nie gorąca jak np. w Carismie.
killKeny - 02-12-2014, 10:46
Odświeżę temat, bo i mojego Outka problem chłodniejszego powietrza przy niskich obrotach dotknął. Czy któryś z Panów rozwiązał swój problem?
elektryk - 02-12-2014, 11:55
killKeny napisał/a: | Odświeżę temat, bo i mojego Outka problem chłodniejszego powietrza przy niskich obrotach dotknął. Czy któryś z Panów rozwiązał swój problem? | A czy to nowy problem czy tak było od zawsze? I o co chodzi z tymi niskimi obrotami?
killKeny - 02-12-2014, 14:16
Otóż, problem pojawił się wczoraj. Stanąłem w korku przed zamkniętym przejazdem kolejowym, siedzę i czuję że coś chłodem powiało. Nawiew miałem ustawiony: temperatura MAX, kierunek SZYBA i NOGI. Podstawiam rękę pod szybę... wieje mocno ale letnie powietrze, zmieniłem kierunek na twarz - letnie... przygazowałem chwilę, tak do 2000, powiało cieplejszym powietrzem. Ale jak odpuściłem gaz i chwilę pracował na jałowym, temperatura wydmuchiwanego powietrza znowu wyraźnie spadła. Zauważyłem, że jak jadę bez postojów, tzn. często używam gazu to z nawiewów leci ciepłe powietrze,a le stanę chwilę dłużej na światłach to moc wydmuchu powietrza pozostaje bez zmian, natomiast temperatura spada...
qba1983 - 02-12-2014, 14:36
płynu jest pod dostatkiem?
kiedyś w hondzie miałem takie akcje, okazało się że płynu ubyło i po dolaniu musiałem odpowietrzyć układ (nie wiem czy w miśkach też trzeba odpowietrzyć układ)
killKeny - 02-12-2014, 20:36
Płyn OK, sprawdziłem.
nytsug - 02-12-2014, 23:18
Ten typ tak ma. Ogólnie ja po kupnie auta walczyłem też z tym problemem ponieważ powietrze czy się stało czy jechało to było nie za ciepłe na ustawieniu MAX ciepła. U mnie okazało się, że mechanizm się troszkę przestawił na lince. Cały pic polegał na tym, że linka nie działała w pełnym zakresie od zimnego do ciepłego. Ten uchwyt co pokazałem na zdjęciu (ta czarna spinka) to ona jest wszystkiemu winna. Ja ją odwróciłem o 180 stopni i podgiąłem oraz przesunąłem tak żeby pracowała w całym zakresie, teraz jest cieplutko i nie ma problemu z ogrzewaniem. Próbowałem też zastąpić tę spinkę inną ale niestety próba nieudana bo linka się zacinała. Przełożenie uchwytu(spinki) odwrotnie załatwiło u mnie problem:)
Nie musisz rozbierać od razu środkowego panela nawiewów. Możesz zdjąć osłonę tę co masz pod nogami po prawej stronie nad pedałem od gazu. Przekręć pokrętło na MAX ciepło i zobacz czy linka pociąga taki plastik w pełnym zakresie, jeśli nie to będzie to co u mnie no chyba, że masz panel klimatronic to inna bajka.
qba1983 - 03-12-2014, 10:25
hmm... ja mam klimatyzaację automatyczna mialem inny problem, nie lecialo w ogule cieple powietrze (po przestawieniu na 17' i spowrotem na cieple lecialo caly czas zimne)
okazalo sie ze silownik nie ma sily rusztc ramieniem, pomogłem mu gumką recepturką w ten sposób:
zerknijcie moze cos w tym temacie sie dzieje
nytsug - 03-12-2014, 11:40
Niestety są to elementy, które wyrabiają się z czasem, najlepiej byłoby to rozkręcić, dobrze wyczyścić i posmarować przed złożeniem na nowo. Czasem wyrabiający się plastik tworzy taką masę ze smarem, która blokuje swobodny ruch mechanizmu. Twoje objawy raczej nie wynikają z tego co pokazałeś na zdjęciu, sprawdź jeszcze czy jest różnica jeżeli masz włączoną klimatyzację czy nie.
|
|
|