[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] 3 mrugnięcia kierunkowskazu
Owczar - 22-11-2011, 13:59
m6riano, po pierwsze edytuj te wyrazy z wielokropkiem.
Po drugie to nic mu nie możesz kazać. Wystarczy, że coś wzbudzi jego podejrzenia, a od liczenia jest stacja diagnostyczna, na którą zostaniesz wysłany.
m6riano napisał/a: | 1. Jakoś z tym jeżdże z miesiąc i żaden pi...olicjant sie nie przyczepił. |
Z pseudkseonami też długo jeździłeś
Pieraś - 22-11-2011, 14:00
Owczar ... wybacz ale podam, że tak powiem książkowy przykład
1. Włączasz kierunkowskaz by zasygnalizować CHĘĆ zmiany pasa ruchu
2. Upewniasz się, że masz miejsce (auta z naprzeciwka)
3. Upewniasz się, że ktoś już z tyłu nie rozpoczął manewru wyprzedzania
4. Zmieniasz pas ...
Ktoś mógłby mnie tu wyśmiać ale jeśli by to zrobił to wyśmiałby wtedy swój hmm... nie wiedzę, ignorancję wobec innych uczestników ruchu. Pomijam względy bezpieczeństwa.
Generalnie jeśli ktoś raz mrugnie kierunkiem to mógłby go wcale nie włączać - wyjdzie na to samo.
Piszę to, gdyż dziś mało kto poprawnie zmienia pas (brak kierunku lub pojedynczy, zmiana na skrzyżowaniu, przejściu), a także hamuje i dopiero potem włącza kierunek przed samym zakrętem.
polaff - 22-11-2011, 14:01
m6riano napisał/a: | kazałbym mu liczyć zanim oddałbym mu dowód;- |
mało tego liczyć ze stoperem w ręku!
Owczar - 22-11-2011, 14:03
Dlatego taki moduł się przydaje.
A swoją drogą, to przeważnie wyprzedzanie trwa tyle, że nawet po włączeniu kierunku na stałe już muszę przełączać w drugą stronę. A podczas wyprzedzania włączam kierunek tylko gdy zmieniam pas. Jadąc już drugim pasem jadę bez kierunku. Dopiero gdy zjeżdżam to włączam.
polaff - 22-11-2011, 14:06
największy problem pojawia się gdy przesiadasz się z auta a tą funkcją do gala...
(bynajmniej ja tak mam jak pojeżdżę trochę mondeo...)
Pieraś - 22-11-2011, 14:19
Owczar napisał/a: | Dlatego taki moduł się przydaje.
A swoją drogą, to przeważnie wyprzedzanie trwa tyle, że nawet po włączeniu kierunku na stałe już muszę przełączać w drugą stronę. A podczas wyprzedzania włączam kierunek tylko gdy zmieniam pas. Jadąc już drugim pasem jadę bez kierunku. Dopiero gdy zjeżdżam to włączam. |
To jedyne prawidłowe zachowanie.
fj_mike - 22-11-2011, 15:02
m6riano napisał/a: | 2.myślisz że pi...olicjant nie ma nic innego do roboty niż liczenie ile razy mryga kierunek u cierpa...?(tak, kazałbym mu liczyć zanim oddałbym mu dowód;-) |
Liczysz tak jak swój puls z zegarkiem. Ilość mrugnięć przez 6 sekund x 10
polaff - 22-11-2011, 15:40
Owczar napisał/a: | Z pseudkseonami też długo jeździłeś |
a to już masz zdjęte to zacne "oświetlenie" ?
m6riano - 22-11-2011, 17:41
Owczar napisał/a: | Z pseudkseonami też długo jeździłeś |
Cały czas jeżdże...i nie pseudo, tylko lampy bez homologacji dla uściślenia..;-)
[ Dodano: 22-11-2011, 17:43 ]
polaff napisał/a: |
a to już masz zdjęte to zacne "oświetlenie" ?
_________________ |
wolne żarty..;-)
sveno - 22-11-2011, 17:46
m6riano, może się przyczepić za samą żarówkę z diodami, lampa nie jest do tego przystosowana a ilość mrugnięć to druga spawa. Kolejna to fakt, że takie szybkie mruganie przykuwa uwagę policajów bo zazwyczaj oznacza to przepaloną żarówkę w kierunkowskazie a to już stwarza niebezpieczeństwo na drodze. Pieraś napisał/a: | Owczar ... wybacz ale podam, że tak powiem książkowy przykład
1. Włączasz kierunkowskaz by zasygnalizować CHĘĆ zmiany pasa ruchu
2. Upewniasz się, że masz miejsce (auta z naprzeciwka)
3. Upewniasz się, że ktoś już z tyłu nie rozpoczął manewru wyprzedzania
4. Zmieniasz pas |
masz 100% racji, ale wg. mnie taki bajer przydaje się bardziej w ruchu miejskim i o to mi chodziło tzn. szybka zmiana pasu na drodze o 2-3 paskach w jednym kierunku
polaff - 22-11-2011, 21:02
m6riano napisał/a: | wolne żarty..;-) |
jak już wcześniej wspominałem, nie trawię jakoś metody "bo ja muszę dobrze widzieć, a inni..."
Pieraś - 22-11-2011, 21:33
dokladnie, nie nawidze aut dajacych po oczach, nawet jesli ktos z forum tak jezdzi to zalicza sie niestety do tej grupy ... bez dyskusyjnie.
Sveno, wiem rozumiem.
m6riano - 23-11-2011, 10:17
Nie odpisywałem żeby nie robić OT, o co i was prosze(ew. na priv)
SnowDevil - 25-11-2011, 13:42
M6riano - a może takie lampy?
http://articles.dashzraci...tor-headlights/
m6riano - 25-11-2011, 15:47
Fajne...ale tak samo legalne jak te moje zenki..;-)
|
|
|