Outlander II GEN Techniczne - chwilowe spalanie - zawiesza się
mitsu00 - 26-11-2011, 18:45
jaceksu79 napisał/a: | Ale megane nie mają hydroactive
zwykłe zawieszenie
[ Dodano: 26-11-2011, 18:44 ]
PS. zobacz filmik u mnie w podpisie | Ni wim.... Po prostu dziele sie wlasnymi wrazeniami. Trauma jak dla mnie po prostu.
jorzyk1976 - 26-11-2011, 18:58
jaceksu79 napisał/a: | jorzyk1976 napisał/a: | a tak na poważnie co mierzy chwilowe spalanie jaki element silnika lub inny podzespół? |
nie ma czegoś takiego
Po prostu ECU silnika |
A PRZEPŁYWOMIERZ NIE MA Z TYM NIC WSPÓLNEGO NIE MIERZY TEGO?
jaceksu79 - 26-11-2011, 19:02
Też ma, podobnie jak, czujniki temp., jak czujniki impulsowe , a nawet sam sterownik może padać itp itd
Podpinałeś się pod MUT-a?
Widzę, że się bujasz tez z jakimiś szarpaniami...
daj to auto Wojtkowi(elektryk) z Grafixu, niech pogrzebie w nim. Może to potrwać dłużej niż jeden dzień- bo z jakiś przyczyn ktoś w tym aucie już i tak mocno kiedyś podłubał, więc wszystkiego można się spodziewać
Przyczyn może być wiele - może nawet wiązka ECU
jorzyk1976 - 26-11-2011, 19:22
jaceksu79 napisał/a: | Też ma, podobnie jak, czujniki temp., jak czujniki impulsowe , a nawet sam sterownik może padać itp itd
Podpinałeś się pod MUT-a?
Widzę, że się bujasz tez z jakimiś szarpaniami...
daj to auto Wojtkowi(elektryk) z Grafixu, niech pogrzebie w nim. Może to potrwać dłużej niż jeden dzień- bo z jakiś przyczyn ktoś w tym aucie już i tak mocno kiedyś podłubał, więc wszystkiego można się spodziewać
Przyczyn może być wiele - może nawet wiązka ECU |
jeżeli to wiązka (nie wiem co to oznacza, jestem w tym laikiem), rozumiem że naprawa będzie kosztowna a swoja drogą to podłączałem do komputera bosch i jakiś jeszcze inny co prawda nie w serwisie tylko u elektromechanika i nic nie pokazał żadnego błędu nie było.
dziękuję za konkretną rade a nie przechwalanie się i wywody czyj samochód jest lepszy czy gorszy mi sie wydaje nie po to jest założone forum!?
jaceksu79 - 26-11-2011, 19:26
Nie musi być kosztowne
możesz mieć też po prostu myszy, tak dobrze czytasz MYSZY
Widziałem już kilka aut z pogryzioną instalacją. A może też być zwykła wtyczka od wiązki sterowania wtryskami.
jorzyk1976 - 26-11-2011, 19:56
a to wszystko MUT POKAŻE
jaceksu79 - 26-11-2011, 20:05
jorzyk1976 napisał/a: | a to wszystko MUT POKAŻE |
50% prawdopodobieństwo, że błędu nie pokaże
nie mniej jednak Mut ma bardzo przydatne funkcje diagnostyczne(jest to profesjonalny diagnoskop pod auta mitsubishi), szczególnie mam tu na myśli nagrywanie parametrów pracy silnika podczas jazdy - coś takiego jak czarna skrzynka w samolocie rejestrująca parametry lotu. Jak też posiada szereg funkcji umożliwiających aktywację poszczególnych elementów pojazdu. Można nawet sprawdzić jakość ciśnienia na cylindrach ( nie stopnia sprężania, a porównać sprężanie na poszczególnych cylindrach)
Mechanik/elektryk podłącza tester MUT, wybiera odpowiednie parametry jego interesujące( w tym przypadku odpowiedzialne za pracę silnika), wybiera rozdzielczość nagrywania, odpala system i jedzie z komputerem na jazdę testową wszystko zapisując w kompie. Później sobie to na spokojnie analizuje. Ma być tylko jeden warunek - usterka musi wystąpić podczas tego testu.
jorzyk1976 - 26-11-2011, 21:27
szkoda że podłączenie do mut-a jest takie drogie, mniejsza o to byle wykryli usterkę a nie działali zasadą prób i błędów
jaceksu79 - 26-11-2011, 22:31
dając Wojtkowi odpowiednią ilość czasu na pewno wykryje usterkę
Trik - 27-11-2011, 13:06
jorzyk1976, czytając to co napisałeś, to mam wrażenie, że ktoś przestawił ci spalanie na mile na galon (mpg) tj pasek znika jak przyspieszasz i rośnie jak hamujesz biegami.
jorzyk1976 - 28-11-2011, 21:17
nie mam normalnie ustawione l/km, a tak myślę że nie pokazuje chwilowego spalania że jest tak duże że komputer nie daje rady tego przetworzyć
Anonymous - 28-11-2011, 22:37
Komputer nie pokazuje spalania powyżej 99 l / 100 km. U mnie tak zdarzyło się raz czy dwa, po dłuższej pracy na biegu jałowym. Po przejechaniu kilku km, pojawił się odczyt na poziomie 80-90 l / 100 km.
|
|
|