Forum ogólne - Generator HHO
mlun - 28-11-2011, 20:56
Do póki ropa jest wydobywana i sprzedawana wątpię żeby odpowiednie osoby dopuściły do innego napędzania pojazdów niż pb/on. A myślę., że było by już kilka innych ciekawych alternatyw.
plecho1 - 28-11-2011, 21:26
Dosyć ciekawe prezentacje:
http://www.spryciarze.pl/...komputerowy-hho
http://www.spryciarze.pl/...aver-flash-chip
http://www.spryciarze.pl/...lnika-w-aucie-1
http://www.spryciarze.pl/...lnika-w-aucie-2
Luk - 28-11-2011, 21:47
plecho1, no to już wygląda bardziej profesjonalnie. Cały czas jednak brakuje mi rzetelnych badań potwierdzających działanie...
plecho1 - 28-11-2011, 22:20
Już trochę o tym czytałem i u nas jest to mało popularne, często odrazu wyśmiewane. Przejrzałem kilka for w Stanach i tam sporo osób na tym jeździ. Ale trudno cokolwiek powiedzieć bez naocznych dowodów
Znalazłem też coś owiele ciekawszego ale to trochę nie na temat:
http://www.zimna-fuzja.pl/tag/rossi/
jaca71 - 29-11-2011, 06:33
patrycjuszek napisał/a: | Zobaczcie zdjęcia Dubaju!!!!! To wszystko za nasze pieniądze!!!!!! |
krzychu napisał/a: | Eeee tam pomyśl ile w tym Dubaju to wszystko kosztuje na pewno ze 4 zera więcej niż te badania... |
proszę nie siać populistycznej propagandy. I proszę się zainteresować tematem, o którym się wypowiada/pisze.
Luk - 29-11-2011, 08:28
plecho1 napisał/a: | Przejrzałem kilka for w Stanach i tam sporo osób na tym jeździ. |
To jeszcze nie znaczy, że działa...
plecho1 - 29-11-2011, 10:33
Dlatego napisałem, że trudno coś powiedzieć bez dowodów
Temat jest ciekawy ale niestety niepoparty a wręcz negowany naukowo. Nawet może za bardzo negowany i wyśmiewany co może wzbudzać w ludziach podejrzenia. Najbardziej przekonujące dla mnie są filmiki tego gościa z USA ale może to być też ktoś powiązany ze sprzedażą tych układów.
cns80 - 29-11-2011, 14:44
Luk napisał/a: | W czasie gdy koncerny wydają miliony na badania nad zmniejszeniem spalania...? | Bo chodziło o wydanie pieniędzy, a nie o zmniejszenie spalania.
kleryk-3kgt - 29-11-2011, 16:16
Z tego co już ustaliłem, potrzeba:
Generator HHO
EFIE
PWM
Zbiornik z woda
Węże
Flashback
To podstawowe rzeczy do wykonania instalacji HHO w samochodzie.
Czy to działa? Tak! Nie mogę zgrać się z kolesiem który to zamontował w swoim samochodzie, dam znać jak i co z tego wyniknie.
Sam generator dzięki PWM ( regulator natężenie prądu ) wytwarza wodór, no i można jechać
Tak kiedyś myślałem. Potrzeba jeszcze czegoś co oszuka system paliwowy i zastąpi cześć wtryskiwanego paliwa, wodorem, do tego potrzeba EFIE czyli urządzenie którym regulujemy napięcie na Sondzie.
Flashback to jest bezpiecznik jak w przypadku instalacji LPG mieszalnikowych, zabezpiecza przed rozerwaniem filtra powietrza.
Całość działa tak że, pobór prądu z alt. jest przekazywany w części do regulatora który musimy sami ustawić, po czym leci do generatora który wytwarza HHO i który jest podłączony wężem do dolotu.
Wady są takie że musimy sami regulować ile wodoru ma wpadać do sinika, wada może i zaleta bo jak jedziemy po mieście, wodór jest produkowany jak na ustawienie w trasie, więc albo mamy go pod reką albo zaopatrujemy się w większy alt i po kłopocie.
Średnio na litrze wody destylowanej, trzaska się do 1k km. jeśli chcemy być megaoszczedni, można ustawić maks i mieć 500km na jednym litrze.
Moją propozycja jest: Instalacja LPG bez butli, parownika oraz wszystkich przewodów, skonfigurowana elektronika dla HHO i wtedy mamy to wszystko regulowane przez komputer LPG a całość włączamy na jeden przycisk. Wtedy nie musimy nic regulować w trakcie jazdy i lejemy tylko wodę destylowaną ale! (Bo zawsze jakieś jest) musimy znaleźć zajebiaszczego gazownika który na to wszystko zgra w jedną całość. Używana instalacja LPG kosztuje z 200zł
Tak to widzę, a instalacje będę montował w przyszłym roku.
mlun - 30-11-2011, 11:42
Nie wiem czy wtryskiwacze by to dobrze zniosły.
plecho1 - 30-11-2011, 17:46
Nie wiadomo do końca jak z wydajnością takiego generatora i jednocześnie poborem prądu. W filmiku który wkleiłem przy około 30A gość niby miał około 30% oszczędności więc to do końca nie takie proste przy oryginalnej instalacji elektrycznej aby wyciągnąć większe oszczędności. Nie wiadomo też jak będzie się zachowywał silnik przy większej ilości wodoru w stosunku do benzyny. Gdyby nie koszty związane z regulatorem prądu i sterownikiem, to sam bym spróbował
Więc próbujcie Panowie
kleryk-3kgt - 01-12-2011, 16:18
Gdyby było za darmo, też byśmy testowali.
piomic - 01-12-2011, 21:37
Matematyka już wróciła na maturę, może fizyka też by się przydała?
Owczar - 09-12-2011, 23:40
piomic, zgadzam się z Tobą Jakieś podstawy by się przydały... Chociaż chemia też się przydaje.
kleryk-3kgt napisał/a: | Średnio na litrze wody destylowanej, trzaska się do 1k km. jeśli chcemy być megaoszczedni, można ustawić maks i mieć 500km na jednym litrze. |
A dasz radę to podeprzeć jakimiś danymi o wartości energetycznej 1kg wodoru, oraz ile wodoru można uzyskać z litra wody? No i przydałaby się jakaś sprawność silnika spalinowego...
Luk - 10-12-2011, 11:05
Panowie, sprawa jest prosta:
Zakładamy obniżenie spalania z zamontowanym układem np. o 1l/100 km. Ponieważ osiągi mają być takie same, to trzeba dostarczyć do silnika tyle wodoru, żeby nadrobić ten 1 l benzyny. Teraz tylko jest pytanie jaka ilość wodoru (energetycznie) odpowiada 1 l benzyny? Czyli jaka jest kaloryczność wodoru w stosunku do benzyny? Ktoś pisał, że sporo mniejsza, czyli generator musiałby wyprodukować przynajmniej 1 l wodoru (a zapewne sporo więcej) na każde 100 km. Czy jest w stanie tyle wyprodukować?
|
|
|