To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Colt - Ogólne - Stozek!!! i przyspieszenie!!!!

Matejko - 29-11-2006, 18:19

piotras napisał/a:
Civica typeR z założonym dedykowanym profi stożkiem i dolotem

tak odseparowany, zimny dolot itp. tu sie zgodze,
owszem kolega kleju costam urwal jesli proby byly powtarzane, ale tak na prawde to pol sekundy to ile ?? dlugosc auta??

kleju - nam chodzi o te 8sek a nie o to co urwales na stozku :D

Anonymous - 29-11-2006, 18:21

tylkoze to bylo k20a2 a nie 4g92 sohc ktory nie reaguje na stozek w taki sposob.

a icena tego stozka z dolotem to ponad tysiac zlotych :mrgreen:

Kleju - 29-11-2006, 18:27

dzieki piotras w koncu ktos to zrozumial :o wszystkie pomiary byly robione jednego dnia na tej samej drodze, paliwie g-techu itp!!!! i jak slusznie zauwazyl piotras nie wazne czy czas jest 5s czy 50s ale te pare dziesiatych sek mi ucielo!!! moim zdaniem to dzieki filtrowi powietrza 0,5s!!! na standardowym filtrze czas nie spadl ponizej 8.6 a na stozkowym nie byl wiekszy niz 8.4!!!! niech bedzie nawet te 0.2s zysku bo zawsze sie idealnie nie ruszy!!!! Ale jeszcze raz podkreslam ze byl to tylko pomiar dla mnie, zeby sprawdzic osiagi auta!!! I roznicy nie widac jak sie jezdzi tylko inny drzwiek! Tak wiem teraz napiszecie "wiec po co to wszystko, po co wywalac pieniadze ..." kazdy ma jakas bajke :lol: jeden wyda na koncowke tlumika inny na naklejki a jeszcze inny na wagon fajek!!! wiec...
Anonymous - 29-11-2006, 18:37

co do wiarygodnosci testu.

Stary filtr jak dlugo byl w aucie? moze byl juz wysluzony i brudny?:D

Kleju - 29-11-2006, 18:53

nie wiem jak dlugo auto 2 miesiace temu przywiozlem z niemiec! nie zmienialem filtra powietrza! a powiedzcie mi jakie wy macie czasy od 0-100km? a skad wiecie ze ten G-tech jest do du..y?? deenbe napisales "mi g-tech pokazuje 7s i co z tego?" to chyba zle mierzysz :lol: przeczytaj sobie to: g-tech zwlaszcza tekst "zaczac gwaltownie hamowac..."
Anonymous - 29-11-2006, 20:38

Kleju, napewno :mrgreen: :mrgreen:
Anonymous - 29-11-2006, 21:33

Kleju napisał/a:
nie wiem jak dlugo auto 2 miesiace temu przywiozlem z niemiec! nie zmienialem filtra powietrza! a powiedzcie mi jakie wy macie czasy od 0-100km? a skad wiecie ze ten G-tech jest do du..y?? deenbe napisales "mi g-tech pokazuje 7s i co z tego?" to chyba zle mierzysz :lol: przeczytaj sobie to: g-tech zwlaszcza tekst "zaczac gwaltownie hamowac..."

zauwaz miszczuniu ze ten g-tech mierzy do 96km/h w fabrycznym colcie wtedy jest odcinka i trzeba zmienic bieg takze do 100 to jeszcze daleka droga :mrgreen:

Anonymous - 29-11-2006, 23:17

http://www.streetracing.p...ghlight=#306645
Polecam. Z tego wynika ze jednak stozek cos daje.

Anonymous - 29-11-2006, 23:28

i znowu porownanie do kolejnegok silnika hondy z VTECiem. b16a2 i k20a2 reaguja bardzo dobrze na takie modyfikacje w przeciwienstwie do silnika 4G92 SOHC
Anonymous - 29-11-2006, 23:49

deenbe napisał/a:
b16a2 i k20a2 reaguja bardzo dobrze na takie modyfikacje w przeciwienstwie do silnika 4G92 SOHC

A czy kolega Kleju, zalozyl sam stozek czy caly dolot zrobil?

Kleju - 29-11-2006, 23:51

no to powiedzcie mi a skad tak dobrze panowie inzynierowie wiecie ze tego silnika nie da sie podkrecic??? ze zadna ingerencja w silnik nic nie daje??? nie mowie juz o stozku!!! Ale piszecie jakby ten silnik byl jakis dziwny, jedyny chyba silnik na swiece w ktorym nic nie idzie ulepszyc?!?!?! Bez obrazy oczywiscie!!! Jestesmy tu przyjacielsko nastawieni :D

sam stozek przykrecony na przeplywomierz.

Anonymous - 30-11-2006, 00:06

po pierwsze.
Przyklady silnikow k20a2 i b16a2 sa nietrafne. silniki te sa jedne z najlepszych N/A. Sa bardzo wdzieczne co do modyfikacji ich : doloty, wydechy, programy, walki, glowice.

Silnik 4G92 SOHC nie jest juz tak udana konstrukcja jak tamte silniki.

Kleju, a stozek pobiera powietrze z komory silnika(nie jest odizolowany i nie ma dostepu zimnego powietrza)? Jak tak , to jeszcze wieksze jest moje zdziwienie ze to poprawilo osiagi.

edit: jeszcze jedno:) do 4G92 sohc nie ma poprostu dostepnych czesci tuningowych, nie wystepuja doloty, kolektory, wydechy i walki. Na MKP forum byl raz temat w ktorym podany byl link do strony ze sklepem australijskim w ktorym oferowali jakis sprzet do 4G92, a tak to nic.

Kleju - 30-11-2006, 00:21

ok rozumiem ale ja wam pisze po raz kolejny ze osiagi sa nie odczuwalne!!!! jesli zrobilbym dolot zimny i caly wydech przelotowy to wtedy mozemy pogadac!!!! ale z tego wynika co piszecie ze to tylko pogorszy osiagi?!?!?!? jeszcze raz powtorze!!! zrobilem 6 pomiarow bez stozka i potem 6 pomiarow z zalozonym stozkiem!!! i roznica jest TYLKO w czasie tak jak pisalem ok 0.2s do 0.5sek czas jest lepszy!!!! I nie wypisuje tu przeciez ze stozek dal mi przysrost mocy, mementu itp!!!! jesli ktos nie pomierzy sobie przed i potem po zamontowaniu to co on moze wiedziec???????????????? jesli tak jak u mnie roznica jest wrecz nie zauwazalna!!!!
Anonymous - 30-11-2006, 08:49

Opamietaj sie Kleju.
Zrob jeszcze test z nowym dedytowanym filtrem powietrza za 25pln z JC (chociaz wynikow juz nam nie podasz bo zobaczysz jakie glupoty wypisujesz).
Miales zapchany stary filtr, biedny silnik nie dostawal optymalnej mieszanki paliwowej.
I prosze tylko nie wypisywac gdzie pozniej na sieci, ze masz 8,5s do 100 bo sie beda z mitsumaniakow smiac.
Pomiary z G-techa potrafia tak perfidnie klamac, ze lepiej to robic stoperem.
Po pierwsze samochod plywa (zawieszenie) po drugie pewnie miales Gtech pro, ktory mierzy 0-96km/h, ktore osiagniesz na drugim biegu. Aby przekroczyc 100km/h musisz wbic trojke.
W okolicach 9s to i tak bardzo optymistyczny wynik by byl oczywiscie w odelzonym samochodzie (tylko kierowca, bez kanapy, kola zapasowego, wszystko ze schowka out).

Anonymous - 30-11-2006, 08:57

no wkoncu ktos to napisal :D
niechcialem sie wypowiadac bo z regoly nie pisze nic madrego w glupich tematach ale poprostu kleju odetkales swoj samochod zakladajac nowy filtr, ot caly tjuning.
NIGDY filtr stozkowy nie byl i nie bedzie w pojedynke elementem podnoszacym moc, a w 90% przypadkow dodatkowo ja obniza bo wlasciciele montuja go w "uwlaczajacy" sposob (nie dosc ze nie montuja dolotu zimnego powietrza to nawet filtra nie odseparowywuja od cieplego silnika).