To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer 2011 - swap ksenonów

jaceksu79 - 13-12-2011, 16:03

Często jeżdżąc w trasach i przejeżdżając 800km po za granicami Polski po czym następnie do 600km w Polsce w środku nocy dodatkowo z padającym deszczem + oszołomy z założonymi ZENONAMI potrafią bardzo skutecznie OŚLEPIĆ. Do tego stopnia, że osobiście jak bym przy nim się zatrzymał to by miał oklepaną miskę. Takie buractwo co stwarza realne zagrożenie drogowe po przez nielegalne przeróbki w swoich autach powinno być bardzo tępione jak szkodniki przez służby drogowe.

I dokładnie to samo uważam
Hubeeert napisał/a:
Nielegalne przeróbki można sobie komentować na wielu forach "warsztatów" które takie coś oferują,

Forum mitsumaniaki nie jest forum do tego typu dyskusji. A osobiście nie spotkałem jeszcze legalnej przeróbki w lancerze więc traktuję, że takowej nie ma.

suchysusz - 13-12-2011, 16:10

jaceksu79 napisał/a:
Forum mitsumaniaki nie jest forum do tego typu dyskusji

Tak jak napisałem wyżej nie będę więcej komentował off topu który toczy się w temacie z bardzo konkretnymi pytaniami dotyczącymi lamp...

Chodziło mi tylko i wyłącznie o informacje

qba_2 - 14-12-2011, 09:30

Małe ostrzeżenie dla próbujących montować samemu.
Ostatnio zatrzymały mnie Misiaki (rutynowa kontrola) i sprawdzali TYLKO ksenony (mam fabryczne). Kazali nawet użyć spryskiwaczy bo nie dokońca wierzyli, że działają, nawet twierdzili, że może ich w ogóle nie ma (sic! widać przecież końcówki na zderzaku). Dodali, że sprawdzają właśnie Mitsubishi bo w starszych modealch nie było podobno spryskiwaczy w co raczej nie chcę mi się wierzyć.

krzychu - 14-12-2011, 09:49

Bo w starych modelach nie było ksenonów.... A spryskiwacze były, ale na np. nimiecki rynek (ale też bez ksenonów).

Swoją drogą BARDZO DOBRZE robią :mrgreen:

Hubeeert - 14-12-2011, 10:02

suchysusz kup oryginalne części do oryginalnej instalacji.
Listę części przy odrobinie dobrej woli dostaniesz w ASO.

A tak w skrócie:
2 lampy - ori, inne nie mają homologacji
zderzak -
cała instalacja spryskiwaczy

Reszta dywagacji - nie to Forum.

[ Dodano: 14-12-2011, 11:40 ]
jaceksu79 a Ty może byś się podzielił posiadaną wiedzą w tym zakresie?

jaceksu79 - 14-12-2011, 11:52

Hubeeert napisał/a:
jaceksu79 a Ty może byś się podzielił posiadaną wiedzą w tym zakresie?

już to zrobiłem wcześniej
jaceksu79 napisał/a:
A osobiście nie spotkałem jeszcze legalnej przeróbki w lancerze więc traktuję, że takowej nie ma.

żebym wiedział o innych możliwościach to bym napisał - chyba nie wątpisz w to?

Hubeeert - 14-12-2011, 11:58

Wrrr

jak zbudowany jest system, jaki czujnik do poziomowania, jakie elementy wchodzą w skład zestawu?

Te pytania na początek :wink:

jaceksu79 - 14-12-2011, 12:21

Hubeeert napisał/a:
Wrrr

jak zbudowany jest system, jaki czujnik do poziomowania, jakie elementy wchodzą w skład zestawu?

Te pytania na początek :wink:

* lampy z palnikami i przetwornicami oraz z elektrycznym mechanizmem poziomowania ( nie wiem czy są tak samo mocowane jak standardowe lampy i czy w ogóle będą pasować)
* spryskiwacze, ale nie sikawki tylko porządne wysokociśnieniowe z dodatkową instalacja wysokociśnieniową na złączkach ciśnieniowych
* czujnik/potencjometr mocowany do tylnego prawego wahacza oraz drugi na przodzie ( nie pamiętam do którego wahacza)
* moduł odpowiedzialny za poziomowanie ( odbierający sygnał z przodu jak i tyłu)- ale uwaga jak go sobie ktoś sam dorobi i z homologuje :mrgreen: bo w oryginalnym układzie np. Outlandera idzie to przez etacs-a i on nimi steruje ( można też odczytać błędy mechanizmów poziomowania) - ewentualnie jak ktoś ma coś koło 1500zł aby zaryzykować i poeksperymentować z jego standardowym etacs-em
* i wszystko razem do kupy połączyć

Na tym moja wiedza się kończy... poważnie, nigdy nie przerabialiśmy i nigdy nie widziałem legalnej przeróbki :D

suchysusz - 14-12-2011, 15:32

O to mi chodziło, konkretne info.

Dziękuję, temat do zamknięcia i zostawienia dla potomnych.