Colt - Ogólne - problemy (prawne) ze sprowadzonym coltem
Anonymous - 17-12-2006, 22:19
Opłacanie podatku recyklingowego da się uniknąć . Wystarczy przepisać umowę kupna-sprzedaży, wpisując date xx,xx,2005. W urzędzie wystarczy powiedzieć że samochód kupiony w 2005, ale stał w DE bo nie miałeś prawka albo kasy na bene (albo cokolwiek). Sprowadziłeś dopiero teraz bo miałeś na to czas i kase. Unikasz w ten sposób opłaty, ponieważ ona obejmuje samochody kupione po 1 stycznia 2006. Sposób sprawdzony wielokrotnie, znany szczególnie wśród handlarzy. Wpisując na nowej umowie niską wartość auta, np 40E oszczędzamy także na kosztach cła
Mój post ma tylko i wyłącznie charatker informacyjny!! Nie namawiam do łamania prawa!!
Anonymous - 18-12-2006, 08:37
ufi napisał/a: | Mój post ma tylko i wyłącznie charatker informacyjny!! Nie namawiam do łamania prawa!! |
Anonymous - 20-12-2006, 18:24
ufi napisał/a: | Opłacanie podatku recyklingowego da się uniknąć . Wystarczy przepisać umowę kupna-sprzedaży, wpisując date xx,xx,2005. W urzędzie wystarczy powiedzieć że samochód kupiony w 2005, ale stał w DE bo nie miałeś prawka albo kasy na bene (albo cokolwiek). Sprowadziłeś dopiero teraz bo miałeś na to czas i kase. Unikasz w ten sposób opłaty, ponieważ ona obejmuje samochody kupione po 1 stycznia 2006. Sposób sprawdzony wielokrotnie, znany szczególnie wśród handlarzy. Wpisując na nowej umowie niską wartość auta, np 40E oszczędzamy także na kosztach cła
Mój post ma tylko i wyłącznie charatker informacyjny!! Nie namawiam do łamania prawa!! | Z tego co wiem to jest to nie możliwe bo od daty zakupo do oclenia nie może przekroczyć 2 tygodni, i jest jakiś określony okres na zarejestrowanie bodajrze miesiąc. Dlatego ci co sprowadzali samochody nie wpisywali w umowach daty żeby nie mieć problemów z celnikami. może coś się teraz zminiło ale nie podejrzewam.
Anonymous - 20-12-2006, 18:42
Te 2 tyg. naliczane są od daty przyjazdu pojazdy do Polski. Przez granicę przejezdza się z oryginałem umowy kupna-sprzedaży. Nową umowę tworzy się już w Polsce, przez ocleniem.
Anonymous - 20-12-2006, 23:45
ufi napisał/a: | Te 2 tyg. naliczane są od daty przyjazdu pojazdy do Polski. Przez granicę przejezdza się z oryginałem umowy kupna-sprzedaży. Nową umowę tworzy się już w Polsce, przez ocleniem. |
Nie trzeba robic nowej umowy. Na tym swistku ktory dostaje sie w urzedzie celnym przy opłacie akcyzy sa do wpisania dwie daty kupna i wjazdu na teren RP.
I teraz jest przepis ktory mowi o tym ze akcyze musisz opłacic w 7 dni od daty wjazdu pojazdu na teren Polski.
Wiec w rubryce "data wjazdu" wpisuje sie np 3 dni wczesniej i po sprawie.
Anonymous - 20-12-2006, 23:56
Ale trzeba okazać umowę kupna sprzedaży, przynajmniej u mnie. Tak samo podczas rejestracji, tam to chyba nawet ksero biorą.
Anonymous - 21-12-2006, 00:00
jasne ze trzeba tylko ze data kupna nie ma nic wspolnego z data wjazdu wiec moze tam byc cokolwiek:) oclenie liczy sie od wjazdu nie od kupna:)
Anonymous - 21-12-2006, 00:03
Przeczytaj posta na górze strony to ogarniesz o co lata
Anonymous - 21-12-2006, 00:13
wiem ze o unikniecie magicznych 500 pln to byla taka wstawka apropos 2 tygodni itd ble ble ble
Anonymous - 05-01-2007, 19:36
witam - jako świeży właściciel colta właśnie załatwiam te chore dokumenty - i tak pokolei idzie
1. Urząd Celny - w Katowicach do 12 PLN i 17 PLN na poczcie
- w firmie która sie tym zajmuje pobierają 50 PLN za usługę i 40 PLN kosztuje tłumaczenie dokumentów ( na UC ma sie 5 dni od momentu wjechania do PL )
2. Przegląd - pierwszy - szczegółowy 165 PLN
3. Urząd miejski - wydział komunikacji - 170 PLN na rzecz miasta ( nie płaci sie opłaty skarbowej 5PLN bo została zniesiona - o czym niekt nie raczy poinformować)
4 Urząd Skarbowy - najlepiej wybrać sie z własnym ksero wszystkich papierów ( najlepiej po 2 kopie wszystkiego), w jednym magicznym pokoju sprawdzają zgodnośc kopii z orginałem (w między czasie przegryzając śledziem ), następnie oddaje sie VAT25 który dostajesz w UC i idzie sie do kancelari US tam składa sie wszystkie kopie i dowód wpłaty a pani upiepszona świerzym pączkiem mówi "proszę przyjść za tydzień"
5. Urząd Miejski wydział komunikacji - 500 PLN opłata ekologiczna i 270 nowe tablice rejestracyjne
zostaje jeszcze tylko OC ( w zależności gdzie i kto ile ma zniżek )
no i proponuje jeszcze wymiane rozrządu i płynów
a potem kompletnie wściekły na chorą biurokracje wsiadasz w Mitsu i cieszysz sie jazdą
Anonymous - 24-01-2007, 10:13
Jeżeli chodzi o obrysówki to mógł byś zrobić zdjęcie tylnego zderzaka i na forum zaaplikowac ? bo wydaje mi sie ze masz wersje U.S.A.
Anonymous - 26-01-2007, 11:36
Witam.
Ja mam takie pytanko.
Planuje kupić COLTA CJ0 97 r. i on stoi w Polsce od jakiegoś czasu,
Moje pytanie brzmi następująco. Co musiał bym opłacić i ile by to orjętacyjnie kosztowało by go normalnie zarejestrować i cieszyć sie jazdą. Z tego co wiem to ponoć wycofali ten podatek ekologiczny czy coś w tym stylu, a jeżeli samochód stoi w Polsce to akcyze ma opłaconą. Proszę o pomoc i wyjaśnienia całej tej popi.....onej biurokracji. A własnie ponoć jak samochód ma jakąś usterke to przy tym przeglądzie trzeba dopłacać to prawda?
Hugo - 26-01-2007, 13:31
http://tmp.sysinfo.pl/auto.php
shadow-wpr napisał/a: | ponoć wycofali ten podatek ekologiczny |
Nic bardziej mylnego. shadow-wpr napisał/a: | ponoć jak samochód ma jakąś usterke to przy tym przeglądzie trzeba dopłacać to prawda? | Jak ma usterkę to nie przejdzie przeglądu.
Anonymous - 18-02-2009, 16:55
Mam pytanie. Bo właśnie kupiłem sprowadzoną Carismę. Będzie miała współwłaściciela. Czy i jak da się ominąć płacenie ponad 300zł za wydanie vat25 (podobno za jednego właściciela jest coś koło 170zł)? Ja pamiętam że płaciłem normalnie przy opłacaniu colta 170zl, a wtedy też miałem współwłaściciela. Kurczę nie pamiętam czy może coś z umową kombinowałem - przepisywałem i do US dałem inną i później do UC też inną.... Wiecie coś na ten temat (jak to zrobić)?
kartomaniak gti - 18-02-2009, 17:32
swistak81 napisał/a: | Mam pytanie. Bo właśnie kupiłem sprowadzoną Carismę. Będzie miała współwłaściciela. Czy i jak da się ominąć płacenie ponad 300zł za wydanie vat25 (podobno za jednego właściciela jest coś koło 170zł)? Ja pamiętam że płaciłem normalnie przy opłacaniu colta 170zl, a wtedy też miałem współwłaściciela. Kurczę nie pamiętam czy może coś z umową kombinowałem - przepisywałem i do US dałem inną i później do UC też inną.... Wiecie coś na ten temat (jak to zrobić)? |
płacisz 170 zł niezależnie od tego ilu jest właścicieli
|
|
|