To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Ocena i poprawki

smigol - 16-12-2011, 17:42

Audiox napisał/a:
Koło 400 ewentualnie jak będzie coś dużo lepszego do max 150 więcej

Kolego najpierw proponuje Ci fajny artykuł do lektury: http://www.gdynia.mm.pl/~...ioFAQ01beta.pdf
Jak zgnębisz go to powinieneś mieć troche jaśniej nad głową. Przyjmij nastepujacy tok myślenia w komponowaniu swojego CA:
1. Jaki budżet,
2. Jednostka sterująca (radio) markowa (może być oparta na MOSFET)
3. wytłumienie matami np. SOUDAL lub profi: DYNAMAT miejsc pod głośniki (wnetrza drzwi)
4. Odseparowany-dwudrożny (lub trójdrożny) oparty na dedykowanych zwrotnicach system głosników na przód: woofery w dół drzwi, (jeśli trójdrożny to średnie w górną część drzwi) i tweetery w słupki (ewentualnie podszybie),
5. Napędzać to musi wzmacniacz - jeśli tylko sam przód to wystarczy 2x60-80 w RMS
6. Markowe kable głośnikowe 2x2,5 mm, kable sygnałowe i osobne zasilanie 50 mm2 bezpośrednio pod akumulator z osobnym bezpiecznikiem w oprawce zamocowanej na plusie co najmniej 15 cm od klemy,a max 30 cm.
7. Jeśli planujesz subwoofer to do bagażnika skrzynia najlepiej w bass-reflexie, ale wtedy wzmak musi być czterokanałowy z możliwością mostkowania,

No i tak....

Audiox - 16-12-2011, 23:19

Znalazłem właśnie kilka dni temu ten artykuł i studiuje codziennie po trochu :)
Radio CDA 117Ri
Co do wytłumienia to słyszałem że też można stosować mate bitumiczna dostępną w castoramie. Opłaca się samą tą matą czy do tego jeszcze rezonansową? Ewentualnie co polecacie? :)

smigol - 17-12-2011, 11:12

Myślę, że jednak Soudal będzie lepszy ponieważ jest mniej podatny na niskie temp.=nie wykrusza sie z czasem ale Castoramowe są do przyjęcia. Nie ma potrzeby żadnych rezonansów, bo zawiasy Ci w drzwiach nie wytrzymają...
gruchol - 18-12-2011, 09:38

smigol napisał/a:

7. Jeśli planujesz subwoofer to do bagażnika skrzynia najlepiej w bass-reflexie, ale wtedy wzmak musi być czterokanałowy z możliwością mostkowania,

Nie wiem czemu uważasz, że w bass reflexie najlepiej, wszystko zależy co kolega lubi słuchać, jak dużo miejsca chcemy poświęcić w bagażniku i jaki głośnik zakupić.. Po co mu bass reflex jak może słucha tylko metalu i chce mieć jak najmniejszą skrzynke, a wtedy zazwyczaj najlepiej głośnik wsadzić w closed

Audiox - 18-12-2011, 09:52

Napisałem na początku, że posiadam skrzynie bass reflex a głośnik to jbl p1022 i słucham pop :) Myślałem czy nie dać micro labów po bokach w bagażniku, mam w domu gra już 7 lat i nie zawodzi. Gra głośno a bass jest porządny :D
gruchol - 18-12-2011, 09:55

Sorry, czytałem od początku ale to jakoś mi umkneło :oops:

Tej Alpine nie słyszałem, więc się nie wypowiadam
W drzwi(szkoda że masz 13) proponuje rainbow sax - troche ponad 400zł
Co do reszty nie ustaliłeś budzetu??
Jak chcesz z tyłu pakować w boczki głośniki to jeśli kasa pozwala to proponuje re8-s4.
Wzmacniacz nowy czy używanyi jaka kasa?
Jeśli ma to grać to oczywiście trzeba wygłuszyć, odpowiednie kable itd...

kamil88 - 18-12-2011, 11:47

To że ma 13 to żaden problem,jeśli nie boi się pokombinować to bez problemu założy w ich miejsce 16 :)
Audiox - 18-12-2011, 12:42

W drzwiach to będę robił otwory :D z przody są oemowo 13 nie w drzwiach :P wygłuszam go całego nie chcę mi się tego na raty robić :) co do kasy nie mówiłem bo przeznaczę tyle ile będzie trzeba :D myślę że do 3-4 tyś
kamil88 - 19-12-2011, 06:07

A no tak bo ty masz głośniki chyba tak jak w carismie mk1,w desce.
Skoro bedziesz ciął boczki,to tylko 16 do przodu :)
Ja też nie mam zamiaru wygłuszac auta na raty,po nowym roku ruszam ostro z moim audio :P
Za 4tyś myśle że coś fajnie grającego sie napewno złoży :)

Audiox - 19-12-2011, 12:22

Ja dopiero jak będzie ciepło bo na zimnym to nie robota :D

[ Dodano: 19-12-2011, 20:10 ]
Jaka firma wzmacniaczy jest teraz dobra?

kamil88 - 20-12-2011, 06:16

Jak masz ogrzewany garaż to sie zimnem nie musisz przejmować :)

Hmmmm,wiele jest dobrych wzmacniaczy.
Ty bardziej stawiasz na pierdolnięcie ;) ,czy na jakość?
Polecam Magnata z sentymentu :) ,kolega ma Carpower traktuje go ostro a ten dalej dzielnie to znosi.
Ale skoro preferujesz pop,to magnat powinien cię zadowolić :P

Audiox - 20-12-2011, 12:14

Jakiś konkretnie model ?:P
kamil88 - 20-12-2011, 18:43

Nie są to za nowe modele ale sprawdzone :P
-seria Classic -najbardziej pamiętny classic 1000 napędzający dwie "piędziesiątki" w maluchu :D
-seria The Rock -dobry sprzęt średniej klasy
-rx44 -wariat :D

Tak na serio są to starsze konstrukcje które kopnięcie miały okropne :) . Niestety z nowszymi seriami nie miałem do czynienia.
Jestem fanem klasycznego sprzętu wiec nowości są mi trochę obce :P

Audiox - 20-12-2011, 22:49

Cały stary sprzęt na pewno jest twarlszy niż te taśmówki co robią :D

[ Dodano: 20-12-2011, 22:52 ]
ten rx44 dość ciekawy :D

smigol - 20-12-2011, 22:53

Audiox napisał/a:
Jakiś konkretnie model ?:P

Audiox , jeśli nie jesteś jeszcze zdecydowany co do przodu to szczerze polecic Ci mogę amerykański PowerBass S-6C (dwudrożne 165 mm), albo cos taniego to Helix Blue, a cos na prawdę fajnego to Dego PO-650. Pogonić to możesz dwojako: wzmakiem 4 kanały np. używki: Alpine z serii V, Steg Qmos; nowe to polecam u-Dimension np. Junior. Przy Twoim ulubionym POPie da rade... Co do radia to może być lepiej: np. JVC z serii G (oparty na przetwornikach Burr-brown), albo Kenio serii W. Są to starsze modele, ale jeszcze do kupienia jako nowe... Alpine to tylko seria CDA...