[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przyciemnienie szyb w Lancerze SB
gzesiolek - 16-01-2012, 13:48
Uwex napisał/a: | do ofoliowania tylnych, bocznych szyb trzeba je wymontować |
to juz decyzja klienta... ja u siebie kleilem bez demontazu... dociecie pod wymiar... jak dobrze zrobione to nic sie nie dzieje a ograniczasz ryzyko przy demontazu...
krzysztof1904 - 04-11-2012, 21:01
Jeśli już mowa o szybach, to mam też problem ale odwrotny, mam wszystkie ciemne szyby z wyjątkiem przedniej i lewej od kierowcy i właśnie chcę się jakoś zabrać za prawą przednią która jest ciemna i ogranicza mi to widoczność, szczególnie w pochmurne dni tak jak teraz, żeby zlikwidować tę okleinę, która chyba jest fabryczna ( autko z USA ) i też za bardzo nie wiem jak się za to zabrać, tak, że zastanówcie się nad przyciemnianiem przednich, bocznych szyb, bo naprawdę ograniczają widoczność.
maniax86 - 05-11-2012, 07:57
krzysztof1904, w Polsce prawo zabrania przyciemnienia przednich bocznych szyb bo nie spełniają norm przepuszczalności światła...
pablo diablo - 05-11-2012, 10:21
maniax86 napisał/a: | krzysztof1904, w Polsce prawo zabrania przyciemnienia przednich bocznych szyb bo nie spełniają norm przepuszczalności światła... |
to nieprawda, możesz przyciemnić przednie szyby boczne tylko do pewnej wartości 70%,
przednia nie może być przyciemniona,
maniax86 - 05-11-2012, 12:18
pablo diablo, no o to mi chodziło własnie.... może mało precyzyjnie to opisałem.... ale prawda jest taka że jakakolwiek folia nie ma takiej przepuszczalności wiec dowód wzięty przy pierwszej kontroli...
gzesiolek - 05-11-2012, 18:04
maniax86, folie 70tke spokojnie kupisz... problem w tym, ze sama szyba tez juz ma na bocznych firmowe 50-70%
maniax86 - 06-11-2012, 07:49
gzesiolek, hehe znów zbyt skrótowo odpisałem.... no o to mi chodziło... że foliza razem z fabrycznymi ściemnionymi szybami nie daje wymaganej przepuszczalności światła...
krzysztof1904 - 06-11-2012, 07:54
Ktoś chyba źle przeczytał moją wypowiedź, mnie chodzi o to jak zerwać przyciemniającą folię z przedniej bocznej szyby w Lancerze GTS z USA, oczywiście tak, żeby ją nie porysować ?
Trik - 06-11-2012, 10:32
krzysztof1904, Zrywaj normalnie tak jak leci pazurami, ostre narzędzia odradzam ale żyletka może się przydać. Tak czy siak klej na szybie na pewno zostanie. Zmyjesz go, przy ogromnej dozie cierpliwości, acetonem (7pln za flaszkę) Sam tak robiłem z obiema szybami. Ino nie dla tego że było ciemno, a dla tego że nie przeszedł bym badania technicznego.
krzysztof1904 - 06-11-2012, 17:27
Ja badanie techniczne jeszcze mam ważne ale białym czapką może się to nie spodobać. Dzięki za radę będę kombinował, a rozpuszczalnik nitro też by mógł być ? Czy trzeba zdejmować tapicerkę z drzwi, żeby się dostać do całej szyby ?
Trik - 06-11-2012, 19:14
Z rozpuszczalnikiem to sprawdź gdzieś w mało widocznym miejscu czy nie wszama Ci plastików tapicerki. Aceton doradził mi kolega, który bawił sie w przyciemnianie szyb, powoduje rolowanie sie starego kleju, sporo tarcia przed tobą i na dodatek zimno w łapy . Ja zdejmowałem folię bez zdejmowania tapicerki, a tam gdzie paluchy nie wlazły korzystałem z żyletki lub nożyka introligatorskiego.
|
|
|