ASX Techniczne - [1.6] Piszczące Hamulce i uruchamianie zimnego silnika
Grzembol - 08-01-2013, 22:41
2 tygodnie temu byłem na drugim przeglądzie, przy okazji wymieniali mi też klocki i wspominałem im, że cały czas mój asx ma problem z odpalaniem i to bez znaczenia czy na zimnym czy na dogrzanym silniku. Po prostu co jakiś czas za pierwszym razem nie odpala.
Nie było mowy o jakiejś akcji serwisowej, dowiedziałem się tylko, że zjawisko to jest podobno normalne w mitsubishi i chodzi o (tu mogłem coś przekręcić) "zalewanie świecy". Podobno problem z odpaleniem może mieć miejsce albo przy zimnym silniku albo gdy silnik jest dogrzany ale na chwilę został zgaszony i po krótkim czasie znów następuje odpalenie. Czyli, że niby krótki postój na stacji benzynowej podczas długiej trasy nie wskazany Naprawdę ciężko to zdiagnozować bo muszę przyznać, że przez ostatni rok nie udało mi się znaleźć jakiejś konkretnej zależności występowania tego zjawiska.
waciak - 08-01-2013, 22:44
u mnie jest zjawisko dokładnie takie jak opisał Grzembol, nie ma ścisłej reguły kiedy nie chce zakręcić od razu, ale praktycznie nie zdarza mi się to przy zimnym silniku, tylko właśnie po krótkim postoju, ale też nie za każdym razem
roch_27 - 09-01-2013, 10:13
Gugurugu napisał/a: | Od 06.12.12 jest akcja serwisowa dla ASX i Lancerów z silnikiem 1.6 dotycząca problemów z odpalaniem. | Potwierdzam
Gugurugu napisał/a: | Problem występuje tylko na niedogrzanym silniku, podobno nie cofa się wałek rozrządu i dlatego występuje problem.
Wymianie podlega jakaś część przy wałku rozrządu (chyba jakieś koło zębate wałka rozrządu)
| z tego co mi powiedziano problem leży w sprężynie, która może być złej jakości - i dlatego mogą wystąpić problemy z odpalaniem.
U mnie czasami ten problem też się pojawiał - dlatego pojechałem do ASO i umówiłem się na sobotę
pozdr
felix_x - 13-01-2013, 22:12
Mój ma dokładnie to samo, nie znasz dnia ani godziny kiedy nie zechce odpalić za pierwszym razem...
a spojrzenia przechodniów obserwujących jak kręcisz i kręcisz rozrusznikiem bez skutku... BEZCENNE
w ASO powiedzieli że TTTM ale tu widzę że jest na to rozwiązanie..
Tylko żeby ta naprawa mu na gorsze nie wyszła...
Maciek111 - 14-01-2013, 07:42
roch-27 . Jak bedziesz już po to opowiedz nam czy dużo rozbierali silnik. Rzeszów nic nie wie o akcji serwisowej .
Gugurugu - 14-01-2013, 12:23
Ja jestem po
Czas naprawy ok 3 - 4h
Ile rozebrali nie wiem ...nie pytałem ...ale mówili ze to drobnostka
Jak narazie nie mam problemu z zapłonem ...chociaż to dopiero tydzień.
Grzembol - 14-01-2013, 12:55
Gugurugu napisał/a: | Ja jestem po
Czas naprawy ok 3 - 4h
Ile rozebrali nie wiem ...nie pytałem ...ale mówili ze to drobnostka
Jak narazie nie mam problemu z zapłonem ...chociaż to dopiero tydzień. |
A możesz napisać w którym serwisie robili Ci naprawę związaną ze złym odpalaniem. Z tego co widzę większość serwisów nie wie o co chodzi więc w tej sytuacji chyba lepiej trafić tam gdzie już kilka podobnych problemów rozwiązali.
felix_x - 14-01-2013, 13:21
roch_27 napisał/a: | Gugurugu napisał/a: | Od 06.12.12 jest akcja serwisowa dla ASX i Lancerów z silnikiem 1.6 dotycząca problemów z odpalaniem. | Potwierdzam
|
Co to za akcja, jak się nazywa jakiś numer albo coś..
Właśnie zadzwoniłem do kilku ASO i faktycznie jak zwykle nikt nic nie wie...
Może trzeba ich uświadomić.
Gugurugu - 14-01-2013, 15:19
Cytat: | A możesz napisać w którym serwisie robili Ci naprawę związaną ze złym odpalaniem. Z tego co widzę większość serwisów nie wie o co chodzi więc w tej sytuacji chyba lepiej trafić tam gdzie już kilka podobnych problemów rozwiązali. |
Auto GT Warszawa, ul. Połczyńska
felix_x - 30-01-2013, 14:26
No i jestem a właściwie mój ASX jest po naprawie.
Wymienili wadliwy wariator odpowiedzialny za niewłaściwe uruchamianie.
Narazie jest ok. pali jak należy, czas pokaże czy to faktycznie o to chodziło.
Czas naprawy 4h.
Pzdr
pitloju - 30-01-2013, 15:52
Ja także jestem po tej naprawie - tyle, że w Lancerze 1.6
Załatwione dzisiaj, trwało jakieś 3.5h.
Będę obserwował czy problem został rozwiązany.
Gdyby znowu powrócił dam znać
Grzembol - 30-01-2013, 18:18
Po wcześniejszym tel i umówieniu wizyty byłem w GT Auto tydzień temu w celu sprawdzenia czy problem z odpalaniem mojego ASXa podlega pod akcję serwisową. Sprawdzili coś i stwierdzili, że podlega. Właśnie dostałem info, że zamówione części już są i umawiam się na naprawę. Powiedzieli mi, że do wymiany jest KOŁO ZMIENNEJ FAZY ROZRZĄDU, i to właśnie to jest powód problemu z odpalaniem. Czy ktoś kto jest po naprawie lub przed potwierdza taką diagnozę?
pitloju - 30-01-2013, 19:59
Z tego co ja zrozumiałem, to wymienione zostało koło rozrządu - też w AUTO GT.
Podczas podpisywania papierów przy odbiorze auta, mignęła mi tam jedna kwota w papierach - coś ponad 3 tys pln czy ten element mógł tyle kosztować czy ta kwota była od czegoś innego?
felix_x - 30-01-2013, 22:22
Ja bylem dzisiaj i powiedzieli mi że winny jest wadliwy "wariator na wałku ssącym" (cokolwiek to jest ) ,
no i to zostało wymienione...
siekieramotyka - 31-01-2013, 08:38
Ja zapytałem o te bolączki MMP na facebooku, za tydzień moja rodzina ma odebrać nowego asx po liftingu i zapytałem ich czy poprawili te rzeczy, oto co odpowiedzieli:
Mitsubishi Motors Polska napisał(a): „Piotrze - jeżeli zauważyłeś problem z hamulcami bądź odpalaniem, najlepiej odwiedzić najbliższy serwis Mitsubishi i dokonać diagnostyki.”
Skoro ASO wymienia te rzeczy to znaczy, że o tym wiedzą ale napisać publicznie chyba nie chcą... mówię tutaj o odpalaniu.
|
|
|