To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Problem z odpaleniem

Wokerek90 - 15-01-2012, 10:57

no i problem się powiększył wczoraj rano i dzisiaj na zimnym nawet nie palił, wczoraj jeszcze jakby miał chęć załapać ale tylko chęć nic poza tym a dzisiaj to już kaplica całkiem nic;/ jestem w kropce albo wtryski albo pompa lub coś z układem paliwowym tylko od czego zacząć?
slawek st - 15-01-2012, 11:25

Od diagnostyki w dobrym serwisie. Ja stawiam na wtrysk. Z wyjaśnień w serwisie w moim przypadku wynikało że jeden z 4 wtrysków jest źródłem informacji dla kompa sterującego pracą silnika i w moim przypadku o ten wtrysk chodziło. Mnie to wyjaśnienie przekonało. Tym bardziej że pomogło i otrzymałem gwarancję na naprawiony element oraz załączoną fakturę z wyszczególnieniem przebiegu naprawy.Tyle wiem z serwisu , nie jestem mechanikiem więc nic więcej nie podpowiem. Pozdrawiam.
pawelsonx - 15-01-2012, 12:21

na komputer bo może to byc problem z czujnikiem jakimś np położenia wału i ecu nie wie w którym momencie zainicjować wtrysk po układ immobilazera. A może tak jak wyżej układ wtryskowy nie domaga lub nieszczelność i spadek ciśnienia na CR.
Jak by był problem z wtryskami to byś słyszał (najczęściej)charakterystyczny klekot jak w dieslu starszej generacji lub nierówno by pracował.

slawek st - 16-01-2012, 14:24

Nie chcę polemizować ale w moim przypadku żadnych efektów opisywanych przez kol. P . nie było. Były coraz bardziej narastajace problemy z odpaleniem silnika, zarówno zimnego jak i rozgrzanego.Silnik sprawiał wrażenie tego ze zabrakło paliwa,wiadomo odkręciłem zbiornik aby zniwelowac ewentualne podciśnienie, wymieniłem potem filtr paliwa ,odpowietrzyłem układ i nic to nie dawało. Diagnostyka w serwisie (oczywiście że komputerowa - no bo jaka inna -organoleptyczna to w starych traktorowych silnikach) i diagnoza tak jak opisałem. Regeneracja i do tej pory ( prawie dwa lata) wszystko O.K. Serwis godzien zaufania , robię tam przeglądy i wszelkie inne naprawy. pozdr.
karol2865 - 20-09-2012, 19:22

Ja miałem ten sam problem,też kombinowałem wtryski-dobre,listwa wtryskowa-wymieniona i dalej to samo,czujnik temperatury-i nic ,w końcu wymieniłem pompe WC i problem znikł,pali teraz na dotyk ciepły czy zimny.Pompa z wymianą kosztowała mnie 500pln