To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Jakie RADIO ? Jakie nagłośnienie w Avance po

hessboll2 - 26-01-2012, 10:14

thefirm napisał/a:
mitcari napisał/a:
Witam seredcznie. Z reka na sercu moge polecic JVC KD R-322
http://allegro.pl/jvc-kd-...2047175142.html

Ladnie gra ( powiem ze "cenowo" lepszy ALPINE CDE-133BT wysiadal przy JVC)
Dobry equalizer, dobry przetwornik i co wazne tuner ( nie mam na mysli anteny)

Pozdrawiam

Właśnie taki zamierzam kupić, jest w Euro Agd Rtv w dobrej cenie 229zł taniej niz na allegro.

Dołoz troche jeszcze i kup sobie z USB na froncie bedzie o wiele bardziej funkcjonalnie http://allegro.pl/jvc-kd-...2062378583.html :mrgreen:

plecho1 - 26-01-2012, 11:03

A dlaczego na przewodzie nie jest funkcjonalnie?
Dla mnie wręcz przeciwnie, kabel wyprowadziłem w schowku i nic mi nie sterczy z panela. A w dodatku przy jeździe po naszych drogach z pamięcią wystającą z panela nie wiadomo ile przetrwa samo wejście USB i kiedy się oderwie do płytki drukowanej.

i9i - 26-01-2012, 11:11

plecho1 napisał/a:
A dlaczego na przewodzie nie jest funkcjonalnie?
Dla mnie wręcz przeciwnie, kabel wyprowadziłem w schowku i nic mi nie sterczy z panela. A w dodatku przy jeździe po naszych drogach z pamięcią wystającą z panela nie wiadomo ile przetrwa samo wejście USB i kiedy się oderwie do płytki drukowanej.

Ja mam na panelu w radiu LG (którego nie polecam) i straciłem już trzy Pendrive-y za sprawą kolan pasażerów, także jak ktoś chce takie z USB na panelu to najlepiej adapter microSD lub bardzo mały pendrive.

MichuGdy - 26-01-2012, 13:55

Dodam od siebie, że różnica w dźwięku miedzy oryginalnym radiem Mitsubishi z CD a radiem Alpine z serii CDA z USB na kablu, jest kolosalna. opcja USB na kablu jest znacznie wygodniejsza, z tego prostego powodu, że pendrive możemy sobie schować i o nim zapomnieć. Nic nie wystaje, o nic nie zaczepimy. Oczywiście są pendrive w bardzo małych obudowach co wystają ledwie 1 cm. mi osobiście przypadł do gustu z chowanym pendrive. Rozwiązanie na kablu daje nam możliwość jego przedłużenia oraz zaadaptowania do np gniazda usb w jakimś schowku czy gdzieś na desce.

Co do radia, ze swojej strony polecam radia Alpine.

Sxizo - 26-01-2012, 16:25

Bizi78 napisał/a:
Sxizo głośniki podłącza się poprzez kostkę ISO radia do kostki instalacji auta.
Może zapomniałeś podpiąć masę z przejściówki mitsu-ISO do masy auta.

Masę z przejściówki podpiąłem do tego kabelka ( chyba dobrze ?) -->

Uploaded with ImageShack.us

Po podpięciu masy,anteny i kostek radio działa, ale z głośników wydobywa się tylko szum.
Niewiem co zrobić z tymi kabelkami od radia? Nie ma ich gdzie wpiąć.

plecho1 - 26-01-2012, 16:31

Z tymi kablami nic nie musisz robić bo służą albo do podpięcia zewnętrznego wzmacniacza albo do podpięcia do radia jakiegoś dodatkowego odtwarzacza.
A jeśli z głośników wydobywa się tylko szum to jest coś nie tak z radiem, najprawdopodobniej jest uszkodzone. Najlepiej jakbyś podpiął do auta jakieś inne dla sprawdzenia..

Sxizo - 26-01-2012, 16:34

Hmm, to ciekawe co jest nie tak.. Wszystko podlaczone,wszystko pasuje a nie gra :D
MichuGdy - 26-01-2012, 17:00

Może coś nie tak z przejściówką. Masz taką: ?
Dodatkowo z radia powinny wychodzić takie dwie wtyczki żeby podłączyć pod przejściówkę. U Ciebie wychodzi jedna z tego co widzę na zdjęciu.

W Twoim wypadku problemem jest najprawdopodobniej fakt, nieodpowiednie ułożenie kabelków w złączach odpowiadających m.in za kanały głośników.

Co masz za model radia ?

Sxizo - 26-01-2012, 17:12

Tak, dokładnie taką:

EDIT: Radio to MANTA RS 6500

Wychodzi coś takiego :

MichuGdy - 26-01-2012, 17:17

Skoro już zdecydowałeś się na takie radyjko, będziesz zmuszony po dopasowywać kabelki z przejściówki, której zdjęcie zamieściłeś powyżej do kabelków wychodzących z manty. Połączyć możesz lutując i zakładając koszulki termokurczliwe. W łączeniu kabli sugeruj się napisami na nich.

Możesz zastosować również przejściówkę:
http://allegro.pl/kostka-...2077454515.html

Wtedy tylko podłączasz powyższą bezpośrednio do radia, następnie przejściówka mitsubishi do oryginalnej kostki radia w instalacji auta.

I będzie grać muzyka :)

pozdrawiam,
Michał

[ Dodano: 26-01-2012, 17:46 ]
Zobaczyłem, na innym zdjęciu w Internecie, że ta Manta jednak ma wyjście w standardzie Iso tylko całość umieszczona jest w jednej kostce:

Zatem pozostaje Ci sprawdzenie, czy kabelki opisami wychodzące z manty pasują do oznaczeń kabelków na przejściówce.

Sxizo - 26-01-2012, 18:23

Dzięki za zainteresowanie. Jutro pokombinuję i dam znać :)
Bizi78 - 26-01-2012, 20:03

Sxizo napisał/a:
Masę z przejściówki podpiąłem do tego kabelka ( chyba dobrze ?) -->

Jeżeli na fotce jest ori radio to ja zrobiłem tak samo i chodzi.
Sprawdź miernikiem czy ten przewód masowy na pewno jest podpięty do masy auta.
Może w przejściówce ktoś zrobił byka i pomieszał kable :? .
Najlepiej poproś kogoś ze znajomych coby ci na chwilę użyczyli radio i sprawdź czy u ciebie chodzi.
Co do jakości marki Manta to mam mieszane uczucia, może być po prostu uszkodzone.

Sxizo - 27-01-2012, 19:45

Zrobiłem wszystko jak trzeba i dalej to samo.. Chyba jednak z radiem coś nie tak.
Jeszcze jedno pytanie. Od czego jest tak wtyczka ? ( zaznaczona na niebiesko) Nie wiem gdzie ją wpiąć.

plecho1 - 27-01-2012, 19:48

Niebieska strzałka od sterowania komputerem pokładowym a ta druga od zmieniarki.
Jak już pisałem podepnij to radio do innego auta i sprawdź czy działa, to najpewniejszy sposób.
A jeśli nie będziesz już miał oryginalnego radia to funkcjami komputera też da się sterować:
http://forum.mitsumaniaki...nkcjami&start=0

Sxizo - 27-01-2012, 21:05

Na dniach może uda mi się sprawdzić radio w innym samochodzie. Ta druga strzałka (czerwona) to nie masa?
O sterowanie kompem się nie martwie, podany temat mam już obcykany ;)