Carisma - FAQ - [Carisma] FAQ Podświetlenie tablicy rozdzielczej, zegary
cwaniak - 01-03-2013, 20:16
rogal133, a powiedz mi, te podświetlenie klamek to na jakiej zasadzie masz. automatycznie się one zapala, czy sam zapalasz
rogal133 - 02-03-2013, 10:57
one sie zapalaja razem z zapłonem bo podlączyłem je pod zasilanie podnoszenia szyb i po zgaszeniu samochodu gasna po paru sekundach tak jak sterowanie szyb tzn jak zgasisz samochod to jeszcze przez chwile mozesz podnosic i opuszczac szyby. ja mam tylko w przednich drzwiach szyby elektryczne wiec podswietlenie mam narazie tylko z przodu ale na tyl tez pociągne kable jak sie cieplej zrobi.wyglada to jakby bylo oruginalnie zamontowane bo jak włącze zaplon to sie zapalaja a jak wylącze to po paru sek sie powoli wygaszaja
xluki - 06-04-2013, 13:32
Czy ktoś z szanowynych Mitsumaniaków stosował do podświetlenia zegarów żarówek W5W OSRAM COOL BLUE INTENSE? Chcę uzyskać taki efekt jak przy normalnych W5W z oryginalnymi niebieskimi kapturkami, bo obecnie mam zwykłe W5W Od razu napiszę, że nie chcę LEDów.
rogal133 - 06-04-2013, 19:20
ja kiedys probowalem naciągnąc koszulke termokurczliwą niebieska na zarowki podswietlania panelu klimy i efekt byl prawie jak oryginal ale potem jedna koszulka sie zsunela i polowa swiecila na niebiesko a polowa normalnym swiatłem. W liczniku to i tak pewnie by nie zdalo egzaminu bo tam sa wieksze zarowki i pewnie z taka koszulka by za slabo swiecily i byly by plamy jasniejsze i ciemniejsze ale spróbować mozna
cwaniak - 06-04-2013, 21:55
xluki, a czemu nie chcesz led-ów. Ja w swojej Cari zamontowałem i myślę ze efekt jest na 5+.
xluki - 06-04-2013, 22:06
Chcę oryginalny wygląd, nie chce mi się bawić w rozbieranie wszystkiego, aby całośc ładnie ze sobą współgrała (same zegary podświetlone ledami średnio wyglądają) W poprzedniej Carismie mialem ori żarówki i przyzwyczaiłem się do tej barwy podświetlenia
dodu007 - 30-07-2013, 20:37
xluki napisał/a: | Czy ktoś z szanowynych Mitsumaniaków stosował do podświetlenia zegarów żarówek W5W OSRAM COOL BLUE INTENSE? Chcę uzyskać taki efekt jak przy normalnych W5W z oryginalnymi niebieskimi kapturkami, bo obecnie mam zwykłe W5W Od razu napiszę, że nie chcę LEDów. |
Mam ten sam problem. Nie chcę LED, a zależy mi na bardzo białym bądź białym z niebieską poświatą kolorze. Myślałem o tych żarówkach i o połowę tańszych PHILIPSach Blue Vision Ultra, a 1,2W firmy Bosma.
Instalowałeś może te OSRAMy? Jeśli tak, to dysponujesz jakimś zdjęciem?
Ktoś ma żarówki wymienione przeze mnie wyżej i podpowie czy trafię z kolorem, na którym mi zależy?
Pozdrawiam:)
Anonymous - 28-08-2013, 10:43
Myślicie, że te żaróweczki równomiernie oświecą tarczę zegarów?
5 SMD
9 SMD
13 SMD
Które będą najlepsze? Te 13 diodowe nie będą za długie?
rogal133 - 28-08-2013, 20:14
ja mam takie zwykłe pojedyncze ledy i równomiernie oswietlaja a jak załozylem takie z kilkoma malymi diodkami to swiecily mocniej ale byly takie jasniejsze plamy
Anonymous - 28-08-2013, 20:55
czyli zalozyles zwykle stozkowe ledy?
Ja chcialbym to zrobic na smd ale nie wiem ktore wybrac
rogal133 - 30-08-2013, 20:08
dokładnie tak
artnam - 01-09-2013, 17:31
Dodam tylko że u mnie w Carisma I 1.9 TD wystepują w zegarach 3 rodzaje żarówek: 4 największe oświetlające tarcze W5W, małe T5 podświetlające wskaźniki i jedna uwaga! mało spotykana żarówka T7 3W oryginalnie w oprawce Toshiba V2, nigdzie w opisach w tym FAQ nie znalazłem tej informacji, czy tylko ja tak mam? W każdym razie może się jeszcze ta informacja komuś przyda.
Jaro1974 - 01-09-2013, 18:35
Do czego zastosowana jest ta żarówka T7 ? Bo ja z taką się nie spotkałem.
artnam - 01-09-2013, 21:48
Właściwie nie wiem do czego. Jest w mojej wersji bez elektronicznego licznika przebiegu, umiejscowiona na dole zegara prędkościomierza, blisko dziennego licznika km. Jak doczytałem pasuje też T6,5. Zarówka ma 6,5 mm średnicy, większe do podświetlenia mają 10 mm, a mniejsze do wskaźników 5mm. W każdym razie mimo, że wymieniłem 4 szt T10 W5w w miejscu tej żarówki jest ciemniej bo ta nie świeci i będę musiał i ją kupić. Bardzo nietypowa, na allegro jest tylko kilka sztuk, stosowane są też podobno w Hondach i Nissanach.
MmzTattoo - 17-09-2013, 22:27
Ja w jej miejsce wcisnąłem leda 1,2W i daje rade pozaginałem nóżki żeby stykało a z boku papierek żeby nie wypadł a świeci ładnie jak będę miał chwilę to cyknę fote wieczorem i moge podrzucić
|
|
|