To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] 1.8GDI- skrzynia- olej

SHARK1979 - 14-02-2012, 01:00

sebkin napisał/a:
Na początek chcę podziękować SHARK1979, prawdopodobnie gdybym nie przeczytał Twojego tematu nie wymienił bym oleju w skrzyni :)

Proszę bardzo i miło że temat się przydał :wink: niby się gdzieś coś usłyszy że trzeba ,wypada,powinno ale jak się poczyta na forum zawsze inaczej :mrgreen: pozderko wszystkim

blackangel - 20-02-2012, 21:50

No ja wymieniłem na elf zalecany ale na zimnym silniku przy wrzuceniu drugiego biegu czasami słychać zgrzyt jakbym nie wy sprzęgliłbym do końca a i skrzynia jakby ciasno chodziła. Po chwili jak już silnik się rozgrzeje biegi chodzą ładnie i płynnie :) Irytuje mnie wrzucanie biegów na zimnym silniku ale cóż mogę poradzić ten typ chyba już tak ma :(

Dodałem slick 50 do skrzyni przy wymianie oleju ale nie wiem czy elf mi pomógł czy slick 50 :P Ponieważ poprzednio było gorzej na zalecanym oleju po pierwszej wymianie skrzynia jakby zaczęła się blokować :(

P.S. Mam chyba uszkodzone poduszki skrzyni biegów czy to też ma wpływ na pracę biegów ??

daron64 - 12-03-2012, 19:51

Panowie radzcie. W skrocie-haczyla mi 2ka, olej zmieniony na 75/90(taki mi powiedziano, ze jest zalecany) motula. Po zmianie bez zmian, a nawet lekko na -. Przed haczyla mi tylko 2ka i tylko przy zmianie z 1na2ke, przy redukcji brak problemu. Teraz przy 3 i 4(przy obu dosc rzadko, ale jednak) wyrazny opor i tez jakby lekko haczylo. Dodam, ze przy zmianie mechanik powiedzial, ze weszlo 2l, ze moze ciut by jeszcze zmiescil, ale co najwyzej z setke i nie ma sensu. Czy to-czyli, nie wiem, ewentualnie za niski poziom oleju(?)-moze miec na to wplyw? Do tego jeszcze zagladam ostatnio pod maske i zauwazylem/wybaczcie mi teraz kompletny brak znajomosci nazewnictwa/, ze pod filtrem, gdzie sa te drazki, od skrzyni, na jednym z nich(tym, ktory porusza sie wzdluznie do osi pojazdu) guma lata sobie luzem-czy moglo, np nawalic tam sie syfu i jakos tez wplywac na prace?
mlun - 13-03-2012, 11:15

Trzeba było zalać 75w80 bo taki polecają do skrzyń może by było lepiej.
daron64 - 13-03-2012, 12:12

Teraz to i ja to wiem. Bardziej chodzi mi o to, czy takie objawy nie swiadcza o jakims problemie z sama skrzynia
mlun - 14-03-2012, 09:27

A jeszcze się dopytam ten olej to API GL4 czy GL5?
SHARK1979 - 16-03-2012, 11:00

mlun napisał/a:
API GL4 czy GL5?

Jak wcześniej pisałem ja mam API GL4 i tak jest z tego co pamiętam w manualu :D