Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] 1.8GDI- skrzynia- olej
SHARK1979 - 14-02-2012, 01:00
sebkin napisał/a: | Na początek chcę podziękować SHARK1979, prawdopodobnie gdybym nie przeczytał Twojego tematu nie wymienił bym oleju w skrzyni |
Proszę bardzo i miło że temat się przydał niby się gdzieś coś usłyszy że trzeba ,wypada,powinno ale jak się poczyta na forum zawsze inaczej pozderko wszystkim
blackangel - 20-02-2012, 21:50
No ja wymieniłem na elf zalecany ale na zimnym silniku przy wrzuceniu drugiego biegu czasami słychać zgrzyt jakbym nie wy sprzęgliłbym do końca a i skrzynia jakby ciasno chodziła. Po chwili jak już silnik się rozgrzeje biegi chodzą ładnie i płynnie Irytuje mnie wrzucanie biegów na zimnym silniku ale cóż mogę poradzić ten typ chyba już tak ma
Dodałem slick 50 do skrzyni przy wymianie oleju ale nie wiem czy elf mi pomógł czy slick 50 Ponieważ poprzednio było gorzej na zalecanym oleju po pierwszej wymianie skrzynia jakby zaczęła się blokować
P.S. Mam chyba uszkodzone poduszki skrzyni biegów czy to też ma wpływ na pracę biegów ??
daron64 - 12-03-2012, 19:51
Panowie radzcie. W skrocie-haczyla mi 2ka, olej zmieniony na 75/90(taki mi powiedziano, ze jest zalecany) motula. Po zmianie bez zmian, a nawet lekko na -. Przed haczyla mi tylko 2ka i tylko przy zmianie z 1na2ke, przy redukcji brak problemu. Teraz przy 3 i 4(przy obu dosc rzadko, ale jednak) wyrazny opor i tez jakby lekko haczylo. Dodam, ze przy zmianie mechanik powiedzial, ze weszlo 2l, ze moze ciut by jeszcze zmiescil, ale co najwyzej z setke i nie ma sensu. Czy to-czyli, nie wiem, ewentualnie za niski poziom oleju(?)-moze miec na to wplyw? Do tego jeszcze zagladam ostatnio pod maske i zauwazylem/wybaczcie mi teraz kompletny brak znajomosci nazewnictwa/, ze pod filtrem, gdzie sa te drazki, od skrzyni, na jednym z nich(tym, ktory porusza sie wzdluznie do osi pojazdu) guma lata sobie luzem-czy moglo, np nawalic tam sie syfu i jakos tez wplywac na prace?
mlun - 13-03-2012, 11:15
Trzeba było zalać 75w80 bo taki polecają do skrzyń może by było lepiej.
daron64 - 13-03-2012, 12:12
Teraz to i ja to wiem. Bardziej chodzi mi o to, czy takie objawy nie swiadcza o jakims problemie z sama skrzynia
mlun - 14-03-2012, 09:27
A jeszcze się dopytam ten olej to API GL4 czy GL5?
SHARK1979 - 16-03-2012, 11:00
mlun napisał/a: | API GL4 czy GL5? |
Jak wcześniej pisałem ja mam API GL4 i tak jest z tego co pamiętam w manualu
|
|
|