[92-96]Colt CA0 - [ALL] Końcówki drążków kierowniczych
BUBU - 18-03-2007, 01:04
Hugo napisał/a: | BUBU napisał/a: | Nie kilka minut Hugo tylko kila godzin , do tego operację pryskania należy kilkakrotnie powtórzyć | To nie jest regułą. Czasami wystarczy tylko kilka minut. BUBU napisał/a: | a może zacząć się końcówka na stożku obracać (no i wtedy zaczyna się walka | Przeczytaj dokładnie , w którym miejscu nie chce się odkręcić koledze ta końcówka |
Hugo ale ja to podaję na własnym przykładzie , jak osobiście w starym colcie nieżle przez końcówki w d.... dostałem(szczególnie ,że musiałem kombinować jak nie uszkodzić bo akurat wymieniałem przegub nie końcówkę )A prawda jest taka że jak przyłożyłem Newtona (czyt. przedłużkę) to śruba nie drgnęła , a zaczęła mi się końcówka na stożku obracać
Co zrobiłem dalej , mianowicie od dołu pod końcówkę podłożyłem kawałek dębiny, z góry przez kawałek klocka drewnianego uderzyłem parę razy w drążek , u nasady przy końcówce(pomogło, końcówka siadła głębiej na stożku)Reszta jak w poście powyżej
Pzdr.
Anonymous - 18-03-2007, 04:07
zardzewiała czy nie wymienić trzeba bez reguł, pokładając środkiem typu WD 40 (przykład nie reklama ) pomagjącym demontaż...
co do raddex-a końcówek z pewnością to nie ori bo cała ori zawiecha jest doskonale zabezpieczona antykorozyjnie (przykład, moje końcówki ori nie zmieniane!!- 13 lat zero rdzy na końcówkach/zawieszeniu/podwoziu)...
można "psyknąć" płynem penetrującym jak i wylać całe jego wiadro-nie ma reguły, wiadomo.
bełkocząc zmierzam do celu>> UNIKAJMY TANIOCHY/PODRóBEK
Anonymous - 18-03-2007, 18:34
no i niestety WD-40 nawet nie podziałało .. z godzine się męczyłem z jedną i nic .. nawet nie drgneła ...
moze ktos zna jakis "twardszy" sposób na to zeby te koncówki wymienic?
josie - 18-03-2007, 18:44
shortybmx, a nie możesz odkręcić samej końcówki drążka czy nakrętki kontrującej, która zabezpiecza przed odkręceniem końcówki?
WD-40 jest w mojej opinii mało warty jako penetrator.
Anonymous - 18-03-2007, 19:32
nie moge odkręcić końcówki od drązka.. ta nakrętka którą przykreca sie od góry bez problemu zeszła a za cholere nie moge odkrecić tej koncówki ...
josie - 18-03-2007, 19:55
shortybmx napisał/a: | nie moge odkręcić końcówki od drązka.. ta nakrętka którą przykreca sie od góry bez problemu zeszła a za cholere nie moge odkrecić tej koncówki ... |
Nie chodzi mi o nakrętkę od góry, tylko o nakrętkę kontrującą - zabezpieczającą przed odkręceniem końcówki z drążka.
Szczerze mówiąc nie odkręcałem tego nigdy, ale na zdrowy rozum musi być zabezpieczenie żeby się końcówka na drążku nie kręciła.
Na zdjęciu radka na poprzedniej stronie widać że końcówka ma wyprofilowanie w kształcie kwadrata, a dalej normalna sześciokątna nakrętka. Jednym kluczem trzymasz końcówkę za kwadrat, drugim odkręcasz szcześciokątną nakrętkę, potem dopiero końcówkę.
Anonymous - 18-03-2007, 21:10
niestety nie ma tak łatwo, koncówka nie ma zadne kontującej nakrętki... ten kwadrat jest integralną czescią koncówki tak jak to miejsce na klucz, nie potrzeba tam kontry bo koncówka ni ejest w stanie przekręci si ebardziej niz jakies 40-50 stopni , bo przeciez ta srubka przykrecona jest do tego gdzie sa hamulce (sorki za takie kolokwializmy ale nie wiem jak sie to fachowo nazywa)
i własnie musze znaleś sposób zeby to samemu zrobic, bo krzykneli mi za to 60 zł a za tą kwote wole kupic cos do auta...
wiec prooosze pomóżcie !!!!!
josie - 18-03-2007, 21:52
LOCK NUT = nakrętka kontrująca
Anonymous - 18-03-2007, 22:26
kurcze mozesz mie racje... u mnie na nowch tego nie ma i tym sie sugerowałem .. wiec zwracam honor
jutro spróbuje zrobic tak jak mówiłes, dzieki za pomoc !
Hugo - 19-03-2007, 09:38
josie ma rację. Musi być nakrętka kontrująca.
Anonymous - 19-03-2007, 18:33
wiec juz udało mi sie z tym problemem uporac
dzieki za pomoc i jelsi mozecie odwiedzic TEN temat a bede mógł kliknąc wam punkciki
dzieki
lukasz85 - 21-03-2007, 18:09
Czy ktoś ma pomysł jak to ruszyć i odkręcić? jest jakis specyfik którym mozna to popsikać zeby pusciło?
prosze o pomoc, chciałbym sie z tym jutro jakos uporac ...
Jeśli jeszcze nie zrobiłeś to weż większy młotek przyłóż do części tulei gwintowanej końcówki drążka a z drugiej strony popukaj młotkiem i tak w paru miejscach na okrągło.
Zabieg ten sprawi że jeśli jest rdza wewnątrz połaczenie gwintowe się rozluźni, a później tak jak koledzy pisali chemia np.WD 40 - i daj sobie czas najlepiej przez dwa dni to pryskaj.
Sprawdzony sposób nigdy mnie nie zawiódł.
Pozdrawiam
PS.Nie zauważyłem że dałeś radę no ale może się komuś przydać na przyszłość.
Metoda dotyczy większości połaczeń gwintowych.
josie - 21-03-2007, 18:12
lukasz85 napisał/a: | Jeśli jeszcze nie zrobiłeś |
shortybmx napisał/a: | wiec juz udało mi sie z tym problemem uporac |
raddex - 21-03-2007, 22:27
Wracając do korozji drążków kierowniczych w moim samochodzie, to chciałem zauważyć, że części sam kupowałem i widziałem je zaraz po zamontowaniu i były eleganckie i lśniące. Faktem jest to, że samochód stoi przed domem, gdzie zimą dobrze solą sypią. Tylko przez miniony rok 2006 (od zimy do zimy) ta korozja tak postąpiła - musieli jakieś holerstwo na drogi sypać. Sam już nie wiem. I tak w tym roku wszystko do śmietnika idzie.
Jogurt - 16-04-2007, 22:44
pojawil mi sie maly luz na koncowce drazka wiec pojechalem do sklepu zeby popytac co maja. gosc zaproponowal mi koncowke nk za 42 zl. wie ktos czy jest to cos warte ? pytalem o 555 ale nie mieli. jaka jest cena za koncowke 555 ?
|
|
|