Off Topic - Ciecie kosztow telefonicznych
Anonymous - 06-12-2006, 20:40
arekp napisał/a: |
Chetnie poczytam argumenty przemawiajace za podpisaniem umowy na 24 miesiace z ktorymkolwiek operatorem. Miesiecznie wydaje na rozmowy miedzy 100-150 zl |
Mój argument jest taki, że nie chce mi się doładowywać konta, zastanawiać się ile mam jednostek i analizować ile kosztuje mnie minuta, czy dany operator ma lepsza stawkę itp. Nie mam czasu i ochoty i telefony i telefonowanie mnie nie podnieca. Płacę miesięcznie 39,04 zł brutto za abonament (minus VAT i dochodowy bo na firmę) i mam w tym grubo ponad godzinę gadania (0,5 zł za minutę standard, 0,1 zł do wybranych numerów), co przy moim uzywaniu telefonów powoduje, że np 17 go kończy mi się abonament a dziś mam dopiero parę złotych jego wykorzystania (zbierają się minuty z poprzednich okresów). I może mając telefon na kartę płaciłbym mniej, ale przy takim rozmawianiu szkoda zabiegów na anlizowanie, kupowanie kart itp. A co do wymiany telefonów, nie interesuja mnie cuda techniki, telefon mam do rozmów, aparatu, dyktafonu itp nie muszę mieć.
Każdy ma inne potrzeby, ja z kolei nie rozumiem jak ktoś może wydawać 150 zł na rozmowy, tyle to ja wydaję łącznie na 2 komórki, stacjonarny i internet
akbi - 07-12-2006, 10:05
eMBe napisał/a: | ja z kolei nie rozumiem jak ktoś może wydawać 150 zł na rozmowy |
Ja w Warszawie, żona w Gdańsku .... no i uzbiera się tyle trochę gadania w miesiącu, ale poza tym mam drugi phone z którego załatwiam sprawy służbowe - czyli kontaktuje się z klientami i wydaje 200 netto
Anonymous - 07-12-2006, 12:26
eMBe napisał/a: | ... nie chce mi się doładowywać konta, zastanawiać się ile mam jednostek i analizować ile kosztuje mnie minuta, czy dany operator ma lepsza stawkę itp. Nie mam czasu i ochoty i telefony i telefonowanie mnie nie podnieca | Ja też sobie tak beztrosko żyłem przez kilka lat, aż przypadkiem przyjrzałem się swoje taryfie, ile płacę za minutę, czy istnieją możliwości obniżenia kosztów. I złapałem się za głowę jak bardzo przepłacałem. Nie twierdzę że należy na bieżąco śledzić promocje wszystkich sieci, ale gdy zbliza się koniec umowy rozejrzeć się za najkorzystniejszymi warunkami dla następnej.
arekp - 07-12-2006, 13:16
Alek napisał/a: | Nie twierdzę że należy na bieżąco śledzić promocje wszystkich sieci, ale gdy zbliza się koniec umowy rozejrzeć się za najkorzystniejszymi warunkami dla następnej. |
Warto przy podpisywaniu umowy sprawdzic po jakim czasie mozna dokonac zmiany taryfy - zazwyczaj w polowie czasu trwania umowy - i jzu wtedy sie zastanawiac nad optymalizacja kosztow.
[ Dodano: 2006-12-07, 13:19 ]
eMBe napisał/a: | Każdy ma inne potrzeby, ja z kolei nie rozumiem jak ktoś może wydawać 150 zł na rozmowy, tyle to ja wydaję łącznie na 2 komórki, stacjonarny i internet |
Wszystko zalezy od przeznaczenia telefonu. Robiac interesy i kursujac po kilka razy w tygodniu miedzy Szczecinem a Poznaniem mialem rachunki do 600 zl miesiecznie.
ps. to byly czasy polaczen w cenie ~1,5 zl za minute z taktowaniem co 30s.
Anonymous - 07-12-2006, 14:02
arekp napisał/a: | Warto przy podpisywaniu umowy sprawdzic po jakim czasie mozna dokonac zmiany taryfy - zazwyczaj w polowie czasu trwania umowy. | Trzeba tylko sprawdzić, czy z przewidywaną zmianą taryfy w trakcie obowiązywania umowy nie wiążą się jakieś dodatkowe opłaty. Czasem warto poczekać do końca umowy (zakładam że rocznej, a nie np. trzyletniej), bo wtedy podpisujemy nową, dzięki czemu wspomnianych opłat nie ma (w każdym razie w Plusie), a przy okazji załapujemy się na jakieś darmowe minuty czy tp.
|
|
|