Outlander II GEN Techniczne - [II 2.2 DID] Mivec Problem z układem paliwowym
borsak1 - 10-02-2012, 08:13
To jak jest z tym podgrzewaczem ? Przydalby się jeszcze jakiś w baku tak żeby utrzymać z 0 st i po problemie.
Anonymous - 10-02-2012, 22:22
Hej,
Trochę mi samochód przytykało jak jechałem w zeszłym tygodniu w góry, i zamieszczę tu trochę moich przemyśleń:
- do tej pory tankowałem zwykłego diesla na tej samej stacji Statoil
- kolega innym samochodem także tankował na tej samej stacji
- on zamarzł totalnie, ja dojechałem (przepaliłem to ścierwo)
- na stacji musieli mieć jeszcze letnie paliwo które ma więcej dodatków BIO, które podczas mrozów gęstnieją i osadzają się na dnie baku
- podgrzewanie filtra i inne bzdety nie pomogą jeżeli paliwo płynąc z baku, który jest z tyłu samochodu zdarzy zamarznąć w przewodach paliwowych i nie dotrze do filtra
- oraz opcja druga, jeżeli pompa paliwa nie ma siły zassać zgęstniałych wydzielonej i gęstej frakcji BIO z paliwa
pozdr.
Wojtek
jan_outII - 13-02-2012, 11:07
No to update mojej sytuacji:
1. Męczyłem się kilka dni na starym paliwie (noce w garażu) a autko z dnia na dzień zaczynało lepiej wchodzić na obroty (w ciągu dnia panowały mrozy koło -10 - -15). Szarpanie i dławienie przeniosło się z 2tyś obr do 3-3,5tyś
2. Następnie dotankowałem około 35 litrów v-powera. Po zatankowaniu i jednoczesnym spadku mrozu do -10 auto zaczęło w miarę normalnie pracować. Dławienie i szarpanie przeniosło się na obroty koło 4 - 4,5tyś.
Wniosek:
Wymianę filtra prawdopodonbnie przeprowadzę na wiosnę aby nie załatwić parafiną drugiego tej samej zimy. Zaczynam podejrzewać, że niedokońca mogła być to wina parafiny - przecież parafina się nie rozpuszcza po zatankowaniu lepszego paliwa. Może samo paliwo było kiepskiej jakości (woda i inne lewe dodatki)
Patrząc na inne przypadki problemów z filtrem paliwa (nie tylko auta z trzema diamentami) podejrzewam, że musiała pójść partia paliwa przejściowego na sprzedaż detaliczną. Ciepły początek stycznia sprawił, że koncerny paliwowe przespały moment wprowadzania paliwa zimowego. U nas nawet tiry stawały na drodze.
rezon - 13-02-2012, 11:47
wojtek_z napisał/a: | wg informacji uzyskanych z MMC w wersji OII 2.2 MIVEC jest zamontowany podgrzewacz filtra paliwa. Tak więc nie wiem co mi przymarzało podczas trasy. | Chyba za słaby jak na nasze warunki. Szkoda jednak, że producent niczego się nauczył z eksploatacji 2.2 HDI, no chyba że jednak po gwarancji jest to baaaaardzo opłacalny interes, a i na gwarancji udaje się przekonywać wystarczająco dużo klientów, że to wina paliwa, a nie nie dostosowanej do naszych warunków konstrukcji układu paliwowego.
borsak1 - 13-02-2012, 13:08
@rezon po część mają rację to żę np. Orlen podaje temp. zamarzania ropy na -30 nie znaczy że parafina nie wytroąci się przy -15. Jednak jak widać inni producenci sobie z tym radzą całkiem dobrze.
rezon - 13-02-2012, 14:20
borsak1 napisał/a: | Jednak jak widać inni producenci sobie z tym radzą całkiem dobrze. | Po prostu nauczyli się robić diesle jeżdżące cały rok. Gorsze paliwo to oczywiście nasza domena, ale wiele samochodów jest ściągniętych z Zachodu i jakoś jeżdżą. Ale współczuję wszystkim czekającym na lawety - nic przyjemnego przy takiej temperaturze. Aby do wiosny
Haniball - 13-02-2012, 14:51
Po mailu do Mitsubishi Polska, zostałem olany przez pana z działu technicznego, problemu z parafiną w MIVEC 1,8 i 2.2 nie ma .
W związku z powyższym proszę o dokonywanie zgłoszeń i zapytań do Mitsubishi Polska, czy problem zostanie rozwiązany, tj. Czy pojazd zostanie doprowadzony do stanu umożliwiającego jego bezawaryjną eksploatację w warunkach polskich?Np. poprzez montaż dodatkowego układu grzewczego, albo podobnego... Ważne w mailu do biuro.klienta@mitsubishi.pl podajcie w załączcie nr nadwozia. P.S. W kupie siła!
rezon - 13-02-2012, 17:00
Haniball napisał/a: | zostałem olany przez pana z działu technicznego, problemu z parafiną w MIVEC 1,8 i 2.2 nie ma | Haniball napisał/a: | W kupie siła | życzę powodzenia. Ale sądząc po reakcji na drobiazgi takie jak sprzęgło i filtry paliwa w 2.2HDI na wiele bym nie liczył. Jak napisał zapewne wszystkowiedzący p. J. jeśli problemu nie ma to znaczy, że nie ma i już - przecież inni jeżdżą, tylko czasami na lawetach.
Anonymous - 14-02-2012, 00:02
Haniball napisał/a: | Po mailu do Mitsubishi Polska, zostałem olany przez pana z działu technicznego, problemu z parafiną w MIVEC 1,8 i 2.2 nie ma .
W związku z powyższym proszę o dokonywanie zgłoszeń i zapytań do Mitsubishi Polska, czy problem zostanie rozwiązany, tj. Czy pojazd zostanie doprowadzony do stanu umożliwiającego jego bezawaryjną eksploatację w warunkach polskich?Np. poprzez montaż dodatkowego układu grzewczego, albo podobnego... Ważne w mailu do biuro.klienta@mitsubishi.pl podajcie w załączcie nr nadwozia. P.S. W kupie siła! |
Ja już mam przygotowany pozew przeciwko MMC Polska. Składam go w tym tygodniu w sądzie, jak tylko uzyskam od funduszu leasingowego pełnomocnictwo do reprezentacji. Jeśli ktoś jest zainteresowany gotowymi dokumentami, to zapraszam na PW.
PS. Całą historię opisałem na www.mitsubishi-zlom.pl - będę tam też wklejał wszystkie "niusy" w sprawie.
jan_outII - 14-02-2012, 11:27
Może warto zainteresować Turbo Kamerę w TVN Turbo tym problemem. Oni zawsze zapraszają przedstawiciela w celu skomentowania zarzutów.
Dodatkowo może pomogą w opracowaniu technicznym tego problemu poprzez zaproszenie ekspertów.
Myśleliście o powiadomieniu UOKIK. W tym przypadku ewidentnie łamane są prawa konsumenta.
venglin
Czy myślałeś dać próbkę paliwa z baku auta do analizy w przypadku wystąpienia usterki?
Jeśli próbka będzie spełniać polskie normy to tym sposobem MMC nie będzie mogło stosować już obranej lini obrony. Ewidentnie udowodnisz winę konstrukcyjną.
borsak1 - 14-02-2012, 12:46
To byłby świetny pomysł już kiedyś tyrbo kamera zajmowała się Mitsubishi ktoś miał chyba problem z l200.
Anonymous - 14-02-2012, 15:35
Ja już powiadomiłem Turbo Kamerę, ale nie było odpowiedzi.
UOKIK u mnie odpada, bo samochód jest na firmę, ergo nie jestem konsumentem.
borsak1 - 14-02-2012, 16:18
I niech coś się dzieje śmiech bryka za 140k a przy -10 na rower trzeba wsiadac bo bryka nie pojedzie ba pojechać to mało ona nie odpali.
Anonymous - 14-02-2012, 19:06
jan_outII napisał/a: |
venglin
Czy myślałeś dać próbkę paliwa z baku auta do analizy w przypadku wystąpienia usterki?
Jeśli próbka będzie spełniać polskie normy to tym sposobem MMC nie będzie mogło stosować już obranej lini obrony. Ewidentnie udowodnisz winę konstrukcyjną. |
Dobry pomysł. Tylko będę musiał wnieść o analizę próbki przez biegłego sądowego. To niestety są dodatkowe koszty.
jaceksu79 - 14-02-2012, 19:28
Panowie, wiosna już coraz bliżej, śnieg się topi. Niedługo nie będziecie pamiętać o jakiś problemach z paliwem- aż do następnego roku
|
|
|