To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - Olej przekładniowy

Anonymous - 08-12-2006, 15:01

ok, zakładam że wymiana oleju nic nie da. wobec tego gdzie mam się zgłosić by stwierdzili co i jak i ewentualnie podjęli się naprawy?

Sprawa wygląda tak: mechanik stwierdził, że łożysko sprzęgła jest Ok, problem w tym, że korek wlewu do skrzyni... nie daje się odkręcić a wydawany odgłos skrzyni (jak stwierdził mechanik) nie jest "ciekawy" :( Więc idąc za jego radą szukam specjalisty od skrzyń biegów. Rodzi to kolejne pytanie.
Ile może kosztować używana skrzynia do C51A silnik 1.3?

Hugo - 08-12-2006, 22:04

fruu napisał/a:
problem w tym, że korek wlewu do skrzyni... nie daje się odkręcić a wydawany odgłos skrzyni (jak stwierdził mechanik) nie jest "ciekawy"

Nic strasznego się nie stało. U mnie odkręciłem go 2 razy po czym po miesiącu chciałem sprawdzić poziom oleju i już nie dało się go odkręcić (pewnie wciął się w aluminium i dodatkowo przyssał) .Nowy olej wlejesz odpowietrznikiem znajdującym się na górze skrzyni (taki czarny gumowy kapturek-zdejmij go i już). Najlepiej posłużyć się "pistoletem" do oleju-kilka minut i olej wlany. Jeśli użyjesz wężyka i lejka zajmie Ci to dużo czasu-wolno spływa. Oleju wchodzi dokładnie 1.8 litra.
Krzyzak może mieć rację, ale ja na Twoim miejscu najpierw wymieniłbym olej i zobaczył jak jest. W razie niepowodzenia olej spuścisz i możesz wlać ponownie po naprawie skrzyni.
fruu napisał/a:
Ile może kosztować używana skrzynia do C51A silnik 1.3?

Ceny używek od 200 zł w górę. szukaj na Allegro gościa o nicku wojtek303 i spytaj o skrzynię, bo niedawno sprzedawał za 210 zł taką. osobiście byłem kupić od niego kilka części i jest naprawdę szczery i kontaktowy.

Anonymous - 08-12-2006, 22:31

Hmm, dobrze wiedzieć o tym odpowietrzniku, jednak nie uda się spuścić całego oleju. W związku z tym nie da się sprawdzić ile należy dolać? A co się stanie jak będzie go za dużo?
Anonymous - 08-12-2006, 22:51

A możesz mi powiedzieć na jakiej podstawie stwierdził że to łożysko jest ok.
Anonymous - 08-12-2006, 23:17

Nasłuchiwał odpalony samochód na luzie z załączonym i odłączonym sprzęgłem (robił mnie w konia?). Z resztą szum pojawia się tylko podczas jazdy. Podczas postoju odgłos jest w normie.

[ Dodano: 09-12-2006, 16:12 ]
Jaki model skrzyni jest w C51A 1.3 12V?

wojmi1 - 09-12-2006, 17:55

a, moze oponki ci szumia, a olej wymien /t.j. pisalem abys znalazl instrukcje-- / srubki zidentyfikuj i odkrec
niema latwo ale puszcza , jak jest oleju w skrzyni za duzo to
1 grzeje sie nadmiernie w wyniku czego szybko ulega rozkladowi traci wlasciwosci smarne
2 rosna opory wewnetrzne
3 powstaja nieszczelnosci zaczyna kapac
jak ja odkrecilem, Hugo odkrecil, reszta maniakow odkrecila---- to ty tez sobie poradzisz
/A jak majster nie -- to wrzuc granat do kanalu, he he/

Anonymous - 09-12-2006, 23:14

problem w tym, że kanału nie mam :(
Jednak się nie poddaję. Jeszcze nie przykręcili takiej śrubki, której bym nie odkręcił. Z głową czy też na siłę... dam radę. Bob budowniczy to mój wujek :)
A tak na serio to zaczynam skrzyni szukać... 4 zaczęła mi wyskakiwać :( Sam ze skrzynią sobie nie poradzę.
A może jest tu ktoś, kto by podjął się złożyć to, co się rozsypało?

Hugo - 10-12-2006, 13:34

fruu napisał/a:
zaczynam skrzyni szukać...

Właśnie skończyła się na Allegro aukcja skrzyni do Twojego Colta za 180 zł. Gość dawał na nią nawet gwarancję rozruchową. Ale jeśli nadal chcesz kupić inną skrzynkę to skontaktuj się z kolesiem, którego nick podałem kilka postów wyżej.

Anonymous - 10-12-2006, 15:20

a można wiedzieć jaki to model skrzyni albo gdzie go znaleźć? Bo nie wiem czego szukać.
Hugo - 10-12-2006, 20:58

fruu napisał/a:
a można wiedzieć jaki to model skrzyni albo gdzie go znaleźć? Bo nie wiem czego szukać.

Napiszę Ci jutro jak odczytam ze swojej skrzyni.
Prawdopodobnie F5M211XRAC. Jutro będziesz wiedział na 100%.

Krzyzak - 11-12-2006, 20:52

Ja też polecam tego Pana: Wojtek303 - kupowałem od niego bardzo wiele rzeczy z blacharki do Colta i nie tylko.
O skrzynkę kiedyś też pytałem - chciał 250 zł. Ale postanowiłem moją reanimować - tzn. wymienić łożysko wałka sprzęgłowego (bo szumi i terkocze) za 70 zł (zamiennik u Japaneze - MGP kosztuje 200 zł) gdyż ogólnie to chodzi ładnie (nawet lepiej niż w Galancie).

maciej 63 - 23-12-2006, 14:37

skrzynia biegów to chyba częsta przypadlosc mitsu u mnie po wymianie oleju na 80 90
ciężko 2 wchodziła [przed zreszyą też] po kolejnej wymianie na 75 90 trochę się polepszyło
ale nie do końca kilka dni temu na forum wyczytałem że może pomóc spryskanie linek sterujących zmianą bigów [ja użyłem cx80 podobne do wd 40]i pomogło popsikałem na szybko na skrzyni jak bębę na kanale to potraktuję tym specyfikiem też przy lewarku
mitsumaniacy to dobrzy i spokojni ludzie- dlaczego bo lubią koty ja też do takich należę

Hugo - 23-12-2006, 16:21

maciej 63 napisał/a:
po wymianie oleju na 80 90

Jeśli chodziło Ci o 80W 90 to normalne. Ja też mam taki i 2 na zimnym ciężko wchodzi. Później duuużo lepiej, ale potrafi zgrzytnąć.
maciej 63 napisał/a:
wyczytałem że może pomóc spryskanie linek sterujących zmianą bigów [ja użyłem cx80 podobne do wd 40]i pomogło popsikałem na szybko na skrzyni

Też chciałem to zrobić, a po tym co napisałeś muszę to zrobić jak najszybciej.