To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Suzuki Swift 1.3 GTi

Mario - 15-02-2012, 17:16

Bardzo fajne autko :thumbright:
A swoją drogą tył niemalże identyczny jak w c50

Xsystoff - 15-02-2012, 17:47

Swift GTi Mk3 wazy seryjnie 830kg, czyli tyle co wyprute do granic C50. Skrzynia zabija polowe osiagow Swifta, jedynka nie pamietam juz do ilu, bo GTi mialem 2 lata temu, ale dwojka - 105 km/h, trojka prawie 160km/h itp, jak dla mnie dramat przy tylko 113Nm w serii. Osiagi do 100 identyko jak C50 1.6, pozniej C50 odjezdza dzieki przewadze mocy, niutona i krotszej skrzyni. CAO 1.6 nie odstaje na kilkanascie metrow, tylko maksymalnie kilka, katalogowo 0.9s to roznica do zniwelowania oponami. Za to Swift daje sporo frajdy, bo od Colta C50 jest duzo mniejszy, lzejszy i 10x bardziej nerwowy. Mialem przez kilka miesiecy i C50 i Swifta jednoczesnie.

MKV`a egzemplarz jezdzi sporo lepiej niz seria.

Ktos pytal o ceny wszesniej, ogory 2tys zl, sensowene 3-4, zadbane 5-6tys, wszystko co drozsze sie nie sprzedaje, bo to juz rejon cenowy szybszych aut. GTi daje bardzo duzo frajdy, ale to tylko 9s do 100, 20 lat temu to bylo cos, teraz dwulitrowe diesle jezdza lepiej na wprost, no ale wrazenia z lekkiego autka sa bardzo fajne :) Ja dobrze wspominam swoje oba Swifty, ale rudy skurczybyk je skutecznie morduje.

Morfi - 15-02-2012, 17:58

Xsystoff napisał/a:
katalogowo 0.9s
to przepaść przy seryjnych autach, a od naszego kolegi swift idzie duzo lepiej :) pewnie schodzi poniżej 8s do sety :) a to już wynik seryjnego colta gti 1.8 :) colt wazy 200kg wiecej.
Xsystoff - 15-02-2012, 19:01

Jakby nie bylo Swift GTi to najlepsze 1.3 jakie powstalo w historii motoryzacji. W roku `86 wiekszosc europy jezdzila na gaznikach, lepsze marki na wtrysku mechanicznym, a ten maly silniczek juz mial wielopunkt, alu blok i dwa walki. W zasadzie od dzisiejszych silnikow odroznia go tylko brak cewek, a niedlugo stuknie 30 lat jak go prowadzili.
macieekg - 16-02-2012, 09:06

No, to jest naprawdę fenomen. W sumie jak spojrzałem na masę to już nie mam złudzeń :P
W sumie to te swifty w KJSach z dobrym kierownikiem nie raz wciągają nosem subaryny i inne wynalazki :P

MKV - 16-02-2012, 13:55

Xsystoff napisał/a:
Swift GTi Mk3 wazy seryjnie 830kg, czyli tyle co wyprute do granic C50. Skrzynia zabija polowe osiagow Swifta, jedynka nie pamietam juz do ilu, bo GTi mialem 2 lata temu, ale dwojka - 105 km/h, trojka prawie 160km/h itp,

Witam kolegę ze Swift Klubu :P

Jak Ty miałeś taką skrzynię to musiała to być ta bardzo dłuuuuuga z 1.3 8v - seryjna GTi ma nieco inne przełożenia na poszczególnych biegach przy odcięciu przy 7500obr/min osiągasz takie prędkości:
1. 56km/h
2. 98km/h
3. 140km/h
4. 180km/h
5. 222km/h (na hamowni tyle wyszło).

Oczywiście u mnie to wygląda nieco inaczej bo mam odcięcie obecnie przy 8200obr/min a tym samym teoretycznie i do setki jest lepiej bo u mnie na 2 biegu chyba 107km/h mniej więcej wyciągam (przy takich obrotach to nie patrzę dokładnie na prędkościomierz a na obrotomierz ;) )

Endrjus - 16-02-2012, 14:11

Witam. Jak oceniasz jazdę na Blosie? Spalanie było dużo wyższe niż na benzynie? Znaczny spadek osiągów?
Szkoda, że tak mało tych Swiftów. Pokusiłbym się na GTIka w dobrych pieniądzach.:) Niestety na allegro zazwyczaj jest max kilka sztuk, albo drogo albo w stanie agonalnym.

Xsystoff - 16-02-2012, 14:34

MKV napisał/a:

Jak Ty miałeś taką skrzynię to musiała to być ta bardzo dłuuuuuga z 1.3 8v - seryjna GTi ma nieco inne przełożenia na poszczególnych biegach przy odcięciu przy 7500obr/min osiągasz takie prędkości:
1. 56km/h
2. 98km/h
3. 140km/h
4. 180km/h
5. 222km/h (na hamowni tyle wyszło).

Mialem skrzynie z GTi, zreszta Ty ją teraz masz u siebie, bo Ci ja sprzedalem z dwa lata temu :lol:

KLIK

Przelozenia znajdziesz na Swift Klubie, na 175/55 R15 (nieobcierajacy o nadkola zamiennik 195/50 R15) wychodzi jak byk ponad 150 km/h na odcince trojki przy 7800rpm (seria), co sie idealnie zgadza z rzeczywistoscia.

MKV - 16-02-2012, 14:56

Endrjus napisał/a:
Witam. Jak oceniasz jazdę na Blosie? Spalanie było dużo wyższe niż na benzynie? Znaczny spadek osiągów?
Szkoda, że tak mało tych Swiftów. Pokusiłbym się na GTIka w dobrych pieniądzach.:) Niestety na allegro zazwyczaj jest max kilka sztuk, albo drogo albo w stanie agonalnym.

Inaczej nie znajdziesz dobrego GTi - tego jest tak mało na rynku, że nikt przy zdrowych zmysłach (no chyba, że w akcie desperacji) nie sprzeda Ci wyremontowanego i dofinansowanego Swifta GTi za okł 5 tys zł).

Jest co najwyżej szansa trafić bardzo zadbane kompletnie seryjne samochody z południa europy za okł 5-7tys - głównie trzeba na blacharkę zwracać uwagę - ja chyba zacznę powolutku rozglądać się za zdrową budą Swiftową - najlepiej chyba np z Włoch.

Co do BLOSa to spalanie względem benzyny standardowo czyli okł +30% jak to na LPG.

Spadku mocy prawie nie ma - poniżej masz wykres sprzed 2 lat - TEST1 z większa moca to benzyna a TEST2 to LGP z BLOSem - jak widać na dole BLOS daje nawet wyższy moment obrotowy niż benzyna :)

Xsystoff napisał/a:

Mialem skrzynie z GTi, zreszta Ty ją teraz masz u siebie, bo Ci ja sprzedałem z dwa lata temu :lol:

Ano fakt i chwalę sobie tą skrzynię bo obecnie na niej latam a moja po remoncie leży na zapas ;)

To w takim razie te obroty miałeś inne bo u mnie seryjnie równo przy 7500obr/min odcinało - stąd ta różnica prędkości w takim razie ;)

Endrjus - 16-02-2012, 15:03

Jako, że siedzisz w Swiftach to za ciosem od razu spytam. Gdzie znajdę dane techniczne swifta 1.6 92km? Google milczy a przejrzałem sporo stron.
Xsystoff - 16-02-2012, 15:53

KLIK --> no to widac skad roznica, u mnie do prawie 8 tys sie dokrecal :)

Dane techniczne Mk3:

KLIK --> zrob sobie print screena bo po kilku sekundach sie wylacza ;)

MKV - 16-02-2012, 16:00

Xsystoff napisał/a:
KLIK --> no to widac skad roznica, u mnie do prawie 8 tys sie dokrecal :)

No u mnie było równo 7500obr/min - TUTAJ widać jak na 2 biegu dochodzę do odcinki niechcący...

Endrjus - 16-02-2012, 17:16

Dzięki. 11 do setki, dość słabo. Myślałem, że przy tej masie i mocy da się z tego zrobić dość szybkie wozidło ale jednak gra nie warta świeczki.
MKV - 16-02-2012, 17:18

Endrjus napisał/a:
Dzięki. 11 do setki, dość słabo. Myślałem, że przy tej masie i mocy da się z tego zrobić dość szybkie wozidło ale jednak gra nie warta świeczki.

Nie wiem jak Ty na to patrzysz ale ja widzę okł 9-10s i to dlatego, że było lekko pod górkę (co chyba jest w komentarzach)

Endrjus - 16-02-2012, 17:26

Moja wypowiedź dotyczyła 1.6 o którego pytałem chwile wcześniej. GTI są szybkie i to wiadomo nie od dziś. :wink:
Ale kończę już moje offtopicowanie.