To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Szukam Galanta V6 E54A

marycjusz - 24-02-2012, 15:36

Już się z gościem umówiłem na jutro :)

[ Dodano: 26-02-2012, 19:09 ]
Pomyślałem ze pociagnę ten temat tutaj a nie na PW bo może ktoś jeszcze coś mądrego doradzi :)
Byłem dzisiaj w Łomży z moim bratem mechanikiem i oglądałem :) Najlepszy z tego wszystkiego jest motyw taki, że ja go miałem kupować kilka dni wcześniej zanim kupiłem mojego obecnego :) Dokładnie ten sam egzemplarz :) Od razu go poznałem. Wówczas kiedy ja go chciałem kupić miał on innego właściciela niż obecny(faktycznie handlarz), a nie kupiłem go tyko dlatego że dosłownie w tym samym dniu kiedy miałem go oglądać padło w nim sprzęgło. Jak koleś podjechał nim i od razu go poznałem moje pierwsze pytanie to było : "No i jak tam, sprzęgło zrobione?? " :D Koleś nie wiedział o co chodzi heheheheh. Ale sprzęgło zrobił, jest nowe na gwarancji także można to potraktować jako plus
Ogólnie Gal jest w niezłym stanie (widziałem już kilka egz i z pewnością stwierdzam że ten jest w niezłym stanie)
Jeżeli chodzi o rdzę :
- do zrobienia standardowo kielich amortyzatora, niestety dziura na wylot, oto foty:

Drugi kielich jest ok, ale też delikatnie jak zaglądałem gdzieniegdzie ruda wyłazi.

Poza tym auto bez rdzy. Oglądałem również podłogę, więc i również standardowo podłoga podrudziała przy końcówkach progów, przy nadkolach, ale tu nie ma tragedii, wszystko twarde i bez dziur więc do uratowania - reszta podłogi w porządku.

- do zrobienia kilka elementów kosmetycznych :

Koleżka nie chce za bardzo zejść z ceny, ale ugadałem że za 5 tyś, to rozumiem odbieramy samochód zrobiony u lakiernika- czyli zrobiony ten podjechany tylny błotnik i pęknięty zderzak - powiedział że nie ma sprawy. Czyli w cenie 5 tyś auto bez widocznych wad z powyższych fot.
Rozmawiałem z nim żeby od razu - też w cenie- zrobił ten kielich, ale potem sobie pomyślałem, że ja osobiście wolałbym sam się tym zająć, bo wiadomo że jak gość będzie robił nie dla siebie to zrobi tylko na sztukę aby ładnie wyglądało. - tu już decyzja należy do kupującego :)

Gal stoi na alusach pomalowanych na czarno :

Ale koleżka stwierdził, że również u lakiernika fele zmienią kolor na srebrny (Taki ma zamiar).

Gal, miał jakaś stłuczkę przodem, ponieważ belka pod zderzakiem jest dobrze wgięta - ale blachy dobrze się zgrywają, także ktoś w miarę to zrobił.

Teraz od strony technicznej :
- zawieszenie super, co prawda nie miałem możliwości sprawdzenia go na kanale lub czymś podobnym, ale z bratem sprawdziliśmy wahacze przednie i jest ok. Prowadzi się dobrze, zero stuków itp (chociaż nie dam Ci 100% pewności, bo u mnie też jest cisza, nawet na dołkach, ale jak wjadę np na płyty betonowe, to któryś z wahaczy delikatnie stuka) Ale ogólnie zwieszenie jest ok.
- gdzieś tam delikatnie zaczyna szumieć któreś łożysko
- silniczek chodzi ładnie i równo jak w moim :) więc stwierdzam że jest ok, jest to sama benzynka, bez gazu.
- przebieg 247 tyś
-ponoć działa nawet klima, choć przy temp. po niżej zera nie bardzo chce się załączać (dzisiaj właśnie nie odpaliła, było -1 - nie wiem jaki to ma związek z temp. ale koleś wykrył taką właśnie zależność)
- działa cała elektryka - szybki, szyberdach.

Ogólnie, moim zdaniem 5 tyś to za dużo na tego Gala, jestem pewien na bank że koleś ma z czego zejść gdyby miało dojść do negocjacji, bo nie dał za niego więcej niż 1500 zł :) wiem to, bo jak ja miałem go brać, to dogadałem się na 2 tyś :) , no ale padło sprzęgło i go nie wziąłem.
Moim zdaniem jest on warty najwyżej 4 tyś i to jak zrobi tą kosmetykę u lakiernika.

No, to byłoby tyle ode mnie, niech się teraz wypowiadają inni, czy warto się tym sprzętem zainteresować :)

Pozdrawiam

Motofreak - 26-02-2012, 19:46

Dzięki za sprawdzenie autka
marycjusz napisał/a:
bo jak ja miałem go brać, to dogadałem się na 2 tyś :)

Widziałem wcześniej to ogłoszenie jak był jeszcze u poprzedniego właściciela i rzeczywiście najpierw stał za 4 tyś a później za 2 tyś

marycjusz napisał/a:
Moim zdaniem jest on warty najwyżej 4 tyś i to jak zrobi tą kosmetykę u lakiernika.

no tak ale na to trzeba by czekać, a jechać 300km raz negocjować cene i drugi po auto to trochę bez sensu, wolałbym sam zrobić tą kosmetyke

marycjusz napisał/a:
silniczek chodzi ładnie i równo jak w moim :) więc stwierdzam że jest ok, jest to sama benzynka, bez gazu.

no to super, czyli popychacze nie klekoczą jak stado bocianów :P

A skrzynia w jakim stanie? Grają trochę synchronizatory czy wszystko w porządku?

marycjusz napisał/a:
ponoć działa nawet klima, choć przy temp. po niżej zera nie bardzo chce się załączać (dzisiaj właśnie nie odpaliła, było -1 - nie wiem jaki to ma związek z temp. ale koleś wykrył taką właśnie zależność)

może ktoś mi wytłumaczyć łopatologicznie o co chodzi? powinna się załączać za każdym razem?

marycjusz napisał/a:
Oglądałem również podłogę, więc i również standardowo podłoga podrudziała przy końcówkach progów, przy nadkolach, ale tu nie ma tragedii, wszystko twarde i bez dziur więc do uratowania - reszta podłogi w porządku.

czyli wystarczy konserwacja czy trzeba spawać?

[ Dodano: 26-02-2012, 19:51 ]
na zdjęciach z ogłoszenia dokładki wyglądał jakby miały inny kolor ale chyba mają ten sam?

marycjusz - 26-02-2012, 19:53

Cytat:
A skrzynia w jakim stanie? Grają trochę synchronizatory czy wszystko w porządku?

Właśnie, zapomniałem napisać że standardowo również jedyneczka deliktanie zgrzyta :) Reszta biegów ok.

Cytat:
czyli wystarczy konserwacja czy trzeba spawać?

Myślę że konserwacja wystarczy, ale wiesz z rudą to jak z próchnicą w zębie, z zewnątrz ok ale wewnątrz mogą być niespodzianki. Sprawdzałem czy twarde w tych miejscach podrudziałych i jest ok.

A z tą klimą to właśnie dziwny temat, bo akurat przy nas się nie włączyła ale dzisiaj był lekki mróz, koleś mówił że wczoraj było na plusie i się załączała - nie wiem o co chodzi.

Motofreak napisał/a:
no tak ale na to trzeba by czekać, a jechać 300km raz negocjować cene i drugi po auto to trochę bez sensu, wolałbym sam zrobić tą kosmetyke

No to dzwoń do niego, i się dogaduj bez kosmetyki, i niech wtedy schodzi parę stów z tych 5 tysi. Tylko radziłbym się pospieszyć z tym tematem bo nie wiem czy już jutro nie postawi gala do lakiernika.

[ Dodano: 26-02-2012, 19:58 ]
Motofreak napisał/a:
na zdjęciach z ogłoszenia dokładki wyglądał jakby miały inny kolor ale chyba mają ten sam?

No są delikatnie jaśniejsze, ale on coś wspominał, że właśnie i tym lakiernik ma się zająć

Motofreak - 26-02-2012, 20:01

marycjusz napisał/a:
Właśnie, zapomniałem napisać że standardowo również jedyneczka deliktanie zgrzyta

ktoś się orientuje ile kosztuje naprawa?

marycjusz napisał/a:
A z tą klimą to właśnie dziwny temat, bo akurat przy nas się nie włączyła ale dzisiaj był lekki mróz, koleś mówił że wczoraj było na plusie i się załączała - nie wiem o co chodzi.

może ktoś miał coś takiego i wie o co chodzi

marycjusz napisał/a:
No to dzwoń do niego, i się dogaduj bez kosmetyki, i niech wtedy schodzi parę stów z tych 5 tysi. Tylko radziłbym się pospieszyć z tym tematem bo nie wiem czy już jutro nie postawi gala do lakiernika.

no to jak już zrobi to będzie po problemie :P bo dopiero w sobotę mógłbym jechać

marycjusz - 26-02-2012, 20:06

Motofreak napisał/a:
ktoś się orientuje ile kosztuje naprawa?

Ja bym sobie tym głowy nie zawracał, w prawie każdym galu jest to samo, miałem to samo w poprzednim i to samo jest w tym - to się ani nie pogarsza ani nie polepsza :) A spokojnie można tak jeździć, kwestia wprawy (trzeba czasem dłużej przytrzymać sprzęgło)

Motofreak - 26-02-2012, 20:19

a ktoś może mi powiedzieć ile mniej więcej kosztowałaby instalacja gazowa do Gala?
szpala85 - 26-02-2012, 20:44

Motofreak napisał/a:
marycjusz napisał/a:

może ktoś miał coś takiego i wie o co chodzi

klima ma się włączać w każdej temp. .... jeżeli u gościa działa jak jest ciepło ,a nie działa jak jest zimno to znaczy że jest mało czynnika i trzeba się liczyć z kolejnym kosztem nabicia klimy

Bercik76 - 27-02-2012, 07:22

Szpala wydaje mi sie ze nie do konca masz racje,bo jezeli masz ustawiona klime na AUTO i sprawny czujnik temp to nie zalaczy. Oczywiscie jak w samochodzie bedzie niska temp. :?
djjarosz - 27-02-2012, 12:26

Z dolnośląskiego kolega forumowicz chce sprzedać zielonego E54A z manualną skrzynią biegów, którego serwisował w ASO. Jeżeli jesteś zainteresowany to daj mi znać na PW - podam kontakt do niego.
szpala85 - 27-02-2012, 17:43

Bercik76, u mnie klima włącza się przy minusowych temp. bez problemu ..... wszystko mam sprawne ...

btw. u mojego ojca w Nissanie Navara też się włącza zimą przy minusowych temp.

a co do trybu AUTO to rzadko z niego korzystam bo wkurza mnie to że zanim osiągnie temp . ustawioną to włącza wentylator na maxa

jacek11 - 27-02-2012, 17:50

Powinna się włączyć,choćby do odparowania szyby przedniej...w każdym bądź razie u mnie tak było :roll:
andi18 - 28-02-2012, 16:38

a u mnie z kolei się nie włącza sprężarka klimy przy mrozie, (klima manualna- ilość czynnika sprawdzana, wszystko sprawne)
Motofreak - 29-02-2012, 16:43

Gdyby kogoś to zainteresowało to ten srebrny też już jest sprawdzony
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=71031
Wygląda na to że sedan jest w lepszym stanie

A co do klimy to ostatnio rozmawiałem z kolegą i mi mówił że u niego w Alfie też się nie włącza poniżej zera, właściwie to ponoć w żadnym aucie nie włącza się przy takiej temperaturze co najwyżej kontrolka się świeci :|

[ Dodano: 29-02-2012, 16:45 ]
djjarosz napisał/a:
Z dolnośląskiego kolega forumowicz chce sprzedać zielonego E54A z manualną skrzynią biegów, którego serwisował w ASO. Jeżeli jesteś zainteresowany to daj mi znać na PW - podam kontakt do niego.

ktoś jeszcze może wie kto chce sprzedać, bo djjarosz się nie odzywa, a mi jednak trochę zależy na czasie :P

Bercik76 - 01-03-2012, 06:54

Tylko sie pochwal jak juz kupisz GALANCIKA :lol:
Motofreak - 01-03-2012, 07:18

Bercik76 napisał/a:
Tylko sie pochwal jak juz kupisz GALANCIKA :lol:

no o to się nie musicie martwić :P na pewno się pochwale :twisted: