[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] po dlugiej jeździe w ulewie problemy elektryczn
Dread87 - 01-03-2012, 00:01
polaff napisał/a: | Czy to wszystko na jednej masie jest? |
Masa jest jedna;)
Sprawdz przekazniki, wydaje mi sie ze ktorys pociagnal wilgoci i skorodowaly styki wewnatrz przekaznika (pod obudowa)
sampler - 01-03-2012, 07:57
Masa z akumulatora jest podlaczona do karoserii. Natomiast silnik, ecu, etacs, pewnie klima sa pociagniete z innych punktowmasowych rowniez na karoserii. Jezeli wszystko co mozliwe sie zresetowalo to sprawdz mase od akumulatora. ECU jest pod konsola centralna przy tunelu. Etacs jest po lewej za bezpiecznikami w kabinie to niebieska skrzyneczka. To mozna powiedziec komputer odpowiedzialny za centralny zamek, system napadowy jezeli jest i inne tego typu osprzety.
polaff - 07-03-2012, 19:49
problem rozwiązany, elektryk pomógł - poszukał i gdzieś w skrzynce bezpieczników (tej pod schowkiem na klucze) zanikało napięcie.
Doprowadził oddzielne zasilanie i już jest ok - bynajmniej na razie...
[ Dodano: 25-02-2013, 22:32 ]
Pewnie Was zaskoczę, problem powrócił ze zdwojoną siłą.
Jakiś czas temu pojawiły mi się problemy z wyłączaniem wszystkich odbiorników po wyjęciu kluczyka ze stacyjki.
Zawsze w ostatniej (tuż przed "wciśnij aby wyjąć") pozycji działały wycieraczki, radio, zapalniczka i zegarek. Po wyjęciu kluczyka już nie - prawidłowo. Pewnego dnia rano idę do auta a tu wycieraczki pracują radio gra i zegarek świeci. Dodatkowo nie działa pilot - czyli objawy identyczne z niewyjętym kluczykiem.
Zaprowadziłem auto do tego samego elektryka, po dwóch dniach cały zadowolony dzwoni, że sytuacja opanowana i auto można odebrać. Skasował 100zł i faktycznie po wyjęciu kluczyka wycieraczki nie działają.
Jednak cała reszta bez zmian - radio, zegar, zapalniczka i pilot...
Pojechałem na reklamację i po kolejnych dwóch dniach zrezygnowany zadzwonił z informacją, że potrzebuje więcej czasu by to znaleźć. Postanowiłem dać sobie z nim spokój bo jedyny efekt jego wysiłków to wymazana smarami skóra w aucie. MASAKRA.
OD odbioru auta minęły już 3 tygodnie i w zasadzie przyzwyczaiłem się do tych problemów - planowałem pokombinować jak się zrobi trochę cieplej, ale dziś....
Rano odpalam auto - jadę do Torunia - włączam radio gaśnie zegarek, jak zgasł zegarek to przestało działać sterowanie szybami i centralny po zamknięciu od razu się otwiera.
Po jakimś czasie zegarek zaczyna świecić i szyby i centralny znów działają do momentu próby włączenia radia.
Jak chcę przestawić fotel (elektryczny) to gaśnie zegarek na czas wciśnięcia przycisku od sterowania fotelem, jak puszcze przycisk zegarek zapala się. Oczywiście pilot nadal nie działa.
Dodam, że zauważyłem jedną prawidłowość. Jak wyjmę kluczyk ze stacyjki to by zgasić zegarek i uruchomić pilota muszę włączyć choć na chwilkę wycieraczki.
Wszytsko to wygląda mi na upalone styki w przekaźniku, tylko który to może być i gdzie go szukać no i czy dostanę taki nowy czy rozbierać star i piłować węgiel z miedzi?
Dodam, że występuje ponownie od dziś problem z resetowanie opisany wcześniej.
Co o tym sądzicie prosze o pilną pomoc bo boję się, że miś mi się spali
arturj123 - 26-02-2013, 00:10
Stacyjka sprawdzona?
polaff - 26-02-2013, 06:51
elektryk twierdzi, że tak.
plecho1 - 26-02-2013, 09:03
Na wszelki wypadek do naprawy auta odłączaj klemę akumulatora na noc.
polaff - 26-02-2013, 09:07
Hebel sobie założe
[ Dodano: 26-02-2013, 12:04 ]
Naprawdę nikt nie wie, który przekaźnik może być za ten problem odpowiedzialny?
danino88 - 26-02-2013, 20:56
ja obstawiam do sprawdzenia przekaźniki za radiem, są 3 sztuki ale jeden jest odpowiedzialny za pompę, puszkę z bezpiecznikami i przekaźnikami pod nogami kierowcy lub stacyjka.
polaff - 26-02-2013, 22:46
da się jakoś sprawdzić przekaźnik?
Owczar - 26-02-2013, 23:10
Ściągnij z netu PHDE9608.pdf i polecam poczytać do poduszki
Wszystkie elementy, które wymieniłeś siedzą w jednej kostce podłączanej do centralnej skrzynki elektrycznej po lewej stronie przy słupku.
Kostka C61.
Nie mam czasu teraz analizować schematów, ale ze schematem ogarnie Ci to pierwszy lepszy elektryk. Bez schematu potrzeba już cudotwórcy lub jasnowidza, ewentualnie bardzo dużo czasu
To wbrew pozorom dość rozbudowana instalacja i szukając kabla po kablu można się zamęczyć... możliwe, że coś się dzieje właśnie w tej głównej skrzynce lub któryś punkt masy kuleje. Na schematach są rysunki z rozmieszczeniem.
[ Dodano: 26-02-2013, 23:21 ]
Pewnie nie będzie pocieszające że jednak ten konektor siedzi w innym miejscu.
To wspólny punkt masy , który siedzi pod deską zaraz za zegarami. Pierwszy od lewej, ale nie mam pojęcia czy bez zdejmowania deski jest do niego dostęp.
Niekoniecznie musi być to wina tej zworki, ale to trzeba by przestudiować gruntownie schematy.
Kostka zaznaczona na czerwono.
polaff - 27-02-2013, 22:29
Dzięki za pomoc. postaram się to sprawdzić.
W tym manualu, który mi podałeś znalazłem bezpiecznik, który odpowiada za większość z niedziałających u mnie urządzeń, łącznie z elementami takimi jak: clock, czy ECU power supply więc to też może być trop choć bezpieczniki są ok to może coś w samej skrzynce nie teges.
Kto mi podpowie co to jest MUT-II?
Owczar - 27-02-2013, 23:00
Urządzenie diagnostyczne mitsubishi.
polaff - 27-02-2013, 23:04
faktycznie nie zakumałem - widziałęm to kiedyś. jeden z bezpieczników (chyba jeśli dobrze rozumie tabelę ze strony 97 jest odpowiedzialny za większość urządzeń, które u mnie jednocześnie głupieją. konkretnie nr. 4
|
|
|