[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Czujnik deszczu
tyku - 12-03-2016, 15:05
superges napisał/a: | Nie znalazłem podobnego wątku więc...
| Na całe szczęście ja znalazłem.
superges napisał/a: | Mimo ustawienia maksymalnej czułości i bardzo mokrej szyby wycieraczki nie działały prawidłowo. | U mnie przy takich problemach został wymieniony czujnik na nowy (jeszcze na gwarancji).
lobuzek - 12-03-2016, 17:15
Czułość czujnika można kalibrować MUT-em, niezależnie od regulacji przy kierownicy. Można ustawić tak, aby decydowała prędkość o częstotliwości pracy wycieraczek lub intensywność opadów. Nie wiem jednak, czy samo przełożenie czujnika ze starej szyby (bo chyba tak było) powoduje konieczność kalibracji.
tyku - 12-03-2016, 19:04
lobuzek napisał/a: | Można ustawić tak, aby decydowała prędkość o częstotliwości pracy wycieraczek lub intensywność opadów. | Można też użyć MMCSa.
Miron1213 - 13-03-2016, 20:12
Witam wszystkich forumowiczów!
Jeżeli o częstotliwości pracy wycieraczek ma decydować prędkość pojazdu, to czujnik deszczu nie jest nam wtedy potrzebny... natomiast w celu przywrócenia poprawnej pracy czujnika deszczu najprostszym sposobem jest odłączenie Aku na dłuższą chwilę...
superges - 13-03-2016, 20:32
Tyku, z Ta wymiana czujnika to mnie troche przestraszyles:)
Generalnie nie wiem z czego to wynika ale czujnik chyba zaczal mi dzialac jeszcze tego samego dnia w ktorym opisalem problem tutaj, na forum. Moze to wynika z tego, ze przeczyscilem szybe w miejscu czujnika? tylko, ze nawet przed ta czynnoscia szyba byla tam czysta.
W kazdym razie jechalem za chlapiacymi samochodami, bo deszczu juz nie bylo i wycieraczki scieraly ok bez wwzgledu na ustawienie czulosci.
Dzis rano sprawdzilem raz jeszcze czy wszystko ok nalewajac wody do pojemniczka po plynie do mycia szyb. Zarowno czy psikalem mgielka, czy ostrym strumieniem to czujnik dzialal. Nie wiem wiec Panowie z czego to wynika. Byc moze cos nadal jest nie tak tylko teraz cudownie dziala albo nie wiem czemu nie dzialalo i nagle zaczelo byc wszystko ok
lobuzek - 13-03-2016, 20:43
Być może Twoje auto to "Christine". Też się samo naprawia
Ważne że działa.
|
|
|