To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wymiana rozrządu / rejestracja pojazdu / moc silnika 1,6

cwaniak - 01-03-2012, 21:21

Saqu napisał/a:
a ja wpisałem pojazd uszkodzony, zdekompletowany i pani w US powiedziała mi, że może z tego tytułu mi obniżyć ale o groszowe sprawy, coś koło 300-400zł mi obniżyła, ale... zawsze lepsze to niż nic

A ta miła Pani poinformowała Ciebie za przez 5-lat musisz trzymać wszystkie faktury związane z naprawa auta. I mogą Ciebie zkontrolować w tym czasie

Można kombinować bo każdy grosz się liczy w tych czasach, ale jak ''cykać'' to miliony a nie grosze

Liczą się zniżki właściciela w Twoim przypadku żeby mieć 60%zniżek to musisz być współwłaścicielem

Ile masz lat

szyjek - 01-03-2012, 21:53

radeksz82 napisał/a:
Saqu napisał/a:
a ja wpisałem pojazd uszkodzony, zdekompletowany i pani w US powiedziała mi, że może z tego tytułu mi obniżyć ale o groszowe sprawy, coś koło 300-400zł mi obniżyła, ale... zawsze lepsze to niż nic

Liczą się zniżki właściciela w Twoim przypadku żeby mieć 60%zniżek to musisz być współwłaścicielem

Ile masz lat

23 , rozmawiałem ze znajomym, mówił ze w dowodzie ma wpisane że jest współwłaścicielem to samo tyczy się ubezpieczenia - wpisane są 2 osoby, juz tylko nie wiem jak z US przy płaceniu tego podatku od czynności cywilnoprawnych

Bizi78 - 01-03-2012, 22:10

szyjek, US ma widełki jak się w nich zmieścisz to ok a jak nie to płacisz więcej :evil: .
Spawdź na stronce np. http://eurotax.pl , allegro i wyciągnij średnią i napisz w PCC3.

cwaniak - 01-03-2012, 22:10

Z US to ci już nie pomogę trudno mi coś na ten temat powiedzieć co trzeba wpisać
A o ile pamiętam to zniżki naliczane sa od 26 lat ale nie wiem jak to działa w twoim przypadku

szyjek - 02-03-2012, 07:48

doczytałem, dopytałem jak ktoś chce być wspołwłaścicielem to w każym miejscu musi być to odnotowanie tzn w US tez do druku PCC3 jest załącznik PCC3A dotyczący współwłaściciela

w poniedziałek zajmę się tymi sprawami i dam znać jak poszło :wink:

barthez2183 - 02-03-2012, 10:32

szyjek, a umowa kupna jest tylko na Ciebie czy dwóch kupujących?
szyjek - 02-03-2012, 14:54

barthez2183 napisał/a:
szyjek, a na umowa kupna jest tylko na Ciebie czy dwóch kupujących?

tylko na jedną osobę....

ale czy to ważne ? w US chyba nie musze pokazywać tej umowy, chyba ze wazne jest to przy rejestracji ?

Saqu - 02-03-2012, 15:39

musisz pokażać umowę i tu i tu z tego co kojarze, jak na umowie jest 1 osoba to jest 1 właściciel.
szyjek - 02-03-2012, 16:25

Saqu napisał/a:
musisz pokażać umowę i tu i tu z tego co kojarze, jak na umowie jest 1 osoba to jest 1 właściciel.

Dopisałem się do umowy, zadzwoniłem tez do byłego właściciela i on również mnie dopisał - tu brak mojego podpisu... dlatego kolejne pytanie czy on przy wyrejestrowaniu może mieć komplikacje czy to komu sprzedaje auto przy wyrejestrowywaniu go jest mniej istotne ?

Saqu - 02-03-2012, 18:29

on nie wyrejestrowuje auta, przedkłada umowę tylko do ubezpieczalni w ciągu 30dni i tyle z tematu, bo przecież on mógłby "wyrejestrować" auto na następny dzień po sprzedaży a Ty je "zarejestrować" dopiero po 29dniach, przez ten czas byłoby teoretycznie bez właściciela, a tak być nie może.
barthez2183 - 02-03-2012, 20:43

Saqu, nie jest tak jak mówisz. Sama umowa u ubezpieczyciela nic nie daje, musi być zaświadczenie z wydziału komunikacji że pojazd zmienił właściciela. szyjek, jeżeli poprzedni właściciel jeszcze nie wyrejestrował auta i dopisze Cię do umowy to nie powinno być problemu przy rejestracji na dwie osoby. Tylko że Ty ze względu na wiek możesz dostać 50% zwyżki przy ubezpieczeniu, wiem że taka jest w HDI, nie wiem jak u innych ubezpieczycieli.
szyjek - 02-03-2012, 21:04

barthez2183 napisał/a:
Saqumusi być zaświadczenie z wydziału komunikacji że pojazd zmienił właściciela. szyjek, jeżeli poprzedni właściciel jeszcze nie wyrejestrował auta i dopisze Cię do umowy to nie powinno być problemu przy rejestracji na dwie osoby. Tylko że Ty ze względu na wiek możesz dostać 50% zwyżki przy ubezpieczeniu, wiem że taka jest w HDI, nie wiem jak u innych ubezpieczycieli.

pojawia się kolejne pytanie czy mam do niego dzwonić i go pogonić z tym wyrejestrowaniem ? czy będzie mozliwa rejestracja jak to ja jako pierwszy pojawie się w urzędzie ?

barthez2183 - 02-03-2012, 21:36

Bez problemu zarejestrujesz, najpierw i tak dostajesz pozwolenie czasowe na ok 3 tygodnie, w tym czasie sprawdzają czy wszystko w porządku i drukują twardy dowód,także w poniedziałek możesz bez problemu to zrobić. Pamiętaj tylko o tym że ubezpieczyć lub przepisać tamto ubezpieczenie na siebie musisz w tym samym dniu w którym zarejestrujesz auto.
szyjek - 05-03-2012, 16:24

Jeżeli kogos to interesuje to załatwiłem sprawy w Urzędzie Skarbowym

Sprawa wyglądała tak, że na umowie miałem mniejszą kwotę nie znacząco ale jednak 8000zł, Pani w urzędzie sprawdziła moją Carismę w tym ich wykazie i stała za troche ponad 10 000zł
zapytała się czy cos jest w niej do zrobienia to powiedziałem właśnie że rozrząd a ona ze moze mi dać chyba 10% mniejszą kwotę jeśli to dopisze do opisu przedmiotu umowy i tak zrobiłem, podatek wyniósł 169 zł

Dodatkowa informacja : jeżeli wartość na umowie jest mniejsza niż 1000 zł nie płaci się podatku i druga opcja nie płacenia podatku to auto sprzed 1996 roku

pozdrawiam :)

volve - 05-03-2012, 16:59

Saqu napisał/a:
on nie wyrejestrowuje auta

Jakieś 2-3 lata temu jak sprzedawalem swoje auto to normalnie zgłaszałem sprzedaż w wydziale komunikacji. Nie sądzę, aby w tej kwestii coś się zmieniło.