Małopolskie - Przeprowadzka do Chrzanowa lub Olkusza - poradźcie
sieegurd - 06-03-2012, 21:39
wojzi mam sporo znajomych, co się wynieśli z Krakowa do Niepołomic i okolic
wojzi - 06-03-2012, 21:43
Marcin-Krak napisał/a: | za 6-10 lat podobno ma być u nas lepiej |
za 6 do 10 lat to będziemy mieli blisko 45 lat i wtedy to już o żaden kredyt nie będziemy mogli się starać.
Marcin-Krak napisał/a: | wojzi, o tym kredycie piszesz - bo już jesteś po wizycie u kredytodawcy - czy bo tak Ci wyszło z obliczeń |
z kalkulatora kredytowego, w którym porównanie różnych ofert w różnych bankach - niestety czym wyższy wiek najstarszego kredytobiorcy, tym większa kwota do spłacania.
Marcin-Krak napisał/a: | Ja się spróbuję dowiedzieć czy ktoś ze znajomych "bawi się" jeszcze w nieruchomościach i czy coś będzie można Ci doradzić konkretniejszego |
Będę dźwięczny.
mjsystem napisał/a: | Jedno jest pewne: patrz na infrastrukturę. |
Otóż to to. Do celowo jedno z nas napewno bedzie szukało pracy na miejsu - a pewnie i obydwoje.
jaca71 - 06-03-2012, 21:45
Tylko widzisz panie Marcinie Kraków to takie specyficzne miejsce gdzie zarobki są takie jak w reszcie Galicji a ceny mieszkań prawie jak w Warszawie
Tomek - 06-03-2012, 21:48
wojzi napisał/a: |
z kalkulatora kredytowego, w którym porównanie różnych ofert w różnych bankach - niestety czym wyższy wiek najstarszego kredytobiorcy, tym większa kwota do spłacania. |
tym się nie martw, bo w większości banków wiek najstarszego kredytobiorcy w momencie spłacania ostatniej raty nie może przekroczyć 70 lat (a zdaje się 40 jeszcze nie przekroczyliście), banki liczą zdolność na 30-letni kredyt
co do kalkulatora to tym bym się nie sugerował, nam zdolność wyszła znacznie wyższa niż by to wynikało z netowych kalkulatorów
obecnie wam pozostaje tylko złotówka, niestety raty są dużo wyższe, ale też i zdolność dużo wyższa (jakies 25%)
wojzi - 06-03-2012, 21:58
tomek84 napisał/a: | tym się nie martw, bo w większości banków wiek najstarszego kredytobiorcy w momencie spłacania ostatniej raty nie może przekroczyć 70 lat (a zdaje się 40 jeszcze nie przekroczyliście), banki liczą zdolność na 30-letni kredyt |
No to ostatni dzwonek mamy... za 2 latka magiczna 40stka
tomek84 napisał/a: | co do kalkulatora to tym bym się nie sugerował, nam zdolność wyszła znacznie wyższa niż by to wynikało z netowych kalkulatorów |
Z tym, że my nie lizyliśmy zdolności tylko wysokość raty. Przy kredycie na 230tys wyszło nam najniższa 1600zł
Tomek - 06-03-2012, 21:59
wojzi napisał/a: |
Z tym, że my nie lizyliśmy zdolności tylko wysokość raty. Przy kredycie na 230tys wyszło nam najniższa 1600zł |
wysokości rat to też są bzdury w tych kalkulatorach
choć rzeczywiscie dla takiej kwoty to może być mniej wiecej rata
mjsystem - 07-03-2012, 09:08
wojzi napisał/a: | Z tym, że my nie lizyliśmy zdolności tylko wysokość raty. Przy kredycie na 230tys wyszło nam najniższa 1600zł |
Tak sobie tylko dywagując...
Ja mam auto za 70k na 5 lat. Rata 1500zł
Mieszkanie za 230k. Rata 1600. Czyli kredyt nie powinien przy tej racie byc dłuższy niz 20 lat. Wiem, wiem, odsetki itd. Ale czy nie tak?
1600xile lat? i ile dasz zarobić bankowi? Masakra
jaca71 - 07-03-2012, 09:14
wojzi napisał/a: | Przy kredycie na 230tys wyszło nam najniższa 1600zł |
kredyt 250 000pln
Lata kredytu 25
Wysokość raty 1300pln 2 lata temu
Obecnie 1400pln
Waluta Franek szwajcarski.
Nabywanie franków - cinkciarz.pl
To takie moje dane o kredycie
Andrew - 07-03-2012, 12:37
tomek84 napisał/a: | co do kalkulatora to tym bym się nie sugerował, nam zdolność wyszła znacznie wyższa niż by to wynikało z netowych kalkulatorów |
tomek84 napisał/a: | wysokości rat to też są bzdury w tych kalkulatorach |
Tomek ma tutaj rację. Nie patrz na kalkulator. Jeśli zainteresowany kredytem, pochodź po bankach popytaj. Jesteś w dobrej sytuacji, gdyż pracujecie oboje w budżetówce.
Ja np. w obecnej chwili pracuję sam, żona jest bezrobotna, w jednym banku nie kwalifikowałem się w ogóle do kredytu, bo za niskie zarobki, a w drugim dostałem bez problemu, w związku z czym wziąłem i jak na razie wykańczam własny dom
Więc jak masz możliwość, to korzystaj, bo z tego co mi wiadomo w drugim półroczu strasznie się pogorszą warunki kredytowe
Ja skorzystałem dodatkowo z "rodzina na swoim".
Tomek - 07-03-2012, 12:45
andrew84 napisał/a: | Jeśli zainteresowany kredytem, pochodź po bankach popytaj. |
moim zdaniem za dużo zachodu
lepiej znaleźć dobrego doradcę w biurze, które ma umowę z wszystkimi bankami
i masz wszystko w jednym
doradca Cie nic nie kosztuje, nic nie płacisz, bo prowizje dostaje z banku (oczywiscie masz tą prowizje w kredycie, ale biorąc bezpośrednio w banku też zapłacisz tą samą prowizje, tyle, że zgarnie ją doradca pracujący w banku).
Mogę podać namiary na 2 dobrych doradców
andrew84 napisał/a: |
Więc jak masz możliwość, to korzystaj, bo z tego co mi wiadomo w drugim półroczu strasznie się pogorszą warunki kredytowe |
już są fatalne, a będzie coraz gorzej
andrew84 napisał/a: | Ja skorzystałem dodatkowo z "rodzina na swoim". |
dokładnie, na tym byś mógł Wojtku trochę przyoszczędzić
tyle, że nie jestem pewien jak tam u was ze stanem posiadania, bo w RnS nie można mieć żadnej nieruchomości (ani też nie można było mieć w przeszłości), więc jak masz 1% udziału w jakieś posiadłości ziemskiej, to niestety odpada
Andrew - 07-03-2012, 12:51
tomek84 napisał/a: | dokładnie, na tym byś mógł Wojtku trochę przyoszczędzić |
Tylko, że ta opcja jest do określonego wieku, nie pamiętam ile.
Tomek - 07-03-2012, 12:55
andrew84 napisał/a: | tomek84 napisał/a: | dokładnie, na tym byś mógł Wojtku trochę przyoszczędzić |
Tylko, że ta opcja jest do określonego wieku, nie pamiętam ile. |
tak, tak
rzeczywiście zapomniałem o tym
teraz to jakoś 34-35 lat
jaca71 - 07-03-2012, 14:50
tomek84 napisał/a: | moim zdaniem za dużo zachodu
lepiej znaleźć dobrego doradcę w biurze, które ma umowę z wszystkimi bankami
i masz wszystko w jednym |
Tyle że doradca dba o siebie nie o Ciebie. Znajdzie Ci taki bank, w którym on ma największą prowizje a nie Ty najtańszy kredyt Z nimi trzeba ostrożnie bo bardzo fałszowaci są
Tomek - 07-03-2012, 14:53
jaca71 napisał/a: |
Tyle że doradca dba o siebie nie o Ciebie. Znajdzie Ci taki bank, w którym on ma największą prowizje a nie Ty najtańszy kredyt Z nimi trzeba ostrożnie bo bardzo fałszowaci są |
współczuje doświadczeń
ja mówiłem o dobrym doradcy, który od razu mówi ci co i jak
i w efekcie daje Ci tabelkę, gdzie masz rozpisane 3-6 banków
inna kwestia, że kredyt to produkt i jako taki najtańszy nie znaczy najlepszy
trzeba poczytać kilka ważnych punktów i gwiazdek
[ Dodano: 07-03-2012, 14:56 ]
poza tym wybór konkretnego banku można sobie rozstrzygnąć w 5 minut czytając chociażby forum kredytowe
a doradca za mnie załatwia wszystkie formalności + kontakt z deweloperem (jeśli trzeba), a ja sobie siedzę w domu
doradca z banku Ci tego nie zapewni
jaca71 - 07-03-2012, 15:26
Doradca będący na prowizji banków nie będzie obiektywny
Tylko tyle chcę powiedzieć.
Nie twierdzę że właduje Cie na minę, ale czy wybierze najlepszy kredyt? hmmm... różnie bywa. Warto pamiętać jeszcze że dobre procenty bankowe często wiążą się z pakietem innych usług bankowych, które już tanie nie są. Najgorzej dać sobie wcisnąć plany oszczędnościowe, które rzekomo maja pokryć wyższą ratę.
Ważne by być jednak kumatym i podstawy matematyki znać a nie w ciemno zdać się na doradcę.
Inna sprawa że niektórzy doradcy są w stanie jeszcze utargować parę punktów procentowych względem tego co klient dostanie przychodząc z ulicy.
|
|
|