[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - O stacjach benzynowych
maniax86 - 09-03-2012, 14:50
hmmmm to jak o stacjach to mam pytanie... ja tankuje odkąd tylko została otwarta stacja przy markecie auchan... tankuje tam juz któreś z kolei auto i nic sie nie dzieje pomimo mitów i opowieści plotkarskich jakie to tam paliwo jest złej jakości i co sie to z autem nie dzieje.... od czasu do czasu zatankuje na jakimś orlenie.... różnicy w przejechanych kilometrach nie zauwazyłem a auto chodzi cały czas normalnie....
mjsystem - 09-03-2012, 14:55
maniax86 napisał/a: | hmmmm to jak o stacjach to mam pytanie... ja tankuje odkąd tylko została otwarta stacja przy markecie auchan... tankuje tam juz któreś z kolei auto i nic sie nie dzieje pomimo mitów i opowieści plotkarskich jakie to tam paliwo jest złej jakości i co sie to z autem nie dzieje.... od czasu do czasu zatankuje na jakimś orlenie.... różnicy w przejechanych kilometrach nie zauwazyłem a auto chodzi cały czas normalnie.... |
Bo auchan nie ma swojego paliwa, tylko bierze np. z Orlena. I tu się okazac może, że ta stacja ma zawsze paliwo lepsze, bo nowe zbiorniki, bo nie chrzczą, itd. A cena niska, bo to transakcja wiązana w reklamie marketu.
Warto wtedy z tego korzystać. Maniax, robisz dobrze tam kupując i tyle.
maniax86 - 09-03-2012, 16:17
mjsystem, paliwo orlenowskie na bank bo cysterny widze jakie podjeżdżają.... ale ta stacja narobiła zamieszania w całym Raciborzu..... wszystkie statoile, BP, Bliska itd od razu obniżyli ceny paliw o ponad 20 groszy w dół bo wszyscy uciekli tankowac na auchana.... i do dzisiaj ceny paliw w Raciborzu są niskie w porównaniu do innych okolicznym miast typu Rybnik...
mjsystem - 09-03-2012, 16:30
maniax86 napisał/a: | i do dzisiaj ceny paliw w Raciborzu są niskie w porównaniu do innych okolicznym miast typu Rybnik... |
Tylko się cieszyć
piomic - 09-03-2012, 22:03
maniax86 napisał/a: | paliwo orlenowskie na bank bo cysterny widze jakie podjeżdżają.... | A myślisz, że Szele i Statojle to ze skandynawii wożą? Tylko wysyłają do Płocka swoje cysterny żeby na stacjach nie rzucało się w oczy gdzie kupili.
maniax86 - 10-03-2012, 01:31
piomic, firmując coś swoim logo czy to paliwo czy inne rzeczy ma być konkretna jakoś danego towaru..... bo nikt sie nie spali i nie da ciałą firmując jakiś shit swoim logo.... i to działa w każdej dziedzinie...
BRUNNER - 12-03-2012, 11:09
nie wiem na czym to może polegać, ale ja już na trzecim samochodzie widzę różnice. Paliwo z Auchan - niby nic się nie działo, cena faktycznie korzystniejsza, ale... Mam jedną stację Shell gdzie za każdym razem widzę różnicę po zatankowaniu. Samochód jest jakiś taki cichszy, równiejszy, wyżej wychodzi na biegach i mniej pali... Podkreślam: nie na każdej stacji Shella to widzę!
Natomiast prawie zawsze miałem mniejsze czy większe problemy po tankowaniu na BP
mjsystem - 12-03-2012, 12:09
BRUNNER napisał/a: | nie wiem na czym to może polegać, ale ja już na trzecim samochodzie widzę różnice. Paliwo z Auchan - niby nic się nie działo, cena faktycznie korzystniejsza, ale... Mam jedną stację Shell gdzie za każdym razem widzę różnicę po zatankowaniu. Samochód jest jakiś taki cichszy, równiejszy, wyżej wychodzi na biegach i mniej pali... Podkreślam: nie na każdej stacji Shella to widzę!
Natomiast prawie zawsze miałem mniejsze czy większe problemy po tankowaniu na BP |
I tu własnie nie ma reguły. Lepiej tankować się na sprawdzonej konkretnej stacji, niz patrzeć na markę, nazwe czy cenę(choć cena czyni cuda i wole dopłacić a dojechać )
artisan - 14-03-2012, 13:24
Ja od 10 lat tankuje w Auchan, już czwarty samochód i nie miałem nigdy żadnych problemów. Mało tego próbowałem tankować na innych teoretycznie lepszych stacjach typu BP, Shell, Statoil itp i nie stwierdzam żadnych różnic ani w pracy silnika, ani w ilości spalanej benzyny, kiedyś nawet po zatankowaniu w shellu gdzieś na "gierkówce" spalił nawet trochę więcej. A w moim mieście też słyszałem mnóstwo "urban legends" o tym jak to na Auchan chrzczą paliwo.
Mikuc - 14-03-2012, 13:56
U mnie w rodzinie jestem drugim pokoleniem kierowców co tankują w Auchan i nic się nie dzieje. Dwa samochody od nowości tam tankujemy, które mają teraz 12 lat i nic.
Co mogłem zaobserwować to przy małym silniku jakim dysponuje Matiz 0.8 trochę był powolniejszy.
Auchan w Piasecznie bierze paliwo od Petrochemii Płock.
Krzyzak - 15-03-2012, 07:16
Mikuc napisał/a: | Dwa samochody od nowości tam tankujemy |
ja tak samo - tylko 4 auta
nie widzę różnicy między innymi dobrymi stacjami
jedynie jak tankowałem na shell'u to było gorzej - dlatego od dawna tam nie tankuję i nie wiem, czy się coś poprawiło...
svalbard - 15-03-2012, 22:33
maniax86 napisał/a: | mjsystem, paliwo orlenowskie na bank bo cysterny widze jakie podjeżdżają.... ale ta stacja narobiła zamieszania w całym Raciborzu..... wszystkie statoile, BP, Bliska itd od razu obniżyli ceny paliw o ponad 20 groszy w dół bo wszyscy uciekli tankowac na auchana.... i do dzisiaj ceny paliw w Raciborzu są niskie w porównaniu do innych okolicznym miast typu Rybnik... |
Ja tam wolę tankować na pobliskiej Bliskiej (poza Auchan, w Raciborzu chyba nigdzie nie ma taniej).
Ot, taki patriotyzm. Lepiej by zarobiła polska sieć niż francuska.
Mikuc - 27-03-2012, 09:40
Wczoraj tankowałem na stacji przy Auchan w Piasecznie i wyczytałem, że benzyna zawiera 5% bioetanolu (czyli chyba bio paliwa) czy w takiej ilości jest to zdrowe dla silnika Miska?
Czy może na innych stacjach też już mieszają paliwo z bioetanolem ktoś się już spotkał z czymś takim?
gzesiolek - 27-03-2012, 10:44
Mikuc, nie wiem czy czasami w prawie nie ma zapisane maks. domieszki bioetanolu i to na poziomie 5 czy nawet 10% ( zreszta w całej UE chyba wprowadzili odpowiednie zapisy chyba w celu dogodzenia rolnikom)
A jak sie to ma do zywotnosci silnika... wg mnie wplywa w mniejszym stopniu niz inne nieoficjalne "dodatki" na polskich stacjach...
Krzyzak - 27-03-2012, 11:07
Mikuc napisał/a: | Czy może na innych stacjach też już mieszają paliwo | od lat - wprowadzili to po cichu, bo protesty były wcześniej spore...
|
|
|