To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Grzechotanie przy skręcaniu.

Maxim - 18-03-2012, 09:27

Mi terkotało od samego początku podczas skręcania- naturalnie zgłosiłem to do serwisu i na gwarancji bez problemów wymieniono mi na nową przekładnię kierowniczą, co rozwiązało problem. Jeśli ktoś ma problem z dziwnymi dźwiękami to trzeba zgłaszać, bo później może być problem.
Lobuz33 - 01-12-2013, 19:52

Witam, czy ktoś rozwiązał tą sprawę z terkotaniem... zaczyna mnie to coraz bardziej denerwować, do tego doszły mi piski w przednim lewym kole...
wiewioor - 02-12-2013, 10:22

tyrkotanie - przy skręcaniu kół (mocno wychylonych) może również być spowodowane łożyskiem na kolumnie mc`pherson`a.
Lucas123w - 16-12-2013, 15:15

Teraz po zasyfionych ulicach i pierwszym ataku zimy, zaczęło delikatnie trzeszczeć przy skręcie. Pojechałem na bezdotyk i obfite płukanie mcpersona, jak ręką odjął, znowu mam ciszę i spokój.

Lepiej nie czeka aż będzie terkotać cały czas tylko dokładnie przemyć, wydaje mi się iż za długo nie myte zasyfia w pewnym momencie łożysko i wtedy samo przemywanie już nic daje.

bubel90 - 22-12-2013, 18:27

Tez to mam. Pojechałem do ASO i po opisaniu pani ktora przyjmowala zlecenie wiedziala co to. Podobno wada fabryczna: góre mocowanie McPershona. Zamawiaja czesci i zobaczymy czy przejdzie ale mam nadzieje ze tak. Wszystko robione oczywiscie na gwarancji
Lucas123w - 22-12-2013, 20:50

bubel90, wymienią i po pewnym czasie wróci :D chyba że coś poprawili :D
U mnie to wróciło jak wyżej pisałem po pierwszych dniach jak więcej piachu było na ulicach.

RalfPi - 22-12-2013, 22:07

U mnie strzykało/grzechotało z okolicy kolumny kierownicy - miałem jechać na wymianę łożyska w kolumnie MCPhersona, ale nie pojechałem, bo objaw był rzadki (raz na 15min)..
Obecnie nie ma z żadnego grzechotania :shock:
Nie wiem, czy to dobrze (że może to tylko syf przeszkadzał), czy źle (łożysko rozsypało się dokumentnie) - nie jestem mechanikiem.

bubel90 - 24-12-2013, 10:22

Lucas123w, w sumie mnie to rybka bo zostawiam im tego Lancernika w rozliczeniu a biore ASX-a :twisted: :twisted: :twisted: ale to bardzo niedobrze jak wraca...
gaciar - 05-05-2015, 15:02

Witam,

Ja mam podobnie - w deszczowe dni, lub nad ranem kiedy jest wilgoć od ziemi chrobocze przy skręcaniu przy wolnej jeździe i parkowaniu.
Natomiast jak auto parkuje w garażu to nie ma tego zjawiska, więc wiem, że w 100% za ten stan odpowiedzialna jest wilgoć w zawieszeniu.

Co więcej - jak pojeżdżę w trakcie deszczu to jeszcze większy hałas jest z tyłu - na leżących policjantach i zakrętach coś wali tak jakby w bagażniku się gaśnica rozbijała po całej wnęce. Wstyd kogokolwiek przewieźć autem bo zaraz pytają czy się tłumik nie urwał :(
W suche dni cisza i spokój...

Czy ktoś zna rozwiązanie problemu?

Vertigo80 - 06-05-2015, 19:17

Grzechotanie/terkotanie przy małych prędkościach ze skrętem kół też u mnie występowało.
Pomogło przesmarowanie gum przednich amortyzatorów. Dokładnie gdzie co i jak Ci nie powiem. W ASO Rybnik znali temat.

Pozdrawiam,
Dawid

michaello - 07-05-2015, 09:47

Mnie z kolei terkotanie zniknelo po wymianie końcówek drążków kierowniczych, słyszalne szczególnie podczas manewrowania na parkingu.
Barth_80 - 16-05-2015, 18:31

Oczywiście w każdym przypadku przyczyny tych odgłosów mogą być różne.
U mnie nie było żadnej awarii i pomogło przeczyszczenie sprężonym powietrzem górnego mocowania amortyzatora (tam, gdzie montowana jest rozpórka). Podobno jest tam stosowana jakaś plastikowa podkładka, pod którą zbiera się brud i piasek (rzeczywiście zawsze po zimie mam przy kielichach dużo brudu). Na każdym przeglądzie prosiłem o powtórzenie operacji...

Grzegorz42 - 16-05-2015, 20:22

Witam,
Ta plastikowa podkładka, pod którą zbiera się brud i piasek to łożysko amortyzatora przedniego (zwane często łożyskiem kolumny McPhersona).
Łożysko jest montowane pomiędzy oporę górną sprężyny (tak zwaną blachę osadzenie łożyska),a górne mocowanie amortyzatora.

willliam - 07-10-2015, 18:48

Witam

Dziś ponownie zaczęło mi grzechotać przy skrętach, aż mnie szlag trafiał. Oczywiście na progach również skrzypiało.

7-10 stopni... czy to kwestia zimna?

Przemyłem dokładnie na myjce i parę dni był spokój ale problem wraca np. rano gdy jest wilgoć.

Czytałem posty i jest kilka rozwiązań, za co się wziąć najpierw?

[ Dodano: 10-10-2015, 00:03 ]
Dziś odczuwałem ten chrobot na progach w taki sposób, jakby podwozie było mocowane luzem na drutach.
Nikt nie poradzi?

willliam - 10-10-2015, 13:07

RalfPi napisał/a:
Ostro jeździsz? Może za słabo - przegoń go porządnie po hopkach i w zakręcie w te i we wte, to może się wyczyszczą te elementy - ja stosuje taką metodę i od jakiś 60-80kkm mam spokój i już nawet zapomniałem o tym problemie.

Jeżdżę spokojnie ale przyznam, że to dość drastyczna metoda :wink:

Również odczuwałeś na hopkach, że zaraz cos Ci odpadnie?

I co znaczy przegoń na hopkach? Wjechać 100km/h na próg? :wink: