Outlander II GEN Techniczne - Olej silnikowy
Gunner - 19-03-2012, 16:07
Od poczatku jezdzilem na Castrolu profesjonal.Niestety po jakims czasie zaczela gwizdac turbina.Po konsulatacji z mechaniorem od TDI , zapadla decyzja ,zmiana oleju na lepszy.Wg czlowieka ktory narozbieral tych silnikow cala mase ,castrol to ostatni olej jakim by zalał swojego passata.
Po zaciageciu jezyka tu i uwdzie wyszlo na to ze warto zwracac uwage na to czy olej jest TYLKO na bazie syntetycznej .Jesli tak to nalezy ich unikac.Polowa sukcesu to dobre zrodlo zakupu.
Poki co ja sam jezdze od tamtego czasu na Shell helix ultra extra ,turbo po kilku tysiacach przestalo gwizdac i do tej pory smiga cacy.Wybralem ten olej tylko dlatego ze jest ogolnie dostepny i wmiare dobry -np.Intercars.
Na wiosne bede wymienial olej,coraz czesciej mysle o tych ponizej-ciesza swietna opinia i przewodza w testach.
http://www.millersoils.pl...-longlife-5w30/
http://motorsport.2brally.pl/pl/5w30.html
http://www.valvoline-olej...index-id-6.html
Pozdrawiam
arturodob - 19-03-2012, 19:50 Temat postu: olej hej gunner powiedz mi jaki masz przebieg czy twoj outek jest zaboxowany i jaki dokladnie olej stosujesz teraz
pozdrawiam i dziekuje za pomoc
rezon - 19-03-2012, 22:15
arturodob napisał/a: | Witam panownie to sie nadaje ten mobil czy nie | przecież pisałem, że jeżdżę na takim i że się nadaje. MOGĘ JESZCZE WYRAŹNIEJ - NADAJE SIĘ
lexus - 19-03-2012, 22:37
Do naszego traktora możesz zalać nawet selektol i przypuszczam ża niewiele mu zaszkodzi jak chcesz stosować się do specyfikaci MMC to masz wyżej wszystko podane.Na dodatek nie podałeś jaki masz silnik i z którego roku auto ,To już chyba maniera na forum ,a póżniej piszemy nie na temat.Tylko nie pisz że masz benzynę na gazie
arturodob - 21-03-2012, 12:21 Temat postu: olej witam zalazlem mobilem mojego outka 2.0 did i faktycznie duzo cichsza praca jest zobaczymy jak bedzie na zuzyciu jego podacz eksploatacji
pozdrawiam i dziekuje
rezon - 21-03-2012, 15:15
arturodob napisał/a: | jak bedzie na zuzyciu jego podacz eksploatacji | pewnie tak jak u mnie - do 90km/h prawie nic, powyżej 140 1l/1000km
arturodob - 21-03-2012, 21:34 Temat postu: olej hej az dziwne ze ci tak duzo olej bierze przy takiej predkosci bo nie powinien bo to ta sama lepkosc!!!!
jorzyk1976 - 06-04-2012, 20:06
witam chciałbym sie Was poradzić do tej pory lalem do swojego miska rocznik 2008 olej shell HELIX ULTRA 5W30 i robiłem przeglądy co 20tys.. teraz chcę zalać olej MOBIL 1 ESP FORMULA 5W30 DPF czy go można stosować do naszych outlanderów, czy opłaca się zmienić olej z Shella na Mobil 1, a jednocześnie, dopłacić i jeszcze jedno czy przy mobil 1 też są przeglądy co 20tys.
Gunner - 06-04-2012, 22:32
Mozesz -patrz specyfikacje,miescisz sie pomiedzy 504 a 507
lexus - 13-04-2012, 20:00
Sporo dziś się dokształciłem na temat olejów ,można rzec że zrobiłem drugi fakultet na necie .wybrałem http://lucartoil.istore.p...0-5w-40-5l.html .dzisiaj taki olej .Trzeba uważnie czytać opis olejów i na opakowaniu .Musi być wyrażnie napisane że to 100proc.syntetyk ,bo niektóre maja opis syntetyk techologi,a to nie syntetyk tylko coś pośrednią między pół syntet. a full syntet. często jest to napis HC syntese lub SHC co oznacza olej o znacznie gorszych parametrach szczególnie dla naszych motorów.np.taki http://www.olejesamochodo...---5l--505-01-/
sylb - 13-04-2012, 21:20
Reklama, czyli robienie ludziom wody z mózgu dźwignią handlu, nie ma żadnej normy, która bo to precyzowała, soją drogą Castrol maił o to proces, że nazywał syntetycznym olej, który takim nie był.
Jeżeli chodzi o Mobila to syntetyczny są produkty nazywane "Mobil 1".
JCH - 13-04-2012, 21:27
Obyś trafił na oryginalny produkt bo już jest głośno w sieci, że mnóstwo jest podróbek tej właśnie marki.
elektryk - 14-04-2012, 00:17
Ja mam wątpliwość czy warto w ogóle tak pilnować specyfikacji oleju silnikowego. Po wymianie i przejechaniu 1000km i tak w misce olejowej robi się syf z mieszania z resztkami starego oleju oraz "nowych" zanieczyszczeń. A za kolejne 15-20tyś olej się wymienia na świeży. Olej w silniku to bagno w porównaniu z olejem w skrzyni czy w mostach, tam warto lać olej dobrej marki i określonej specyfikacji, bo tam się wymienia stosunkowo rzadko.
lexus - 14-04-2012, 10:27
Cytat: | Ja mam wątpliwość czy warto w ogóle tak pilnować specyfikacji oleju silnikowego | .Jak się ma benzyne,albo stary diesel to pewnie masz rację ,jeśli chodzi o nowsze diesle,szczególnie PD i Cr które mają turbiny interkulery,dpf-y itp.to zalecana specyfikacja jest bardzo ważna ,bo można zrobić sobie kuku
PiotrKw - 14-04-2012, 10:39
JCH napisał/a: | Obyś trafił na oryginalny produkt bo już jest głośno w sieci, że mnóstwo jest podróbek tej właśnie marki. |
Niestety tak jest , co chwila pojawia się kolejna podrabiana marka , która dotychczas miała opinię "bezpiecznej" szczególnie dotyczy to droższych produktów . Ja od prawie 2 lat zaopatruję się w Motula w pewnej firmie w Gdańsku Oliwie . Sprzedaje też na Allegro ale ja kupuję osobiście w sklepie . Kupuję spore ilości silnikowego ( syntetyk i półsyntetyk ) i przekładniowego z racji posiadania czterech samochodów. I odpukać jeszcze się nie przejechałem na jakości . Poszedłem wczoraj sprawdzić stojący przekładniowy( kupiony trzy tygodnie temu ) czekający na wymianę w Pojarce . Wszystkie cechy , łacznie z podwójną etykietą , jak w oryginałach. Czyli teoretycznie powinno być w porządku.
Ostatnio zastanawiałem sie nad zakupem w zapieczętowanych beczkach 60 litrowych , wychodzi taniej , ale potrzebuję olejów różnych klas i beczka jest mniej poręczna w transporcie.
|
|
|