[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Woda w bagażniku
Maciejos - 11-10-2017, 20:39
Witam,
Jakiś czas temu zaobserwowałem, że gdy rano (po nocnym deszczu) otwieram bagażnik - w lewej części mam zawsze malutką (maluteńką wręcz) kałużę wody.
Widać to na poniższych zdjęciach.
Na początku myślałem, że ta woda wpada tam w momencie, gdy otwieram klapę bagażnika i olałem temat. Sumienie jednak nie dały mi spokoju, a więc dzisiaj rano spróbowałem powolutku otworzyć bagażnik i wydaję mi się, że ta woda już tam jednak była. Ta malutka kałuża jest zawsze niemalże identycznych rozmiarów.
Po powrocie z pracy ściągnąłem całą wykładzinę w bagażniku, wyjąłem koło zapasowe. Byłem pewny, że będę miał jakąś kałuże i mnóstwo rdzy w bagażniku...a tymczasem blacha w bagażniku wygląda jak nowa (jakby samochód z fabryki wyjechał).
Macie pomysły skąd ta woda się dostaje w to jedno miejsce? ...aha...jeszcze jedno mi się przypomniało - jestem prawie pewny, że w zeszłym roku to "zjawisko" nie występowało w moim Galu.
milo - 11-10-2017, 20:46
Zobacz jeszcze niżej pod plastikiem jest wnęka do samego dołu ile bedziesz miał wody
Maciejos - 11-10-2017, 20:54
Milo, OK, sprawdzę...ale nie zmienia to faktu, że struktura tej kałuży wskazuje na to, jakby to kapało gdzieś z góry (jak się przyjrzysz na zdjęciach widać takie jakby "kropelki rosy"...hmmm, choć z drugiej strony, rosa powstaje w wyniku skraplania się wilgoci....
Hugo - 11-10-2017, 20:57
Maciejos napisał/a: | Macie pomysły skąd ta woda się dostaje w to jedno miejsce? | W miejscu zaznaczonym w czerwonym kółku jest poprzeczne łączenie blach. Sprawdź czy się nie rozeszły. Jeśli tak to zaklej jakimś klejem. Miałem tak w poprzednim Galu, woda wtedy wpływa tą szczeliną, skrapla się od spodu, kropla spada na tapicerkę osłonową sprężyny zawiasu klapy, która ma spad w kierunku przodu auta, więc "leci" do przodu i kapie dokładnie w tym miejscu, które zaznaczyłeś. Jak zdejmiesz tą tapicerkę osłaniającą sprężynę i będzie tam mokry ślad to masz odpowiedź
Bizi78 - 11-10-2017, 20:57
A czasem nad tym miejscem nie ma zawiasu klapy .
Hugo - 11-10-2017, 20:59
Bizi78 napisał/a: | A czasem nad tym miejscem nie ma zawiasu klapy . | Zawias jest przykręcany na 2 śruby do klapy i 3 śrubki do tylnej półki wewnątrz auta, wiec nie ma szans by gdzieś tam była nieszczelność.
Maciejos - 11-10-2017, 21:01
Hugo, dobra - zdejmę jeszcze raz wykładzinę, ale to dopiero w weekend. Teraz, gdy wracam z pracy jest już ciemno. Faktycznie mogłem coś przegapić, gdy dzisiaj ściągnąłem wykładzinę i próbowałem zlokalizować wyciek.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Czy ta wilgoć w tym miejscu nie może być związana z faktem, że w zeszłym roku (latem) wymieniałem reperaturki nadkoli? Nie sknocili czegoś ?
Hugo - 11-10-2017, 21:21
Maciejos napisał/a: | Nie sknocili czegoś ? | Raczej mało prawdopodobne.
Maciejos - 12-10-2017, 12:56
Hugo napisał/a: | W miejscu zaznaczonym w czerwonym kółku jest poprzeczne łączenie blach. Sprawdź czy się nie rozeszły. Jeśli tak to zaklej jakimś klejem. Miałem tak w poprzednim Galu, woda wtedy wpływa tą szczeliną, skrapla się od spodu, kropla spada na tapicerkę osłonową sprężyny zawiasu klapy, która ma spad w kierunku przodu auta, więc "leci" do przodu i kapie dokładnie w tym miejscu, które zaznaczyłeś. Jak zdejmiesz tą tapicerkę osłaniającą sprężynę i będzie tam mokry ślad to masz odpowiedź
|
Hugo, sorry, późno ostatnio wracam do chaty, jestem przemęczony i ewidentnie mam problemy z kojarzeniem. Dopiero teraz spojrzałem na to miejsce, które zaznaczyłeś w czerwonym kółku.
U mnie to spojenie wygląda tak jak można zobaczyć na pierwszym zdjęciu. Nie wydaję mi się, że przez to dostaje się woda. Jednakże idąc dalej Twoim tropem, dokładniej przyglądnąłem się bagażnikowi w tym miejscu i spójrz, co znalazłem (drugie i trzecie zdjęcie - oraz nagrany filmik).
Nasuwają się pytania:
1) Czy to przez tę szczelina dostaje się woda?
2) Jak mam to naprawić?
3) Jak doszło do tego typu pęknięcia?
Film -
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
Hugo - 12-10-2017, 19:21
Maciejos napisał/a: | Czy to przez tę szczelina dostaje się woda? | Na 100%, po powiększeniu zdjęcia wyraźnie widać pęknięcie i nawet jakiś ubytek szpachli albo masy uszczelniającej na spawy (czerwone kółko):
Maciejos napisał/a: | Jak mam to naprawić? | Osuszyć i zakleić np. klejem do szyb (w Twoim przypadku jak znalazł, bo klej do szyb też jest czarny i nie będzie nic widać). Maciejos napisał/a: | 3) Jak doszło do tego typu pęknięcia? | Auto ma prawie 20 lat, a nadwozie cały czas pracuje, nawet podczas jazdy po równej drodze. Masz odpowiedź.
robertdg - 12-10-2017, 20:00
To jakiś kit szpachlowy po naprawei blacharskiej, proponuje posciagac tapicerki bagaznika, jednej osobie lac wode po tylnej klapie a druga osoba niech przez wneke od tylnej kanapy przyglada sie ktoredy zacieka
Maciejos - 12-10-2017, 22:46
Hugo napisał/a: | Na 100%, po powiększeniu zdjęcia wyraźnie widać pęknięcie i nawet jakiś ubytek szpachli albo masy uszczelniającej na spawy (czerwone kółko): |
robertdg napisał/a: | To jakiś kit szpachlowy po naprawei blacharskiej |
Hugo napisał/a: |
Osuszyć i zakleić np. klejem do szyb (w Twoim przypadku jak znalazł, bo klej do szyb też jest czarny i nie będzie nic widać). |
Kurcze, teraz coś mi zaświtało. Byłem parę miesięcy temu w firmie, która zajmuje się "cardetalingiem" (chciałem podpytać o ceny i terminy) i tam sprawdzali mi powłokę lakierniczą. Faktycznie wyszło, że Gal miał (raczej dawno temu) jakąś "przygodę" z tyłu.
Teraz nasuwa się pytanie, czy mam się bawić w jakieś naprawy klejem czy lepiej podjechać do jakiegoś specjalisty, który zaszpachluje i uszczelni to porządnie.
Włożyłem już tyle kasy w to auto, że ta jedna więcej naprawa nic nie zmieni.
Co sądzicie ?
Zwróćcie uwagę (drugie i trzecie zdjęcie) - ta szpachla czy tam lakier, zaczyna już pękać dalej, tzn. bliżej górnej krawędzie bagażnika.
Poza tym - poniżej głównego pęknięcia - widać, że też są jakieś purchle i rdzawe wykwity).
milo - 13-10-2017, 07:44
Maciejos napisał/a: | ta szpachla czy tam lakier, zaczyna już pękać dalej, tzn. bliżej górnej krawędzie bagażnika |
Zobacz od wewnątrz co się dzieje
tresorex - 13-10-2017, 10:06
Przy okazji zapytam, dlaczego wewnątrz bagażnika jest srebrny/szary kolor skoro auto jest ciemne (zielone?)? Czy to złudzenie optyczne? Myślałem, że całe wnętrze jest malowane pod kolor zewnętrzny... pytam, bo miałem tylko 2 srebrne galanty, ale np colt, który był czarny w całym środku też był czarny
Maciejos - 13-10-2017, 10:28
Tress, tak jak napisałem wyżej - auto miało w przeszłości jakąś przygodę z tyłu.
Może trzeba było (a może tylko przy okazji) pomalować również wnętrze bagażnika (?).
Naprawa musiała byc dość dobrze zrobiona, bo nie mam - w wnętrzu bagażnika - ani grama rdzy.
Pamiętasz (?) - niedawno kontaktowałem się z Tobą w sprawie wymiany żarówki stopu, gdzie musiałem odkręcić całą lampę.
Po odkręceniu klosza, nie zauważyłem żadnej rdzy (pamiętam jak wyglądały moje dwa Colty => w tych miejscach było sporo rdzy).
...aha, a Gal jest czarny
Tutaj ( KLIK ) można zobaczyć tył auta, gdy je kupowałem - naprawdę nie było widać, aby z tyłu dostał jakiegoś mocnego "strzała".
No ale OK - nie zaśmiecajmy wątku. W weekend - zgodnie z sugestiami forumowiczów - wyciągnę wszystko z bagażnika (łącznie z wykładziną) i spróbuję namierzyć, w którym miejscu cieknie.
|
|
|