[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Stuki z okolic silnika, klekotanie, buczenie, huczenie ?
RalfPi - 20-04-2012, 09:36
Heja. Pisałem, już o tym, że mam swego rodzaju "świerszcza" w silniku.. Zauważyłem, ze jak dam mocno w gaz i zredukuję.. powiedzmy na 5krpm, to właśnie jakiś element wpada w rezonans (odgłos jakbym ktoś wykałaczkę włożył w szprychy od roweru - takie metaliczne brzęczenie).
Jeżdżę już tak ok. 30kkm i się nie przejmuję:)
Pozdrowienia!
Mika - 20-04-2012, 20:14
maniax86
To prawda, że występuje to w niektórych lancerach/asx-ach, a w niektórych nie. Może po prostu wypuścili serię z wadliwym podzespołem... ?
Jeździłem lancerem 1.6 testówką z salonu i odgłos był.
RalfPi
Myślę, że piszesz o czymś całkiem innym. Opisywana tutaj przypadłość pojawia się w okolicach 2000 - 2400 obr/min.
Ja zrobiłem już 20 000km, byłem w innych państwach tym autem i jakoś się nie zepsuło... Jednak fajnie byłoby wiedzieć od czego ten odgłos i dlaczego inne 1.6 go nie mają...
Trik - 28-04-2012, 23:26
Ciekawy temacik. Za tydzień będę swoim na przeglądzie to wezmę na jazdę próbną testówkę 1,6 z ASo i sam posłucham o co bangla. Pogadam też z mechanikami może coś o tym opowiedzą.
Marian_K - 21-05-2012, 14:53
U mnie (silnik 1,8) jest dokładnie to samo: dziwny dźwięk we wspomnianym przedziale obrotów. Jeżdżę i jak drażni to biorę radio głośniej
Zorro - 25-05-2012, 21:08
Witam,
W moim Lancerze jest to samo. Zjawisko to występuje tylko po nagrzaniu silnika i podczas spokojnego przyspieszania, nieraz jest słyszalne nawet od 1500 do 2300 r/min, a najgorzej jest jak napisał Mika między 1900 a 2300 r/min. Dźwięk ten przypomina mi klekot silnika dieslowskiego, ale nie jest on regularny jak w dieslu.
Źródłem tych dźwięków nie jest metalowa osłona kolektora wydechowego.
Mam nadzieję, że uda się znaleźć źródło tego bardzo niepokojącego odgłosu.
Może ktoś ma jakąś wiedzę w tym temacie?
Pozdrawiam
maniax86 - 26-05-2012, 01:08
jest ten temat w dziale ASX bardziej obgadany..... trzeba czekać na oprogramowanie nowe które ma to rozwiązać
Zorro - 27-05-2012, 16:01
Witam,
Maniax86
Dziękuję za podpowiedź, ale w dziale ASX w tym temacie nie mogę znaleźć informacji mówiących o tym, że nowe oprogramowanie ma rozwiązać ten problem. Na czym opiera się przypuszczenie, że nowe oprogramowanie rozwiąże problem?
Pozdrawiam
RalfPi - 27-05-2012, 17:11
Hej - istotnie w wątku o, parafrazując, "ASX i buczenie" była taka informacja - Ktoś wspomniał też tam o wymianie szklanek.
Jeśli chodzi o specyficzny dźwięk który dochodzi spod maski przy pewnych obrotach.. może on być spowodowany drganiami i zjawiskiem rezonansu.
Swego czasu miałem świerszcza (przez jakieś.. 10, 15kkm) w silniku - przy pewnych obrotach metaliczny "brzęczenie". Teraz przestałem to słyszeć i zjawisko to nie występuje.
Pozdrowienia!
Zorro - 28-05-2012, 20:55
Witam
Maniax86
Jest tak jak napisałeś, wątek jest poruszony w dziale ASX. Tyle, że w temacie jest użyte określenie „buczenie”, co nie bardzo mi pasuje do odgłosów, jakie wydobywają się z mojego silnika. Dlatego nie przeczytałem tego wątku wcześniej.
RalfPi
Dzięki za namiar na temat. Jeżeli chodzi o dźwięki dochodzące z mojego silnika to brzmi to jak stukanie (klekot) zaworów. Można wychwycić pojedyncze dźwięki, więc moim zdaniem o zjawisko rezonansu tutaj nie chodzi.
Dziękuję i pozdrawiam.
RalfPi - 28-05-2012, 21:14
Zorro, ja też mam jakiś taki klekot jednego z zaworów od wtryskiwacza (o ile się znam) - pracuje głośniej jak inne i co 1/4 taktu mam taki głośniejszy (powiedzmy 50%) klekot.. Pozdrowienia!
RYBOSTWOR - 13-06-2012, 10:57 Temat postu: Hałasuje łańcuch rozrządu Witam, a u mnie w 1,8 ewidentnie hałasuje łańcuch rozrządu. Hałas występuje na zimnym silniku zaraz po uruchomieniu na wolnych obrotach, jak silnik osiągnie swoją temperaturę pracy, hałas pochodzący z okolic rozrządu już nie występuje, pojawia się tylko podczas zmiany biegów, gdy spadają obroty silnika i przechodzą przez wartość około 2500 obr/min wtedy występuje hałas w postaci określiłbym to takiego brzęczenia. Albo to jest problem z napinaczem łańcucha lub zużytymi prowadnicami ewentualnie mechanizm mivec, nie mam pojęcia, znamienne jest to, że samochód ledwo przejechał 40000 km!. Łańcuch miał starczyć na cały okres eksploatacji, chyba że producent zakładał iż ma starczyć na 3 lata!. Ech szkoda gadać, w sobotę umówiłem się z mechanikiem zobaczymy co on powie, i nie wiem jak z częściami silnikowymi czy są w ogóle dostępne?. Do ASO nawet się nie wybieram, tam chyba już nie ma fachowców.
PZDR
Rybostwor
Luk - 13-06-2012, 11:13
RYBOSTWOR napisał/a: | Do ASO nawet się nie wybieram, tam chyba już nie ma fachowców. |
Ale chyba masz jeszcze gwarancję??? To ja bym w ogóle nie myślał o robieniu czegokolwiek na własną rękę... W Wawie masz 3 albo 4 ASO, spróbuj po prostu inne...
RYBOSTWOR - 13-06-2012, 11:52
Widzisz, sęk w tym, że problem się ujawnił po okresie gwarancji i liczyć na partycypację w kosztach naprawy raczej nie mogę. Ponieważ jest to silnik 4B10 GENA, montowany między innymi w Protonie, to może jakoś uda się zdobyć części, zwłaszcza, że wałki rozrządu są napędzane od kół łańcuchowych poprzez wariator, a jak osłuchiwałem na ucho - to odgłos pochodzi od nich, tak mi się wydaje. Ale to wszystko wymaga weryfikacji.
PZDR
Rybostwor
Luk - 13-06-2012, 23:35
RYBOSTWOR napisał/a: | sęk w tym, że problem się ujawnił po okresie gwarancji |
No to co innego, myślałem, że jak ma 40000 km, to jeszcze na gwarancji (mniej niż 3 lata)...
RYBOSTWOR napisał/a: | Ponieważ jest to silnik 4B10 GENA |
A to nie jest ten normalny, montowany w każdym lancerze 1.8..?
Zamienniki części eksploatacyjnych są tanie i ogólnie dostępne, ale z elementami silnika faktycznie może być gorzej.
RYBOSTWOR - 14-06-2012, 09:23
Zrobiłem pomylosa to jest silnik 4B10 GEMA nie GENA, ale to jest ten standardowo montowany w lancerach. Swoją drogą jestem ciekaw ile juz takich przypadków było?
|
|
|