Pajero III - Mieszanie oleju napedowego z Mixolem
siersciunio - 13-10-2012, 20:24
Wymieszałem
PiotrasL200 - 14-10-2012, 09:23
Witam
Siersciunio, jak wyjeździsz cały bak to napisz nam, jakie masz obiektywne/subiektywne wrażenia Ciekawy jestem szczególnie, jak dodatek wpływa na głośność pracy silnika
PS. aha, napisz, jaki olej wlałeś.
pozdrawiam
tompol34 - 14-10-2012, 10:16
spokojnie możesz lać najtańszy nasz z Orlenu.
siersciunio - 14-10-2012, 23:20
jako że tankuje tylko na Lukoil to kupiłem LUKOIL MOTO 2T.
Skasowałem też licznik czego normalnie nie robię dla spokojniejszego sumienia.
Jak spalę cały bak to się wypowiem o spalaniu . Wlałem na oko ok 300 ml do pełnego baku.
Na razie nie widzę różnicy.
PiotrKw - 15-10-2012, 16:34
Mieszam Mixol z Lotosu już trzecie tankowanie . I .... silnik moim subiektywny zdaniem pracuję bardziej miękko i ciszej , swobodniej przyspiesza a spalanie na poziomie słabej 10 gdy do tej pory była mocna 10 . Więc może coś w tym jest ???
tompol34 - 15-10-2012, 19:53
jak chcesz aby silnik miękko pracował to spróbuj zalać ON w technologii GTL (gas to liquid) olej napędowy robiony z gazu ziemnego w Kuwejcie dla SHELLa (liczba cetanowa około 70), ale nie wiem czy obecnie sprowadzają do Polski. Kiedyś testowałem i faktycznie mniejsze spalanie, wyczyściło wkład paliwowy i nagary, silnik miękko pracował, ale koniecznie trzeba dolewać oleju bo smarowania pompy brak i to 2 razy tyle co do normalnego ON. Podobne parametry ma ON z LUKOIL ten droższy ale ze stacji paliw w Rosji, bo w Polsce to biorą z ORLENU.
pozdrawiam
tonys - 16-10-2012, 17:56
Po ostrzeżeniu ze strony pompy mojego Pajero, które skończyło się czyszczeniem nastawnika jak sugerował kolega tompol34 - szacunek, postanowiłem lepiej o nią zadbać. O dolewaniu Mixolu do ON wspominał kolega ZbyszkeM jak byłem na wymianie czujnika TPS.
Pogrzebałem w internecie i faktycznie około 2005r zmieniono skład ON zmniejszono ilość siarki tym samym osłabiono właściwości smarne paliwa (ekologia), więc skusiłem się na wzbogacanie napędu Mixolem - wyjeździłem na razie 1l i zauważyłem że faktycznie dzięki temu eliksirowi Pajero kulturalniej pracuje ciszej bardziej miękko szczególnie po odpaleniu rano, jest sporo "żywszy" (myślę że pomogła również pielęgnacja nastawnika), zmniejszyło się "puszczanie bąków" przy mocniejszym naduszeniu gazu.
Jednocześnie czytam różne fora na temat mixowania olei 2T z ON i cała sprawa, który olej 2T jest tym odpowiednim, toczy się w kwestii pozostawiania jak najmniejszej ilości popiołów oraz nagaru - wygrywa LIQUI MOLY 1052 żeby nie powielać polecam lekturę forum:
http://avensis.info/viewt...80b7d7a66e3ec94
tam opisano temat wyczerpująco, nawet wpływ mieszania na filtr cząstek stałych.
Póki co zamówiłem LM 1052 i zobaczymy...
artmit1 - 20-10-2012, 20:51
He he tez dolaczam sie do doswiadczenia. Przy 142 kkm dolalem Liqui moly 1052 do paliwa. Wnioski przyjda z przejechanymi kilometrami
pozdro
siersciunio - 20-10-2012, 21:38
gdzie to kupić i za ile ?
To jest dodatek do kosiarek ,a w zaprzyjaźnionej hurtowni motoryzacyjnej nie maja tego typu oleju 2T . Z tej firmy maja 4 rodzaje ale inne.
artmit1 - 21-10-2012, 08:54
Kupilem po 40,-pln w hurtowni oleju w W-wie. Tani nie jest ale zobaczymy. Olej do kosiarek, skuterow, agregatow pradotworczych,silnikow do lodzi ..... a teraz tez do Mitsu. Gosc co sprzedawal mowil ze sporo ludzi dolewa do ON.
Jest tez tu ale drozszy
http://liquimoly-sklep.pl...-ml-i-1L-1L/280
Pozdro
rusinol - 10-11-2012, 20:25
Koledzy,
Niedawno zaeksperymentowalem z Liqui Moly DIESEL SCHMIER ADDITIV (ponoc smaruje i zabezpiecza).
Spala sie calkowicie i nie pozostawia nagarow.
Nie jest tani bo za 150ml zaplacilem 20 pln i to wystarcza na 80 litrow ropy.
Moje odczucia po wyjezdzeniu calego baku sa bardzo pozytywne. Silnik o wiele bardziej miekko chodzi na zimnym. Generalnie nie ma roznicy czy zimny czy cieply brzmi tak samo. Przed zastosowaniem jak silnik byl zimny chodzil dosyc twardo i glosniej (wydaje mi sie ze to nie efekt placebo:)
Teraz jezdze drugi bak z ta mikstura i pewnie na razie tyle na jakis czas.
Podepne sie pod ten temat takze z pytaniem o uzywanie depresatorow.
Powiedzcie mi prosze czy na zime warto dolewac tych specyfikow np. Diesel Skydd(czytalem kilka chwalebnych opinii na innych forach) czy lepiej zwykla etyline?
KrzysG - 17-11-2012, 13:21
Ja osobiscie uzywam PLATINUM MOTO 2T ok 20zl za 1l, ma dobre wlasciwosi smarne i spala sie nie pozostawiajac nagarow. Uzywam w stosunku 1:200 aby smarowac pompe. Mysle ze uzywanie caly czas LM nie ma zbytniego snsu ze wzgledow finansowych i lepiej przeznaczyc te kase na czestsza wymiane filtra paliwa, bo jak Zbyszek wpomnial to odrywajaca sie farba z baku paliwa pawoduje glowne problemy pompy.
Co do depresatorow to dla bezpieczenstwa zawsze warto je dolewac. Zimowe olej napedowe wytrzymuja zazwyczaj do ~ -21 st. C( jest jeszce arktyczny i wytrzymuje wiecej, ale nie wszedzie wystepuje) a ponizej moga byc problemy.
PiotrasL200 - 18-11-2012, 18:03
Witam
Troche nie na temat, ale ja od 4 lat używam właśnie Diesel Skydd (szwedzki) i nie mam żadnych problemów. Czy mróz mały czy duży, filtr paliwa po większym przebiegu czy mniejszym. Używałem przed montażem podgrzewacza jak i po (L200 2007).
Oczywiście stosowany w proporcjach takich, jak podają na butelce no i wlewany PRZED tankowaniem no i PRZED nadejściem niskich temperatur! Dolewanie Skydda po skaszanieniu się paliwa już nic nie da, wtedy TYLKO ciepły garaż. Paliwo tankuję normalne na markowych stacjach, żadne tam V-powery, goldeny, super-hiper-madafaka i inne gówna. Na początku oczywiście podchodziłem do tego sceptycznie, ale po czasie zmieniłem zdanie. Używam tego, mimo, że posiadam ciepły garaż (ale 2 lata temu parkowałem pod chmurką) Rekord: cała noc i -35'C i zero problemu.
Przetestowałem również w Skandynawii. Takie jest moje doświadczenie z tą miksturą.
Mogę zarekomendować w 100% (dodam, że nie jestem sprzedawcą Skydda ani nie śpię z żoną dealera na Polskę )
pozdrawiam
rusinol - 19-11-2012, 13:31
PiotrasL200 napisał/a: | Witam
Troche nie na temat, ale ja od 4 lat używam właśnie Diesel Skydd (szwedzki) i nie mam żadnych problemów. Czy mróz mały czy duży, filtr paliwa po większym przebiegu czy mniejszym. Używałem przed montażem podgrzewacza jak i po (L200 2007).
Oczywiście stosowany w proporcjach takich, jak podają na butelce no i wlewany PRZED tankowaniem no i PRZED nadejściem niskich temperatur! Dolewanie Skydda po skaszanieniu się paliwa już nic nie da, wtedy TYLKO ciepły garaż. Paliwo tankuję normalne na markowych stacjach, żadne tam V-powery, goldeny, super-hiper-madafaka i inne gówna. Na początku oczywiście podchodziłem do tego sceptycznie, ale po czasie zmieniłem zdanie. Używam tego, mimo, że posiadam ciepły garaż (ale 2 lata temu parkowałem pod chmurką) Rekord: cała noc i -35'C i zero problemu.
Przetestowałem również w Skandynawii. Takie jest moje doświadczenie z tą miksturą.
Mogę zarekomendować w 100% (dodam, że nie jestem sprzedawcą Skydda ani nie śpię z żoną dealera na Polskę )
pozdrawiam |
Podziekowal Kolego za opinie, zakupie na probe w takim razie:)
Koledze KrzysG rowniez dzieki, LM zbyt drogi masz racje. Sprobuje tego Platinium.
KrzysG - 11-12-2012, 16:17
Witam,
ostatnio w Motorze wpadla mi w oko reklama DieselGold arktyczny Statoilu, gdzie gwarantuja rozruch do -32st. Dodatkowo olej ten nie zawiera zadnych biododatkow co niszczy nasze zbiorniki i pompy. Nie wiem jak wyglada jego cena, ale moze zamiast tych wszystkich ekstra dodatkow lepiej lac to paliwo i po klopocie.
|
|
|