Problemy techniczne - Problem po wymianie rozrządu
giero13 - 29-03-2012, 20:09
witam wszystkich.
dziś wieczorem odebrałem auto od mechaników. rozrząd ustawiony podobno poprawnie. autko odpala i pracuje równo, przyspieszenia, jak wcześniej. Niestety nie ustąpił problem z wibracjami, które przenoszą się do kabiny i w samochodzie robi się po prostu głośno, kiedy wskazówka obrotomierza zbliża się do 3 tys. obrotów. Panowie byli trochę zdezorientowani i w końcu zrzucili winę na poduszki silnika. Niestety nie chcieli przystać na propozycję wymiany poduszek, ale płatność miałaby nastąpić tylko, gdyby po wymianie wszystko wróciło do normy.
Teraz już jestem zupełnie otumaniony, bo nie sztuka wymieniać wszystko po kolei i czekać aż w końcu coś wyjdzie.
Dodam, że za ustawienie rozrządu nieautoryzowany warsztat wystawił fakturę na 480 zł, więc brnę w koszty.
Jeżeli macie jakieś pomysły, pomóżcie. Czy faktycznie mogą być temu winne poduszki pod silnikiem?
robertdg - 29-03-2012, 20:22
giero13, na 100% żle ustawiony rozrząd
giero13 - 29-03-2012, 20:28
Teraz to już całkiem zgłupiałem, jak mam udowodnić, że znowu i w tym warsztacie spaprali robotę?
robertdg - 29-03-2012, 20:33
Edit
Szukam schematu
giero13 - 29-03-2012, 20:40
robertgd, przypominam, że jestem laikiem, który ma jedynie mgliste pojęcie o mechanice pojazdowej, pokazanie schematu panom z warsztatu na niewiele się zda. Tym bardziej, że decyzję o przyjęciu auta do naprawy pan pracujący w tym warsztacie poprzedził sprawdzeniem, czy posiada instrukcje serwisowe i umiejętność prawidłowego ustawienia rozrządu. Tak więc sprawa nie jest prosta. Dziwi mnie, że prócz tych wibracji, w zasadzie nie ma innych objawów. Na wolnych obrotach chodzi równie i cicho, przyspieszenia są takie jak przed wymianą.
Kamil_Ziomek - 29-03-2012, 21:37
Tu jest manual do 4G9. http://www.mitsubishi-mot...wee9502/11A.pdf Nie przeczytałem w całości tematu Mi też się wydaję że to wałek balansowy, gdyby to był rozrządu to silnik nie pracowałby równo. Tu jest instrukcja po polsku http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=18187 może lepiej sam to ustaw
krzychu - 30-03-2012, 07:28
To jest do SOHC. Czy procedura przy DOHC jest zbliżona lub taka sama?
A napinacz hydrauliczny się w końcu testuje czy zawsze wymienia?
sampler - 30-03-2012, 08:03
normalnie rece opadaja. Dajesz auto do kowali i jeszcze kasuja 490 zl. Pojedz do nich z tymi rysunkami i kaz tak zrobic jak tam jest napisane. I przestanie telepac przy 3000 obr
krzychu - 30-03-2012, 08:07
sampler napisał/a: | Dajesz auto do kowali i jeszcze kasuja 490 zl. |
No trochę dziwna ta cena, ja rozmawiam właśnie z "kowalem", ale co ma galanta na podwórku i mówi, że 160zł... Wymienił już u jednego kolegi z forum i działa. Tylko właśnie coś coś zapomniał o jednym napinaczu balansu i muszę mu to wyperswadować.
tpodsiadlo - 30-03-2012, 08:52
Uploaded with ImageShack.us
schemat silnika g4cp hyundaia
Uploaded with ImageShack.us
instrukcja niestety po angielsku
Patrz pkt1
giero13 - 30-03-2012, 11:14
witam wszystkich!
właśnie zadzwoniłem do warsztatu, gdzie mnie tak wykasowali i zadałem pytanie o sposób ustawienia rozrządu, po czym uzyskałem odpowiedź, że rozrząd ustawiono wg instrukcji serwisowych. Poprosiłem o rozmowę mechanika i spytałem się, czy sprawdzał ustawienia balansów przy pomocy tego nieszczęsnego śrubokręta. Oczywiście nie sprawdzał i mówił, że na znakach się zgadza, silnik chodzi równo, a wibracje to efekt czegoś innego - tym razem padło na alternator i inne podzespoły. Niedługo wyjdzie, że wymienią mi pół auta. Ale nic to, postanowiłem, że podjadę z powrotem do tego warsztatu i zażądałem, żeby przy mnie odkręcili śrubę maskującą i zrobili "test śrubokręta". Mam nadzieję, że wyjdzie po mojemu, odezwę się wieczorem, jak będę wiedział coś więcej
krzychu - 30-03-2012, 11:19
giero13 napisał/a: | witam wszystkich!
właśnie zadzwoniłem do warsztatu, gdzie mnie tak wykasowali i zadałem pytanie o sposób ustawienia rozrządu, po czym uzyskałem odpowiedź, że rozrząd ustawiono wg instrukcji serwisowych. Poprosiłem o rozmowę mechanika i spytałem się, czy sprawdzał ustawienia balansów przy pomocy tego nieszczęsnego śrubokręta. Oczywiście nie sprawdzał i mówił, że na znakach się zgadza, silnik chodzi równo, a wibracje to efekt czegoś innego - tym razem padło na alternator i inne podzespoły. Niedługo wyjdzie, że wymienią mi pół auta. Ale nic to, postanowiłem, że podjadę z powrotem do tego warsztatu i zażądałem, żeby przy mnie odkręcili śrubę maskującą i zrobili "test śrubokręta". Mam nadzieję, że wyjdzie po mojemu, odezwę się wieczorem, jak będę wiedział coś więcej |
jak nie będą chcieli tego tak zrobić to powiedz, że jedziesz do innego warsztatu i poproś ich o dane do FV, tam jak naprawią to weźmiesz na nich FV za robociznę (naprawienie fuszerki).
sampler - 30-03-2012, 11:27
giero13 napisał/a: | witam wszystkich!
właśnie zadzwoniłem do warsztatu, gdzie mnie tak wykasowali i zadałem pytanie o sposób ustawienia rozrządu, po czym uzyskałem odpowiedź, że rozrząd ustawiono wg instrukcji serwisowych. Poprosiłem o rozmowę mechanika i spytałem się, czy sprawdzał ustawienia balansów przy pomocy tego nieszczęsnego śrubokręta. Oczywiście nie sprawdzał i mówił, że na znakach się zgadza, silnik chodzi równo, a wibracje to efekt czegoś innego - tym razem padło na alternator i inne podzespoły. Niedługo wyjdzie, że wymienią mi pół auta. Ale nic to, postanowiłem, że podjadę z powrotem do tego warsztatu i zażądałem, żeby przy mnie odkręcili śrubę maskującą i zrobili "test śrubokręta". Mam nadzieję, że wyjdzie po mojemu, odezwę się wieczorem, jak będę wiedział coś więcej |
to sie chlopaki zdziwia hehe. Sam widzisz ze twierdza ze robia to wg instrukcji a nie robia tak jak mowi manual czyli sprawdzaja walek srubokretem bo same znaki nie wystarczą. Pewnie maja wlasnie ten rysunek z autodaty powyzej i nie domyslili sie po co jest sruba nr 22 na rysunku AD10424
Kamil_Ziomek - 30-03-2012, 12:54
Procedura ustawiania wałków balansowych w dohc i sohc jest taka sama.
Krzyzak - 30-03-2012, 13:03
Moi drodzy parafianie - jeśli chcecie by kolega giero13 sprawdzał wałki balansowe w carismie 1.8 GDI, to się bardzo zdziwicie, gdyż tych wałków tam nie ma
silnik 4G93 czy to DOHC jak w GDI czy SOHC nie ma wałków balansowych
|
|
|