To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - NOWY COLT - jaki silnik, jaka wersja, opinie.....

Robson86 - 15-12-2006, 16:42

MPP napisał/a:
Napiszę o wrażeniach jak odbiore misia

...i o fotach pamietaj :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pozdroo

Anonymous - 16-12-2006, 06:08

Wszyscy czekamy z niecierpliwością na wrażenia po pierwszej jeździe :mrgreen:
Anonymous - 18-12-2006, 19:27

Zainteresowłeś mnie tym wygłuszaniem silnikam Też mam CZ3 /rok 2005/ 23 tys. i wszystko byłoby OK gdyby nie głośny sinik i trzaski gdzies z okolicy prawego przedniego amorka słyszane wewnątrz autka. Poradź gdzie można Colta wygłuszyc??? Dzięki z góry!!!!
Pozdrawiam.

Anonymous - 19-12-2006, 08:58

zypar napisał/a:
Zainteresowłeś mnie tym wygłuszaniem silnikam Też mam CZ3 /rok 2005/ 23 tys. i wszystko byłoby OK gdyby nie głośny sinik i trzaski gdzies z okolicy prawego przedniego amorka słyszane wewnątrz autka. Poradź gdzie można Colta wygłuszyc??? Dzięki z góry!!!!
Pozdrawiam.

Zgaduje ze to chyba do mnie pytanie:)
No coż na razie nie chce pol samochodu rozgrzebywać (nowe auto + gwarancja), tak wiec chcialem zrobic cos bez specjalnej ingerencji. Znalazlem w sklepie Conrad ZOBACZ LINK taka wykładzine do wnęk silnika (ta za 84,50zł) i na początek, w wolnej chwili chcialbym wykleic maske silnika od spodu oraz głębiej powierzchnie nad silnikiem ale juz za maską (to wypada dokladnie pod deską rozdzielczą - czyli może mieć wplyw na lekkie wyciszenie) No i zobaczymy czy cos to w ogole da:)

Aha, jeszcze jedno
odnośnie trzasków, czy to na pewno od amorka? jezeli trzaski to moze plastiki deski? - szczegolnie chyba z okolicy zetkniecia deski rozdzielczej ze slupkami...

michalp - 19-12-2006, 09:15

zypar napisał/a:
Zainteresowłeś mnie tym wygłuszaniem silnikam Też mam CZ3 /rok 2005/ 23 tys. i wszystko byłoby OK gdyby nie głośny sinik i trzaski gdzies z okolicy prawego przedniego amorka słyszane wewnątrz autka. Poradź gdzie można Colta wygłuszyc???

W ASO powinni mieć maty wygłuszające. O ile pamiętam sto parędziesiąt złotych to kosztuje (mata plus zaciski).
Ja mam zamontowaną taką srebrną matę na tylnej ścianie komory silnika, założona w salonie.
Czy jest ciszej? Nie wiem, innym CZx 1.3 nie jechałem, a mate mam od dnia zakupu. Ale pewnie troche tak.

Anonymous - 22-12-2006, 17:47

Zgaduje ze to chyba do mnie pytanie:)
No coż na razie nie chce pol samochodu rozgrzebywać (nowe auto + gwarancja), tak wiec chcialem zrobic cos bez specjalnej ingerencji. Znalazlem w sklepie Conrad ZOBACZ LINK taka wykładzine do wnęk silnika (ta za 84,50zł) i na początek, w wolnej chwili chcialbym wykleic maske silnika od spodu oraz głębiej powierzchnie nad silnikiem ale juz za maską (to wypada dokladnie pod deską rozdzielczą - czyli może mieć wplyw na lekkie wyciszenie) No i zobaczymy czy cos to w ogole da:)

Aha, jeszcze jedno
odnośnie trzasków, czy to na pewno od amorka? jezeli trzaski to moze plastiki deski? - szczegolnie chyba z okolicy zetkniecia deski rozdzielczej ze slupkami...[/quote]

Bardzo dziękuję za namiary i wskazówki , co tych trzasków to kombinowałem z plastikami i mi nie wyszło ... a podejrzeń co do amora to nabrałem po otwarciu maski i osłuchaniu tych trzasków w komorze silnika - są tam głośniejsze i dochodzą właśnie z tych okolic. Nie wiem czy takie rzeczy to ASO robi?

[ Dodano: 22-12-2006, 17:50 ]
Cytat:
W ASO powinni mieć maty wygłuszające. O ile pamiętam sto parędziesiąt złotych to kosztuje (mata plus zaciski).
Ja mam zamontowaną taką srebrną matę na tylnej ścianie komory silnika, założona w salonie.
Czy jest ciszej? Nie wiem, innym CZx 1.3 nie jechałem, a mate mam od dnia zakupu. Ale pewnie troche tak.

Serdeczne dzięki za cenne wsazówki!!!!!!!!

Wybaczcie, ale nie bardzo wiem jak się porozumiewac na forum!!

krysstek - 22-12-2006, 18:56

zypar napisał/a:
Nie wiem czy takie rzeczy to ASO robi?

Nękaj ASO do bólu, póki autko na gwarancji. Wiem, co mówię, bo u mnie trzeszczały plastiki w słupkach A, czyli tych przy szybie czołowej. Trochę kręcili nosem, że trzeba rozbierać pół samochodu i poprawiać fabrykę, ale jakoś im się udało i teraz spokój.
A co do wyciszenia komory silnika, to nie wiem, czy maty na maskę przyniosą pożądany skutek. Lepiej chyba będzie zrobić tak jak pisał michalp: dać wyciszenie na przegrodę czołową.

Anonymous - 23-12-2006, 17:45
Temat postu: trzaski pod maską CZ3
Nękaj ASO do bólu, póki autko na gwarancji. Wiem, co mówię, bo u mnie trzeszczały plastiki w słupkach A, czyli tych przy szybie czołowej. Trochę kręcili nosem, że trzeba rozbierać pół samochodu i poprawiać fabrykę, ale jakoś im się udało i teraz spokój.
A co do wyciszenia komory silnika, to nie wiem, czy maty na maskę przyniosą pożądany skutek. Lepiej chyba będzie zrobić tak jak pisał michalp: dać wyciszenie na przegrodę czołową.[/quote]

Dzięki !! Wesołych Świąt!!!!!!!!! Aha ! Po Nowym Roku wybieram się do ASO na przegląd blach /gwarancyjny/ - minął prawie rok od zakupu. Wtedy ich pomęczę, a relację z wizyty przekażę.

Anonymous - 27-12-2006, 13:12

Witajcie
odebrałem swojego Misia (1,5 INVITE) 22.12.2006.
Nie miałem wcześniej czasu aby podzielić się z Wami opiniami i wrażeniami... :)
Teraz po Świątecznym zgiełku, mam chwilkę aby skupić myśli i naskrobać coś.

Jak wcześniej wspominałem zdecydowałem się na wersje 1,5 INVITE (kolor czarny, szkoda troszkę ale tylko były dwa egz. w Polsce czarny i czerwony), przejechałem samochodem zaledwie 90km dlatego za wcześnie na głębsze spojrzenie na samochód.
Ja i żona jesteśmy BARDZO zadowoleni. Prowadzenie jest pierwsza klasa (oczywiście mówimy tu o danym segmencie samochodów, dawno.. dawno miałem Galanta 2.0 ... ;) ), wysoki sufit, wreszcie nie szuram głową o podsufitke. Silnik rakieta, choć należę do osób statecznie jeżdżących to czasami jak trzeba przycisnąć to misiu gna do przodu...
Drobne zastrzeżenia mogę mieć do pracy skrzyni biegów, mogły by biegi wchodzić precyzyjniej (w Fabii jest imho rewelacyjnie).
Bagażnik choć nie za duży to jednak dzięki przesuwanym fotelom z tyłu, zaskakuje.
Wersja INVITE posiada niezależnie przesuwane fotele z tyłu 60/30 i dodatkowo można je wyciągnąć czego nie można w wersji INFORM (starsze wersje INFORM tą zaletę posiadały).
Ponadto wersja INVITE posiada, elektryczne sterowane i podgrzewane lusterka, 6 głośników, regulacje wysokości fotela kierowcy, hamulce tarczowe z tyłu i aluski (oryginalnie zamontowane były opony Continental ContiPremiumContact 195/50R15 82H)nie jest to może Yokohama C-Drive :twisted: ale..., a że jest zima zakupiłem felgi stalowe i oponki zimowe 14'' (DUNLOP'ki WinterSport M3 obaczy się czy są ok..)
Jedynym zaskoczeniem na minus to brak elektryki z tyłu, wiem że to rzecz marginalna i może się czepiam ale jak mówię byłem pewien że są elektr. szyby. ;)
Kwesta spalania to nie mogę za dużo powiedzieć na razie ale napiszę na pewno co i jak.
Zdjęcia dostarczę na forum tak szybko jak się da :D

ps.
Zapomniałem się poradzić Was, jak to z tymi przeglądami jest, pierwszy obowiązkowy po 20kkm ale czy to rzeczywiście wystarczy czy to nie jest za długi okres ?. Słyszałem że od niedawna dopiero wprowadzili obowiązek od 20kkm, wcześniej było sporo wcześniej.
Może wcześniej warto by olej wymienić.?

Hugo - 27-12-2006, 13:37

MPP napisał/a:
Drobne zastrzeżenia mogę mieć do pracy skrzyni biegów, mogły by biegi wchodzić precyzyjniej

Dopracują się jak przejedziesz jeszcze kilka km.
Szerokiej drogi

krysstek - 27-12-2006, 18:11

MPP napisał/a:
Witajcie
odebrałem swojego Misia (1,5 INVITE) 22.12.2006.

Gratuluję wyboru i niech dobrze sprawuje się.

MPP napisał/a:
Drobne zastrzeżenia mogę mieć do pracy skrzyni biegów, mogły by biegi wchodzić precyzyjniej (w Fabii jest imho rewelacyjnie).

Dotrze się.

MPP napisał/a:
ps.
Zapomniałem się poradzić Was, jak to z tymi przeglądami jest, pierwszy obowiązkowy po 20kkm ale czy to rzeczywiście wystarczy czy to nie jest za długi okres ?. Słyszałem że od niedawna dopiero wprowadzili obowiązek od 20kkm, wcześniej było sporo wcześniej.
Może wcześniej warto by olej wymienić.?

Też dowiadywałem się w ASO, zwłaszcza jeśli chodzi o wymianę oleju, ale stwierdzono, że przeglądy są co roku lub 20 kkm. Tak też "mówi" instrukcja obsługi, choć myślę, że przy eksploatacji w trudnych warunkach ( np. jazda po mieście na krótkich odcinkach), można skrócić przebiegi między przeglądami.
Ps.
A co do wybranego koloru, to jest super, ale tylko po wyjeździe z myjni, potem wszystko na nim widać. Wiem cosik na ten temat.

michalp - 28-12-2006, 09:32

No pięknie, pięknie, gratulacje! 110 KM musi fajnie śmigać :)

MPP napisał/a:
Wersja INVITE posiada niezależnie przesuwane fotele z tyłu 60/30 i dodatkowo można je wyciągnąć czego nie można w wersji INFORM (starsze wersje INFORM tą zaletę posiadały).

Uważaj tylko na to, żeby nie wypinać i wpinać fotela przy pozycji innej niż maksymalnie przesunięty do przodu ;)

Cytat:
a że jest zima zakupiłem felgi stalowe i oponki zimowe 14'' (DUNLOP'ki WinterSport M3 obaczy się czy są ok..)

są ok :) co prawda nie miałem okazji ich sprawdzić na śniegu i lodzie (dezerterzy!) ale na mokrym bardzo fajnie się sprawują.

Cytat:
Zdjęcia dostarczę na forum tak szybko jak się da :D

Czekam bardzo :)

Anonymous - 30-12-2006, 22:06
Temat postu: Re: NOWY COLT - jaki silnik, jaka wersja, opinie.....
MPP napisał/a:
Zastanawiam się nad kupnem nowego COLT'a interesują mnie opinie na temat tego modelu.
Czy warto kupić i jeśli tak to w jakiej wersji i z jakim silnikiem.

Ja mam colcika z silnikiem 1,5 DiD / 95 kucyków / :roll: Naprawdęświetne wozidło no i ekonomiczne a będzie jeszcze lepiej jak podrożeje benzynka :-)
Teraz mam tylko problem z książką obsługi bo jest ona w języku francuskim a ja nie kumam ni w ząb tego języka.
Wie ktoś może gdzie da się kupić instrukcję po polsku/ może być skan, pdf lub cokolwiek byle po polsku /

michalp - 31-12-2006, 19:00

radi1965 napisał/a:
Teraz mam tylko problem z książką obsługi bo jest ona w języku francuskim a ja nie kumam ni w ząb tego języka.

Chodzi o instrukcję użytkownika czy coś poważniejszego (serwisową)?

Anonymous - 01-01-2007, 09:43

Chodzi mi o taką książeczkę jak dają przy kupnie auta w serwisie.................choć w zasadzie każdą literature chętnie poczytam :lol: