[92-96]Galant E5xA - [E57A 2.0D] Ciezko odpala
sampler - 05-04-2012, 08:16
to ze auto ciezko odpala to nie musi byc wina pompy. Po pierwsze sprawdz czy nie masz zapowietrzonego ukladu paliwowego. On sam sie nie odpowietrza a minimalna ilosc powietrza powoduje problemy z rozruchem. Sprawdzenie - po nocy sprawdz pompke reczna nad filtrem. Jesli grzybek chodzi lekko i po kilku ruchach twardnieje masz powietrze w ukladzie. Odpowietrzenie poprzez poluzowanie srubki w korpusie pompki i ruchy grzybkiem do momentu az bedzie tryskala ropka.
Druga sprawa swiece zarowe. Jesli przekaźnik pracuje 3 s to masz cos nie tak ze swiecami. Albo jedna sie spalila albo ktos zalozyl niewlasciwy typ. Z doswiadczenia wiem ze jak zalozy sie 4 szt HKT 6V to nie beda grzaly dobrze. Najlepsze sa orginaly MMC nawet uzywane.
Natomiast kat wtrysku ustaw wg manuala (zegarem na iglicy) i bedzie ok.
Te znaki na prawym walku balansowym pokrywaja sie raz na 3 razy takze jest to normalne.
No i na koniec te silniki sa slabsze do momentu nagrzania sie. To naturalne
slavo_p - 07-04-2012, 08:55
kolego co to sąza swiece ze nie mozna takich nigdzie znalesc ??? Zakupiłem swiece jakies zamiennieki gość niby sprawdzał w serwisówce mitsubishi i jak załozyłem to raz zagrzały i sie wszystkie spaliły
sampler - 07-04-2012, 20:27
Nie wiem jakie powinny byc swiece do tego silnika. Ja mialem w 4D65 swiece 6V ktore podczas grzania na poczatku pracowaly przez kilka sekund na 12 V natomiast po odpaleniu przez rezystor balansowy. I co ciekawe zamienniki HKT 6V nie grzaly tak jak orginaly. Najlepiej zdobadz uzywane sprawne orginaly
slavo_p - 07-04-2012, 22:46
hmm.. ale jakie te oryginały mają byc ???
podaj symbol , producenta lub cokolwiek
sampler - 08-04-2012, 20:08
u mnie byly oczywiscie MMC i po 20 latach grzaly lepiej niz nowe HKT
slavo_p - 08-04-2012, 23:04
hmm..... niestety ale chyba miałes jakiee na specjalne zamówienie te swiece albo special edition , bo nikt nie wie co to za swiece przewaliłem całego neta i tez niema wzmianki o takich MMC
jacek11 - 09-04-2012, 10:51
Zdaje się,że chodzi o fabryczne świeczki
slavo_p - 13-04-2012, 08:17
swieczka z logo mitsubishi M-102 12v , a z drugie strony pisz 6,2v ?
[ Dodano: 09-05-2012, 00:25 ]
Świece wymienione na oryginały , wtryski sprawdzone nie leją a przy odpalaniu trzeba troche dłuzej pokręcic , czy to moze byc walnięta pompa ? Przy 2000obr czuc takie zwalnianie przyspieszania (szarpanie) po przekroczeniu 2000obr jest ok , na odpalonym nic nie dymi , jak sie przygazuje konkretnie na luzie to cos tam dymnie . Czy wymieniac pompe ????
|
|
|