Outlander II GEN Techniczne - [OII 2.4 CVT] Nierówne obroty silnika!
tokyo - 08-04-2012, 14:16
Witam
Na poczatku tego roku byl upgrade oprogramowania dla silnikow ze skrzynia CVT, ale dla silnikow diesla ( moze to dotyczyc rowniez Twojej ver ).
Podjedz do serwisu niech podlacza i sprawdza czy masz aktualne oprogramowanie.
Dopiero wtedy zacznij dzialac, poniewaz duzo problemow z miskami od 2007 roku jest w samym oprogramowaniu.
Pozdrawiam
krzychu - 08-04-2012, 14:21
tokyo napisał/a: | byl upgrade oprogramowania dla silnikow ze skrzynia CVT, ale dla silnikow diesla ( moze to dotyczyc rowniez Twojej ver ). |
A które diesle w Mitsubishi są łączone w CVT? Ja tylko słyszałem o 2,2 HDI z 2 sprzęgłową...
tokyo - 08-04-2012, 14:30
dokladnie
krzychu - 08-04-2012, 14:36
tokyo napisał/a: | dokladnie |
Znaczy 2 sprzęgłowa to nie CVT...
tokyo - 08-04-2012, 14:51
"Dokladnie" chodzilo o silnik 2,2 hdi.
Teraz tą skrzynie wkladaja do kazdego silnika
cytat z opisu:
CVT
W celu wydobycia maksymalnego potencjału z nowego silnika typu 4B12 połączono go z całkowicie przekonstruowaną 6-biegową przekładnią INVECS-III* Sport Mode CVT z łopatkami do zmiany biegów, które zapewniają płynne i precyzyjne działanie.
Przekładnia zawiera system optymalnej kontroli przełożeń, który automatycznie dobiera bieg optymalnie dostosowany do warunków drogowych i obciążenia oraz system Adaptive Shift Control, który ustala moment zmiany przełożenia na podstawie nawyków i upodobań kierowcy.
Skrzynia biegów CVT pozwala na znaczną oszczędność paliwa oraz zapewnia przyjemną i łatwą obsługę dzięki aplikowaniu przełożenia utrzymującego silnik w optymalnym zakresie prędkości obrotowej przy wszystkich prędkościach jazdy i we wszystkich warunkach drogowych. Bezstopniowa natura przekładni eliminuje szarpanie podczas zmiany przełożeń.
Całkowicie przekonstruowana skrzynia biegów CVT jest teraz o 35mm krótsza od poprzedniej przekładni, mimo dodania zintegrowanego układu chłodzenia cieczą. Podobnie, jak w modelu Lancer Sports Sedan, nowa skrzynia oferuje przemiennik momentu obrotowego, pozwalający na bardziej płynne ruszanie z miejsca oraz płynne przyspieszanie.
Przekładnia CVT została specjalnie zestrojona na potrzeby Outlandera w europejskiej specyfikacji, aby zapewnić płynne i szybkie zmiany biegów przy wszystkich prędkościach jazdy.
CVT oferuje również nową funkcję uczenia się, która pozwala ustalić - na podstawie położenia przepustnicy i pedału hamulca - czy wymagane jest hamowanie silnikiem podczas zjazdu ze wzniesienia. Rezultatem są liniowe reakcje pojazdu bez „kręcenia” silnika do najwyższych obrotów.
*INVECS-III: system inteligentnej i innowacyjnej elektronicznej kontroli pojazdu (Intelligent & Innovative Vehicle Control System).
To tak dla informacji
krzychu - 08-04-2012, 14:56
Hmmm. Ale nie rozumiem. Równolegle montowali 2 rodzaje skrzyń? Czy mówisz o nowym Outku tylko, że ten ma już 2,2 DiD Mivec...?
A typoszereg 4BXX to są silniki benzynowe... Nowe MIVEC. I tam jest 2,4 MIVEC (benzyna) + CVT...
Ogólnie zmierzam do tego, że jest chyba konstrukcyjny problem zrobienie skrzyni CVT dla silnika o dużym momencie obrotowym.
Dario_W - 10-04-2012, 09:27
Sęk w tym, że podobno nic w komputerze nie widać. Liczyłem na to, że ktoś miał identyczny objaw. To, że silniczek, przepływomierz... to wszyscy wiedzą. ;-(
michu300 - 10-04-2012, 10:55
krzychu napisał/a: | Ogólnie zmierzam do tego, że jest chyba konstrukcyjny problem zrobienie skrzyni CVT dla silnika o dużym momencie obrotowym. |
Chyba nie o to chodzi. W np. Murano masz 3,5l benzyna o momencie chyba 320Nm i jest połączone z CVT. Skrzynie CVT chyba trochę zamulają samochody z mocnymi silnikami.
krzychu - 10-04-2012, 11:01
michu300 napisał/a: |
Chyba nie o to chodzi. W np. Murano masz 3,5l benzyna o momencie chyba 320Nm i jest połączone z CVT. Skrzynie CVT chyba trochę zamulają samochody z mocnymi silnikami. |
Audi tez ma CVT nawet z małymi dieslami. Ale później już daje tiptronic. Zresztą same problemy są z tym CVT + deasel w Audi więc widać coś tam nie gra tak jak trzeba.
Dario_W - 10-04-2012, 14:41
widzę, że dyskusja się zrobiła apropos CVT zamiast obrotów silnika...
co do CVT, to mam porównanie z Porshe Cayene benzyna i Chryslerem 300C diesel. Poza tym, że mają silniejsze silniki bo oba grubo ponad 200 KM a ja mam 170, to zdecydowanie nic nie zamula w moim CVT. Chciałbym, żeby jeździły tak płynnie jak mój z CVT... Jak komuś płynność i dynamika CVT nie wystarcza, to są łopatki do zmiany biegów. Z resztą, nie wiem czemu ale jakoś spod świateł ruszam pierwszy )
Tyle mojego komentarza na ten temat. Proszę mi tu pomagać z obrotami silnika, jeżeli ktoś ma 2.4 silnik.
tokyo - 10-04-2012, 22:51
Witam
Dario podjedz do ASO niech podlacza kompa i sprawdza czy jest jakis nowy upgrade na skrzynie+ silnik, to nic nie kosztuje ( 10 min to trwa).
Dario_W - 11-04-2012, 09:40
OKO, THX
Maddox - 19-09-2012, 13:27
Dario_W napisał/a: | OKO, THX |
no i?
tyle szumu, a czy się coś wyjaśniło?
Dario_W - 19-09-2012, 18:06
banalna sprawa... czasem trzeba zrobić coś dwa razy, więc jak wyczyścili przepływomierz (chyba) to problem zniknął. Szkoda tylko, że musiałem fatygować się do serwisu chyba ze 20 razy.
Komandor - 20-09-2012, 08:42
Dario W wiem że sporo jezdzisz wiec pytam o opinie o O2 z CVT po 110 kkm. Miałeś jakieś problemy oprócz w/w? Czy wymieniałeś już olej w skrzyni CVT?
Pozdro
|
|
|