Carisma - Techniczne - Akumulator - zmierzyłem ładowanie podczas pracy silnika
Anonymous - 28-12-2006, 16:06
Wszystko śię zgadza tylko że u mnie była poluzowana masa nie na klemie tylko na silniku (poluzowana , zardzewiała i brudna)
Anonymous - 28-12-2006, 20:34
Jak milo ze jest taki temat, bo wlasnie przed chwila musialem pozyczyc sobie od kolegi pradu bo nie chciala mi caren zapalic, to juz 2 raz, jak nie jeszcze przez kilka dni to sie nie da odpalic, wszystko przygasa.
W jaki sposob sprawdzic czy to wina baterii, czy ze cos bierze prad, czy gdzies jest jakies zwarcie?
zaraz ide sie znow przejechac zeby jutro sie dalo odpalic
------
no i stalo sie, dzis juz nie odpalil, widze ze mam wymienic acu.
A moze to nawalajaca elektryka w sterowaniu od szyb ma na to wplyw?
arekb - 16-10-2009, 11:41
Witam, odswierzam temat, coby nowego nie zakładac.
Pada mi aku ( juz poprzedniej zimy przy duzych mrozach slabo krecil) teraz zaczyna sie robic to samo. Mam bezobslughowy aku Genuine GM 44Ah data produkcji to podobno styczen 2006 wg tego forum
http://www.akumulator.pl/...cdays=0&start=0
pomierzylem dzic napiecia ladowanie i tak:
*12.3 przy wyłaczonym silniku ( czarne oczko - aku pusty)
reszta napiec przy wlaczanym silniku ( bez gazowania):
*14,23 wszystkie odbiorniki( oprocz lampki sufitowej) wył.
*14.2 włączona dmuchawa na 3 + radio
*14.2 włączona dmuchawa na 3 + radio + swiatła mijania
*14.16włączona dmuchawa na 3 + radio + swiatła mijania + klima ( w momencie wlanczania sie wentylatora spada do 12, xx lecz szybko wzrasta do 14,16)
*13.7 włączona dmuchawa na 3 + radio + swiatła mijania + ogrzewanie tylnej szyby
*13,7 właczone wszystko , co mozna właczyc( bez gazowania, a
po lekkim dodaniu gazu wzrasta powyzej 14V)
teraz pytanie:
Co jeszcze moge posprawdzać ( i jak) zeby miec pewnośc , ze z instalacja jest eszystko ok? Ze to wina padającego aku?
Zabrałem sie za ladowanie . Naładjue do pelna, i jesli sie sytuacje nie poprawi to kupie prawdopodobnie centre future 60 Ah (moze 54) . Tylko, ze chciałbym posprawdzac sobie instalacje, czy jest ok. Prosze o jakies porady
Pozdrawiam
pawelsonx - 16-10-2009, 15:18
co do akumulatora to powinno się kupować takie które producent zaleca . Kiedyś obiło mi się o uszy że jak jest za mały to alternator go będzie przeładowywał a jak za duży to będzie nie doładowany co skraca ich jego żywotność
tomusn - 16-10-2009, 16:35
arekb, sprawdź stan elektrolitu, jak masz naklejkę do zerwij, odkręć korki - jak się da i ewentualnie dolej
lipa40 - 16-10-2009, 17:28
arekb napisał/a: | *12.3 przy wyłaczonym silniku |
miałem sytuację prawie identyczną kilka dni temu, auto postało jeden dzień nie odpalane i napięcie akumulatora spadało do 12,3-4 i po przekręceniu kluczyka słychać było tylko przekaźnik rozrusznika.
Podładowanie prostownikiem przez kilkanaście minut, wystarczyło do odpalenia.
Napięcie ładowania na pracującym silniku prawie identyczne jak u Ciebie.
Kupiłem nowy akumulator i po kłopocie
Anonymous - 16-10-2009, 22:08
Po okresie letnim zawsze brakuje mi elektrolitu w akumulatorach (obojętnie jaki samochód) dolanie wody destylowanaj do poziomu rozwiązuje zazwyczaj problem. Pod warunkiem że jest możliwość dolania płynów.
robertdg - 17-10-2009, 20:50
arekb, jezeli zbyt dlugi jezdiles z niskim poziomem elektrolitu to nawet dolewanie wody destylowanej nic nie pomoze, wyniki pomiaru masz zadowalajace, oczko powinno byc zielone, jezeli sie da dolac wode destylowana to sproboj moze pomoze, jezeli nie szykuj sie na wymiane akumulatora, najlepiej byloby podjechac na tester akumulatora, przyloza grzalke i sprawdza w jakim stanie jest aku, moga byc juz zabardzo zasiarczone cele wiec zaden ratunek mu nie pomoze.
|
|
|