Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Nie odpala, mruga check engine
Morfi - 08-04-2012, 21:18
Saqu, w Gdi widze róznice, tak samo w silnikach tfsi. to silniki bardzo czułe na jakośc paliwa.
xxmichuxx - 08-04-2012, 21:36
Jakie paliwa w Polsce mamy to każdy wie...
Jak kogoś stać przy obecnych cenach to niech tankuje nawet te "100" oktanówki
Wiadomo również że im lepsze jakościowo paliwo tym lepiej dla silnika, a kto jakie tankuje to zależy tylko od portfela i gustu - a o gustach się nie dyskutuje:P
i9i - 08-04-2012, 21:36
Co do nagaru to bardzo duże znaczenie ma sposób zasilania silnika, gdyż wielopunkty, jednopunkty i gaźniki tegoż problemu aż tak bardzo nie odczuwają a paliwo to samo leją. Bo paliwo w mieszance przelatywało przez kolektor i coś tam zawsze tegoż nagaru wypłukało a tu przez kolektor przepływa tylko powietrze i spalinki z EGR-a. To tak dla informacji nowego kolegi co by wiedział dlaczego kolektor i przepustnicę ma czyścić.
tadek55 - 08-04-2012, 21:50
Włoże i trzy groasze do tego tematu Cari jeżdzę już trzy lata cały czas jeżdziłem na 95 ostatnjo jechałem z Nowego Sącza do Bydgoszczy podjechałem na stacje i gosc mnie namówił abym zatankował 98 wiec zatankowałem dojechałem do Gdyni i z powrotem do Bydgoszczy i znów zatankowałem do pełna okazało sie że auto szło jak burza i jescze wyszło do wyszło do przodu, więc morał taki że paliwo 98 jest drogie ale jestes zadowolony i do przodu .Pozd.
Saqu - 08-04-2012, 21:53
Morfi napisał/a: | to silniki bardzo czułe na jakośc paliwa. |
dużo gadania tylko. czułe w większości przez to, że takie info jest wyolbrzymiane. a prawda jest taka, że masa silników GDI, FSI, TSI, jeździ na paliwach takich jak każde "zwyczajne" auto i nic im nie jest. Zaniedbasz cały układ jak i auto to Ci będzie robić problemy.
Coś tam niby lepiej się zbiera na tej 98 ale to tak jak placebo. i dużo zależy od stylu jazdy.
Tyle ode mnie w temacie więcej do dodania nie mam. Każdy oczywiście robi co uważa za słuszne.
Morfi - 08-04-2012, 22:30
Saqu, przejechałem gdi na pb 98 lub v-power z shela ponad 60 tys km wykorzystując czasem pełen zakres obrotow, czy na torze czy na 1/4 mili.
Jakbym miał kase, to widziałbys wyniki na papierze w postaci pomiaru na hamowni.
przemekx303 - 08-04-2012, 22:37
silnik jak silnik , ale głównie chodzi o cały układ paliwowy , który potrzebuje dobrego czystego paliwa , a wtedy pompa i wtryski na dłużej posłużą .
Co do 98 to ja też ją polecam , przez jakiś czas lałem 95 na tej samej stacji i auto jakby trochę słabsze i głośniejsze . Evoscan pokazywał octan level ok 80 i wysokie trimy , więc powróciłem do 98 i wszystko wróciło do normy czyli octan level 100% i trim mid 1,5
|
|
|