Nasze Miśki - Galant V6 SportEdition 1999r
Marcino - 18-11-2015, 08:41
TYmi czsciami i naprawami obdzielił by kilka galantów na forum. Piękne upgrady!
Ksiao - 20-02-2016, 22:30
hejka
ogólnie był zamiar żeby prowadzić tutaj tylko taka mini książkę serwisowa ale... co do swapa hamulców brembo to co potrzeba to:
- zestaw brembo od evo (hamulce + tarcze) przewody hamulcowe pasują od gala ale miałem tez w zestawie wiec założyłem
- krótsze śruby mocujące zacisk o 10mm (z tego co pamiętam)
- piasty od eclipse 2 generacji - ja brałem od przednionapędówki
- pompa hamulcowa - bez zmian
- osłony przeciwpyłowe - do dorobienia we własnym zakresie lub zakup od evo (tylko przód, tył na dorobienie)
- felga minimum to 17" - słyszałem ze nie wszystkie wchodzą, ja zakładałem 18"x 8"J z et 45 i na tył dawałem dystans 5mm, a na przód 15mm żeby sie zacisk zmieścił (taki rodzaj felgi), przy tym et 30(przód) 40(tył) nic nie obciera i wszystko ładnie mieści sie we wnęce kola
- opony
i to tyle co jest potrzebne do swapa
co do wrażeń z jazdy to MEGA wreszcie czuje i wiem ze jak hamuje to jak docisnę bardziej hamulec to bardziej będzie hamował a nie ze nacisnę hamuje a jak docisnę to jest bez zmian.
Tak z ciekawości mierzyłem drogę hamowania (UKP) to wyszło mi:
- oryginał (przy 25°C, sucho) - 47m
- po swapie (przy 5°C, sucho) - 35m
i teraz tylko czekam na podobne warunki pogodowe a i jeszcze jedno co zauważyłem to ze przy dynamicznej jeździe od świateł do świateł oczywiście "50km/h" to potem mogę nawet ręką dotknąć tarcz
Hugo - 20-02-2016, 22:45
Co się stało z tym paskiem rozrządu, że tak zjechał?
vrangsinn - 20-02-2016, 23:35
zazdroszczee koledze swapa hamulców, na priv prosze jesli mozna ile to kosztowalo...pytłe mfirme z łodzi która lubuje sie w tego typu przeróbkach to wyszla mi prawie cena auta...^^
robertdg - 21-02-2016, 09:07
Ksiao napisał/a: | ogólnie był zamiar żeby prowadzić tutaj tylko taka mini książkę serwisowa ale... co do swapa hamulców brembo to co potrzeba to:
- zestaw brembo od evo (hamulce + tarcze) przewody hamulcowe pasują od gala ale miałem tez w zestawie wiec założyłem
- krótsze śruby mocujące zacisk o 10mm (z tego co pamiętam)
- piasty od eclipse 2 generacji - ja brałem od przednionapędówki
- pompa hamulcowa - bez zmian
- osłony przeciwpyłowe - do dorobienia we własnym zakresie lub zakup od evo (tylko przód, tył na dorobienie)
- felga minimum to 17" - słyszałem ze nie wszystkie wchodzą, ja zakładałem 18"x 8"J z et 45 i na tył dawałem dystans 5mm, a na przód 15mm żeby sie zacisk zmieścił (taki rodzaj felgi), przy tym et 35(przód) 40(tył) nic nie obciera i wszystko ładnie mieści sie we wnęce kola
- opony
i to tyle co jest potrzebne do swapa | Jak ktoś ma auto przed pierwszym liftem to potrzebuje jeszcze zwrotnic do SWAP'a
Hugo - 21-02-2016, 09:34
Właśnie miałem o to pytać. Czyli zaciski z jakiego EVO założyłeś? Rozstaw otworów na jarzma jest taki jak w Galu po lifcie, czyli 158 mm? Czy są zaciski Brembo pod przedliftowy rozstaw 128 mm?
Ksiao - 21-02-2016, 11:46
Hugo napisał/a: | Co się stało z tym paskiem rozrządu, że tak zjechał? | właśnie nie mam pojęcia jeździłem normalnie i po uruchomieniu miska, ruszeniu, nagle zgasł i nie moglem go juz odpalic, potem luknelem pod maskę i takie cos zastałem i co dziwne nic nie czułem dziwnego ani nic :/ cale szczęście ze czujnik położenia walu sie połamał wiec koszty niewielkie
Hugo napisał/a: | Właśnie miałem o to pytać. Czyli zaciski z jakiego EVO założyłeś? Rozstaw otworów na jarzma jest taki jak w Galu po lifcie, czyli 158 mm? Czy są zaciski Brembo pod przedliftowy rozstaw 128 mm? | no ja mialem zwrotnice 158mm wiec ten problem mi odpadal hehe
Hugo - 21-02-2016, 12:15
Ksiao napisał/a: | no ja mialem zwrotnice 158mm wiec ten problem mi odpadal | Ja na razie też, ale już niedługo Z której generacji EVO są te zaciski? Chodzi mi o przednie zaciski.
Ksiao - 21-02-2016, 13:30
w evo od 6 do 9 sa te same w 10 dali juz inny rozstaw mocowań tylko nie pamiętam jaki
vrangsinn napisał/a: | zazdroszczee koledze swapa hamulców, na priv prosze jesli mozna ile to kosztowalo...pytłe mfirme z łodzi która lubuje sie w tego typu przeróbkach to wyszla mi prawie cena auta...^^ | koszt hamulców jest w nawiasie w pierwszym poście
Tomi89 - 21-02-2016, 21:03
Cytat: | Rozstaw otworów na jarzma jest taki jak w Galu po lifcie, czyli 158 mm? |
Po drugim lifcie pewnie też jest taki rozstaw otworów?
Hugo - 21-02-2016, 21:19
Tomi89 napisał/a: | Po drugim lifcie pewnie też jest taki rozstaw otworów? | Tak.
WreX - 21-02-2016, 22:39
Ksiao, te hamulce to coś pięknego w galancie, ale jak zobaczyłem cene, fakt że tam opony felgi piasty... ale trochę mi kopara opadła ;d
Podziwiam i życzę powodzenia w dalszej realizacji założeń ;>
Ksiao - 30-09-2017, 21:16
Mały upgrade
Hugo - 30-09-2017, 22:21
Te hamulce... Jak się sprawują?
Ksiao - 01-10-2017, 00:06
bez wydajniejsze pompy hamulcowej hamuje trochę lepiej jak z evo
teraz tylko muszę zmodzic pompę i powinno byc ok
tak dla potomności:
- zaciski przód porsche cayenne/audi Q7/VW touareg 6 tłoczkowe
- tarcze przód audi rs6 (droższa wersja) lub AUDI A6 C7 A7 (tańsza wersja)
- adaptery
- zaciski tył audi Q7 4 tloczkowe
- tarcze tyl lancer evo od 6 do 9
- adaprery
|
|
|