Sigma/Diamante Techniczne - Glosniki
yasiu87 - 11-10-2012, 15:43
Panowie ale nie rozumiem trochę tych kombinacji :>
mam w tej chwili swoją 3 sigmę i w żadnej (mimo tego iż zajmuje się nagłośnieniem od lat) nie wymieniałem fabrycznych clarion'ów.
Fabryczne nagłośnienie w sigmie gra bardzo ładnie i brakuje jedynie delikatnego pomruku basu oraz dobrego ustawienia dźwięku.
Mianowicie: Radio które odcina pasmo poniżej 80hz + wzmacniacz jedynie dla basiku w bagażnik. Ja u siebie mam blaupunkta gta2 oraz głośnik alpine 30cm (nie pamiętam już który to model). Oczywiście skrzyni nie można robić "na pałe" bo wyjdzie tylko dudnienie.
Reszta to dobre ustawienie korekcji barwy dźwięku - przy tym zestawie można słuchać na tyle głośno że jest ewidentny problem z komunikacją a zarazem dźwięk jest czysty i pozbawiony przesterów.
p.s. używanie takiej konfiguracji bez odcięcia dla głośników standardowych może skończyć się nieprzyjemnym harczeniem clarion'ów.
Anonymous - 11-10-2012, 16:01
Często oryginalne głośniki szczególnie te z tylu dziękują za współpracę przez słońce
wojtas - 11-10-2012, 19:19
yasiu87, W sedanie jest troszkę inaczej i tylne głośniki odmawiają współpracy, bo wiek robi swoje tak jak pisze batman-1,
Anonymous - 09-11-2012, 19:12
gdzie można dostać dobre oryginalne głośniki tylne do sedana może ktoś wie ?
VirMan - 10-11-2012, 16:15
ja chyba jeszcze mam oryginały - czy idealne nie wiem.. ale można wsadzić dobre wymiarowo i impedancyjnie zgodne dobrej jakości- będzie działać
Anonymous - 10-11-2012, 18:55
jak możesz to zerknij w jakim są stanie bo w sumie też miałem w dawcy a jak wykręciłem to się okazało że membrana cała ale zawieszenie gdzieś znikło
kotomi - 16-12-2012, 11:35
A może ktoś ma na zbyciu oryginały z drzwi przednich?
adpiekar - 18-12-2012, 22:52
W przednich jak i z tyłu posypały mi się gąbki nie gąbki no to co jest miękkie. Z tyłu poszły Clariony o takim rozmiarze jakie były stare, a w przednie drzwi JBL ale większe. Po prostu te plastiki usunąłem a idealnie weszły 16cm, jakby co to jutro napiszę dokładnie model bo pudełka w pracy mam. Orginały używane długo nie pochodzą po prostu zmęczenie materiału. Poza tym są to głośniki jednodrożne. Z tyłu wsadziłem trójdrożne a w drzwi dwudrożne , efekt jest jak dla mnie bardzo zadawalający. Cenowo to wyszło ok. 350 zł. A właśnie mam pytanie , na wolnych obrotach jak się głośno słucha to radio się wyłącza i włącza instalacja za słaba?
t0m3k - 19-12-2012, 10:08
albo masz malo [V] na aku albo kabel zasilający do radia za cienki
Anonymous - 19-12-2012, 17:32
Warto pociągnąć + bezpośrednio z aku odpowiednio gruby
krzysiek65 - 15-01-2013, 00:26 Temat postu: głośniki Sigma sedan Więc tak : głośniki niewytłuczone, oryginalne Mitsubishi przy dobrym radiu i uwaga!!!! prawidłowym ustawieniu chodzą naprawdę zadowalająco . Natomiast co do zmian : gwizdki to 40% efektu w Sigmie . tanio i dobrze upolować coś z Cantona na allegro
tył to 45 % mam z pewnej Sigmy trójdrożnego Alpine'a i gra 50 % lepiej niż Mitsubishi
Drzwi nie mają większego znaczenia ze względu na zbyt małą objętość za głośnikiem . Więc basu nie da się wyciągnąć (fizyka) a wysokie tony są tak kierunkowe ,że trzeba by głowę trzymać pod kierownicą. 15 % zostało na drzwi więc zbyt duża inwestycja niewiele zmieni.
Jeśli słuchasz Jazzu lub klasyki to drzwi awansują do 25% przy dobrych średnich.
za 2000 najlepsze nagłośnienie na świecie (prawdopodobnie ).No może drugie od końca.
mmatulek - 17-02-2013, 20:11
Rozpocząłem ciąg dalszy walki z audio. Docelowo instalacja ma być oparta na zestawie odseparowanym z przodu + woofer. W związku z tym dojrzewam do wymiany przodu z 13 cm na 16 cm plus wymiana głośników w desce. Pytanie do Was jak wymienić okablowanie do głośników (bez przepracowania się ) i jak bez inwazyjnie wyjąć głośniki wysokotonowe z podszybia + pomysł na miejsce montażu wzmacniaczy.
|
|
|