[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Płyn do układu wspomagania kierownicy
brylekVFR - 29-11-2014, 22:50
A czy ktoś wie jaki płyn zalewa ASO? Jakiej firmy?
farel - 30-11-2014, 10:06
każde ASO może stosować inny. Zadzwoń do nich to ci powiedzą.
dr2ke - 24-12-2015, 10:47
Witam,
Dziś zauważyłem, że poziom jest delikatnie poniżej MIN. Temat dawno nie był odświeżany, więc zakładam, że ktoś ma jakieś nowe doświadczenia:)
tyku - czy MILLERS OILS MILLERMATIC ATF SPIII-WS się sprawdził ? po opisie nie jestem przekonany czy nadaje się do wspomagania, ale no nie znam się na tym
tyku - 24-12-2015, 11:53
dr2ke napisał/a: | czy MILLERS OILS MILLERMATIC ATF SPIII-WS się sprawdził ? | Tak, sprawdził się.
Aktualnie mam wymieniony na Eneos ATF DIII
brylekVFR - 24-12-2015, 12:06
A po wymianie kierownica kręci się troszkę ciężej, czy lżej, czy bez zmian?
Golotheman - 22-02-2019, 07:52
brylekVFR, też miałem poziom poniżej minimum. Zwróciłem uwagę na to, bo zaczął wydobywać się spod maski jakiś dziwny zapach spalenizny. Myślałem, że maglownica się przegrzewa przez to. Ale dolanie niestety nie rozwiązało problemu, dalej szukam źródła tego smrodu.
Ale w odpowiedzi na Twoje pytanie - dolanie oleju do pełna spowodowało wyraźną poprawę w płynności i sile wspomagania /myślę, że warto było czekać 4 lata na tą odpowiedź /
Venom86 - 22-02-2019, 08:49
Mialem podobna sytuacje gdzie plyn z poziomu max do min po 2 tygodniach spadl. Plamy pod autem od plynu nie macie? u mnie przetarl sie wezyk zaraz na sankach niedaleko miejsca gdzie klima skrapla wode. Przeez to plyn byl dodatkowo rozrzedznay przez wydaliny z klimy i dopiero jak auto na 3-4 dni zostawilem to zostal slad.
Przewod w tym miejscu do sanek jest przymnocowany platikowa opaska i krecac sie w niej przeciera sie...
tyku - 22-02-2019, 10:41
Venom86 napisał/a: | Przewod w tym miejscu do sanek jest przymnocowany platikowa opaska i krecac sie w niej przeciera sie... |
Venom86, Masz może fotkę z tego miejsca
brylekVFR - 23-02-2019, 00:12
Golotheman napisał/a: | /myślę, że warto było czekać 4 lata na tą odpowiedź / |
Haha tak, od teraz moje zycie będzie inne
A tak poważniej, to nie dolewałem go, od tamtej pory stoi w miejscu, tylko jak otwieram maskę to zerkam czy go nie ubyło. Nie ubywa to nie ruszam
Venom86 - 26-02-2019, 15:36
tyku napisał/a: | Venom86 napisał/a: | Przewod w tym miejscu do sanek jest przymnocowany platikowa opaska i krecac sie w niej przeciera sie... |
Venom86, Masz może fotkę z tego miejsca |
Zrobie w wolnej chwili i moze jeszcze dzis wrzuce
HUGIO - 28-03-2020, 15:44
Właśnie planuję wymienić płyn wspomagania i zastanawia mnie instrukcja z manuala, a mianowicie piszą tam, żeby wymianę robić na odłączonych wtryskach:
Cytat: | <1800>
1.Raise the front wheels using a jack, and support with a rigid rack.
2.Disconnect the return hose, and catch the fluid into a container.
3.Disconnect the all of the injector connectors.
4.Crank the engine with the starter motor intermittently several times and then turn the steering wheel fully in both directions repeatedly to drain off the fluid.
5.Connect the return hose securely, and fix with clips.
caution Do not use ATF-SP II M and ATF-SP III.
Fill the specified fluid to the level between MAX and MIN marks of the oil reservoir, and bleed the power steering system.
Fluid: ATF DEXRON III or DEXRON II
|
W większości poradników na YT nikt nie odłącza wtrysków, tylko robią płukankę na włączonym silniku, więc zastanawiam się która metoda lepsza? Na odłączonych wtryskach trudniej zapowietrzyć układ?
Z olejów chyba wybiorę Eneosa ATF III, albo Valvoline ATF ze względu, że to pełne syntetyki (LM TOP TEC ATF 1100, Motul DEXRON III, VALVOLINE ATF DEX/MERC to półsyntetyki z tego co wyczytałem).
DrakeOpes - 24-04-2020, 16:41
HUGIO napisał/a: | Właśnie planuję wymienić płyn wspomagania i zastanawia mnie instrukcja z manuala, a mianowicie piszą tam, żeby wymianę robić na odłączonych wtryskach:
Cytat: | <1800>
1.Raise the front wheels using a jack, and support with a rigid rack.
2.Disconnect the return hose, and catch the fluid into a container.
3.Disconnect the all of the injector connectors.
4.Crank the engine with the starter motor intermittently several times and then turn the steering wheel fully in both directions repeatedly to drain off the fluid.
5.Connect the return hose securely, and fix with clips.
caution Do not use ATF-SP II M and ATF-SP III.
Fill the specified fluid to the level between MAX and MIN marks of the oil reservoir, and bleed the power steering system.
Fluid: ATF DEXRON III or DEXRON II
|
W większości poradników na YT nikt nie odłącza wtrysków, tylko robią płukankę na włączonym silniku, więc zastanawiam się która metoda lepsza? Na odłączonych wtryskach trudniej zapowietrzyć układ?
Z olejów chyba wybiorę Eneosa ATF III, albo Valvoline ATF ze względu, że to pełne syntetyki (LM TOP TEC ATF 1100, Motul DEXRON III, VALVOLINE ATF DEX/MERC to półsyntetyki z tego co wyczytałem). |
Tak na logikę to wtryski się odłącza, żeby tylko zakręcić rozrusznikiem a nie odpalać silnik, bo jak pompa ruszy na pełnych obrotach po odpaleniu a oleju nie będzie to zatrzesz pompę. Osobiście kupiłem oryginalny olej DiaQueen Power Stering Fluid MZ320095. Około 60 zł za litr w ASO - wiem drogo w uj.
|
|
|